Utorak 19. mar 2024.
Milorad Ulemek Legija

MISTERIJA PROJEKTILA I OPUŠAKA: Šta kriju tragovi nađeni nakon ubistva Đinđića?!

Foto: Profimedia/ilustracija
Projektilii i tragovi razotkrili slučaj?

Aleksandar Čolić, bivši istražni sudija Okružnog suda u Beogradu, koji je bez poziva policije dolicije došao na mesto atentata i obavio uviđaj posle ubistva premijera Zorana Đinđića, na ulazu broj pet zgrade Vlade Srbije video je dva posebna dela projektila, za koje ne zna da li su od istog ili od različitih projektila i jedan ceo projektil, kao i tragove krvi. U prostoriji u Ulici admirala Geprata 14, video je opuške cigareta "Davidov".

Sudija navodi da su im inspektor SUP-a Beograd i njegov kriminalistički tehničar po dolasku na uviđaj pokazali tragove koji su postojali kod vrata zgrade Vlade i u samom ulazu, u koji su ušli nekoliko metara da bi videli te dokaze, pazeći da ne oštete nijedan.

MINISTARKA VRAĆA HAŠKE SUŽNJE U SRBIJU: Muče ih zbog toga što srpski jezik liči na ruski! NEVIĐENA TORTURA!

MINISTARKA VRAĆA HAŠKE SUŽNJE U SRBIJU: Muče ih zbog toga što srpski jezik liči na ruski! NEVIĐENA TORTURA!

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio

Đilas osporava projekat metroa, Vesić mu oštro odgovorio

RUSKI I BELORUSKI SPECIJALCI STIGLI U SRBIJU! Sila SLOVENSKOG ORUŽJA nadomak Beograda (FOTO/VIDEO)

RUSKI I BELORUSKI SPECIJALCI STIGLI U SRBIJU! Sila SLOVENSKOG ORUŽJA nadomak Beograda (FOTO/VIDEO)

- Sve te tragove koje sam video zapisao sam u svom zapisniku o uviđaju. Po sećanju mogu da kažem da sam video oštećenje jednog zida i drugo oštećenje na stepeništu, za koja mi je rečeno da su od projektila. I sećam se dva posebna dela projektila, za koje ne znam da li su od istog ili od različitih projektila i jedan ceo projektil, koji su bili blizu vrata ili u samom ulazu. Sećam se nekoliko tragova krvi i dveju štaka koje su bile na stepeništu iznad ulaza, za koje mi je rečeno da su pripadale premijeru. Inspektor mi je saopštio da su tog momenta izvršioci ili izvršilac nepoznati, da se ne zna i da još nije pronađeno oružje iz kojeg je pucano i da smatra da je na premijera i njegovog pratioca pucano iz zgrade u Ulici admirala Geprata, sa jednog otvorenog prozora. Pokazao nam je tu zgradu i taj otvoreni prozor. Prišao nam je drugi inspektor SUP-a Beograd, čijeg se imena ne sećam i predložio da pođemo u tu zgradu, dok je inspektor Mrvić ostao sa kriminalističkim tehničarom, dok je ovaj završavao prikupljanje tragova sa ulaza - priča sudija Čolić.
On, tužilac i inspektor su potom otišli u zgradu u Ulici admirala Geprata 14.

Zoran Đinđić
Foto: Profimedia

- Sećam se da je u portirnici bio radnik obezbeđenja i inspektor nas je odveo prvo u jednu prostoriju na prvom spratu, rekavši da su tu fiksirani neki tragovi papilarnih linija koje će oni meni naknadno dostaviti. Zatim nas je odveo u prostoriju na drugom spratu, rekavši da je iz nje pucano kroz otvoren prozor. Prozor je zaista bio otvoren. Pogledao sam kroz taj prozor i video sam brisani prostor tačno prema ulazu broj pet u zgradu Vlade i video da se odatle moglo nesmetano pucati na premijera. Sećam se nekih opušaka cigareta “Davidov”, za koje sam rekao da se snime i fiksiraju kao mogući tragovi boravka nekog lica u toj prostoriji, mada ne znam ni sada kada su ti tragovi ostavljeni tamo. Inspektor nas je odveo na tavan iznad te prostorije, gde se videla neka gazeća površina, jako prašnjava i na njoj otisci gaženja cipela. Predložio sam da se i to snimi kao mogući dokaz u budućoj istrazi - opisuje sudija uviđaj 12.marta 2003.godine.

Nakon toga smo se vratili u dvorište Vlade, čini mi se oko 14 sati, a onda smo se inspektor Branislav Mrvić i ja dogovorili da mene i zamenika tužioca odveze u urgentni centar da se informišemo o zdravstvenom stanju premijera i njegovog pratioca - dodaje on.

LOGORAŠI IZ HRVATSKE TUŽE SRBIJU: Za svaki dan u zatočeništvu traže po 135 evra i ne samo to...

LOGORAŠI IZ HRVATSKE TUŽE SRBIJU: Za svaki dan u zatočeništvu traže po 135 evra i ne samo to...

VUČIĆ ODGOVORIO OPOZICIJI: "Šta god da rade Ðilasovi mediji, stvarnost nikako ne može da se demantuje"

VUČIĆ ODGOVORIO OPOZICIJI: "Šta god da rade Ðilasovi mediji, stvarnost nikako ne može da se demantuje"

ODBIJEN ZAHTEV MILA ĐUKANOVIĆA! Srbi izvojevali pobedu

ODBIJEN ZAHTEV MILA ĐUKANOVIĆA! Srbi izvojevali pobedu

- Ispred Urgentnog centra je bila velika gužva. Ušli smo u Urgentni, gde su nas ekali direktor i veštak sudske medicine profesor dr Dušan Dunjić. Direktor Urgentnog centra nam je saopštio da je premijer odmah po prijemu preminuo, a da je njegov pratilac tešo ranjen smešten na intezivnu negu. Dr Dunjić je saopštio da će on obaviti obdukciju, koju sam naložio po uobičajenoj proceduri. Saopštio sam da ćemo prisustvovati obdukciji. Rekao je da će to biti za nekoliko sati, kada budu obavljene neophodne pripreme - dodaje sudija koji je obivao uviđaj.

On ističe da im je u Urgentnom pokazana odeća ubijenog premijera, na kojoj je bilo oštećenja i tragova krvi.
Tada nismo videli telo premijera. Oko 14.30 smo se vratili u sud i nastavili dežurstvo. Posle 20 sati, pozvao nas je dr Dunjić i došli smo u Institut za sudsku medicinu, gde nam je pokazano premijerovo telo. Obducentu sam rekao da obdukcioni zapisnik, kada bude sačinjen, dostavi Okružnom javnom tužilaštvu - dodaje sudija. 

BONUS VIDEO: "PREVEDI MI TO NA SRPSKI PA POŠALJI OPET" Odgovor Miloša Obrenovića turskom veziru koji je promenio istoriju 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd