Skip to main content
Ministarstvo pravde

Ministri pravde Srbije i Hrvatske dogovorili razmenu spiskova optuženih za ratne zločine

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Otvorena pitanja u oblasti pravosuđa rešiva

Srbija i Hrvatska su dogovorile formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, a ministri pravde dve zemlje su poručili da su otvorena pitanja u oblasti pravosuđa rešiva ako bude strpljenja.

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković saglasili su se, na prvom sastanku u Beogradu, da su teme između dve države u oblasti pravosuđa složene i otvorene, ali da su rešive ukoliko bude strpljenja i ukoliko se bude išlo korak po korak.

U tom smislu na sastanku su dogovorili formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina i razmene spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

Ministarstvo pravde
Dogovoreno formiranje dve zajedničke komisije
Foto: Tanjug

Kuburović i Bošnjaković su tokom sastanka konstatovali da postoji dobra volja obe države za saradnjom i rešavanjem svih otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa. Obe strane su, kako se navodi u saopštenju, iskazale otvorenost i međusobno uvažavanje, kao i spremnost za uspostavljanje partnerskih odnosa i veza. 

Kuburović i Bošnjaković su razgovarali i o iskustvima dve države u procesu pridruživanja EU, a ministar pravde Hrvatske je poručio da je to ministarstvo spremno da u svakom momentu pomogne kolegama iz Srbije i pruži stručnu pomoć. 

Takođe su, kako se navodi, razmenjena iskustva u borbi protiv korupcije, promenama Ustava i uspostavljanju e-pravosuđa.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd