Skip to main content
 • Read more Vrnjačka banja Novčanik

  Država deli 100.000 BESPLATNIH VAUČERA za odmor u Srbiji naredne godine: Evo koji su USLOVI

 • Read more bicikli Beograd

  Po uzoru na svetske metropole: Beograd dobija 1.500 JAVNIH BICIKALA, evo kako će sistem funkcionisati

 • Read more KK Zenit - KK Partizan Košarka

  OVO LEDI KRV U ŽILAMA: Topla RUSKA dobrodošlica i MOĆNI transparent pred duel sa Partizanom (FOTO)

 • Read more posta Vesti

  PAŽNJA!! Ako ovo niste platili danas dobićete kaznu od 5.000 dinara i zateznu kamatu od 11 odsto!

 • Read more devojka se drži za grlo Zdravlje

  MUČI VAS GRLO! Ovo su tri NAJBOLJE namirnice, uz koje ćete REŠITI problem!

 • Read more Novak Đoković Tenis

  MALO KOME JE JASNO: Noletova poruka na kameri ostavila sve u čudu, a ima VAŽNO značenje (FOTO)

 • Read more d Zadruga

  ERUPCIJA U ZADRUZI! Sukob eskalirao, Miki NASRNUO NA NJU! Neee, nemoooj!!! SCENE UŽASA! (VIDEO)

Miroslav Lazanski

Na nišanu Lazanskog: U Americi vlada samo JEDNO GESLO - osim za Srbe i Ruse (VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Izjava generala Skaparotija da je srpska populacija glavni problem na Balkanu izazvala burne reakcije

Srbi i Rusi su ventil za oslobađanje neurotičnog pritiska koji postmoderni, posthumani zapadnjak mora da poštuje u odnosu na sve ostale, zaštićene seksualne, rasne i druge manjine. Na Srbima i na Rusima taj ventil može da se otvori do mile volje.

U emisiji „Na nišanu Miroslava Lazanskog“, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Srđa Trifković i advokat Goran Petronijević razgovarali su o skandaloznoj izjavi komandanta NATO-a generala Skaparotija o Srbiji, stavljanju Srbije na listu država koje pomažu terorizam i pranje novca, kao i o poseti američkog zvaničnika Vesa Mičela Beogradu.

Izjava generala Skaparotija da je srpska populacija glavni problem na Balkanu, za Trifkovića je, kako kaže, vrlo interesantna, zato što obuhvata srpske zemlje.

- Ono što je značajno u vezi sa tom izjavom su dva faktora. Prvo, da već pune tri decenije, prilikom promovisanja pukovnika u brigadira, brigadira u generala u američkoj vojsci, politička obojenost dotičnog jednako je važna, ako ne i važnija od njegove stručne osposobljenosti. Tako da smo i na primeru Veslija Klarka i generala Petreusa imali eminentno političke generale - kaže Trifković.

Spremnost da se u američkoj vojsci prvo prihvate žene, a potom homoseksualci, prema Trifkovićevim rečima, bio je lakmus papir političke podobnosti. Oni visoki oficiri koji su bili spremni da, kako Trifković kaže, „progutaju gadnu knedlu“ koja se ne slaže sa duhom trupe i sa konsenzusom njihovih kolega, ekvivalenti su onih generala JNA koji su ugađali Josipu Brozu.

- Ne bi vrhovni komandant NATO-a u Evropi ni slučajno dao takvu izjavu pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Senata, da nije bio siguran da će ta izjava naići na plodno tle i da će biti pozdravljena od strane establišmenta - kaže Trifković.

Srđa Trifković
Srđa Trifković
Foto: Facebook/Sputnik Srbija

Skparotijeva izjava nije plod nepoznavanja situacije ili greška, a da je ma ko dao sličnu izjavu o nekom drugom kolektivitetu, na primer da je jevrejska populacija na Bliskom istoku glavni problem bliskoistočne krize, bio bi, kako Trifković kaže, zbrisan sa javne scene.

Skaparoti nije iskočio iz matrice američkog diskursa, nije rekao ništa što je za Vašington čudno ili neprihvatljivo. Osim Srba, u Americi postoji još jedna nacija za koju je dozvoljeno davati kolektivističke rasističke izjave. To su Rusi, kaže Trifković.

- Srbi i Rusi su ventil za oslobađanje neurotičnog pritiska koji postmoderni, posthumani zapadnjak mora da poštuje u odnosu na sve ostale, zaštićene seksualne, rasne i druge manjine. Na Srbima i na Rusima taj ventil može da se otvori do mile volje - kaže Trifković.

Elementarni red u državi koja drži do sebe i koja je očuvala osećaj samopoštovanja, dodaje Trifković, bio bi da preduzme kontramere. Međutim, on sumnja da će Srbija nešto preduzeti.

U dokumentu o Kosovu vrebaju MNOGE ZAMKE: Vašington PRIŽELJKUJE pogrešan POTEZ Beograda

Skaparotijeva izjava, prema Petronijevićevim rečima je jedna vrsta otrežnjenja. U skorijoj prošlosti bilo je još primera ovakvih izjava i ljude koji ih daju ne bi trebalo napadati jer oni odražavaju mišljenje o Srbima na Zapadu, kaže Petronijević.

Goran Petronijević
Goran Petronijević
Foto: Media Centar

- To je dobro za otrežnjenje mnogih koji misle da mi treba uđemo u NATO, jer ćemo tada ući i u EU i biti jednaki sa drugima. Naravno da nećemo biti jednaki, nećemo biti ni približno jednaki, nego ćemo biti, ne druga, nego treća klasa - kaže Petronijević.

Možda je Skaparotijeva izjava data ciljano, pita se Petronijević, jer u Beograd dolazi zamenik američkog državnog sekretara Ves Mičel, koji sa sobom nosi ponudu koja bi mogla da zazvuči kao šargarepa, ukoliko je Skaparotijeva izjava štap.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Nikolas's picture

Nikolas

GENERALOVU IZJAVU NAJOZBILJNIJE SHVATITI -OVO JE RAVNO OBJAVI RATA I ZELJI DA SE SRBIJA I SRBI UNISTE!! CRVENI ALARM!! PUTINE UPOMOC AKO BOGA ZNAS !!

2 | 0

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd