fbpx
Skip to main content
Jevanđelje

Najvrednija srpska relikvija prikazana u ''Nemanjićima'': Šta je ''Miroslavljevo jevanđelje'' i gde se čuva

Foto: Wikipedia
Čuveni ćirilički spomenik u seriji ''Nemanjići - rađanje kraljevine''

Miroslavljevo jevanđelje predstavlja najbitniji ćirilički spomenik srpske srednjovekovne književnosti. Ovaj sveti zapis poručio je humski knez Miroslav, brat srpskog velikog župana Stefana Nemanje. Jevanđelje je verovatno bilo namenjeno Miroslavljevoj zadužbini, episkopskoj crkvi sv. Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu, današnja Crna Gora, a najverovatnije je tamo bilo i rukopisano.

Miroslavljevo jevanđelje je pisano na staroslovenskom jeziku. Po svojoj sadržini je jevanđelistar - bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja raspoređenja prema redosledu čitanja u toku jedne crkvene godine. Pisano je na pergamentu i ima 181 list.

Prilikom rukopisanja korišćeno je pero, a svaka stranica je podeljena u dve kolone. U samom jevanđelju nalazi se 296 minijatura (figuralna scena ili portret malog formata).

U ovom spisu izrazit je spoj razvijen sistem knjižnog ukrasa, zasnovan na zapadnjačkoj i vizantiskoj srednjovekovnoj tradiciji.

Na poslednjoj stranici jevanđelja stoji ime dijaka Gligorija, koji se potpisao na još jednoj stranici spisa ovog puta kao Grigorije. Zastupljene su mnoge teze da li je on zaista i rukopisao ovaj sveti spis. Smatra se da bi on zaista mogao da bude pisar ili minijaturista.

Miroslavljevo jevanđelje se čuvalo u Hilandaru sve do 1896. godine kada ga je bratstvo manastira uručilo srpskom kralju Aleksandru Obrenoviću.

Najvredniji spomenik srpske srednjovekovne književnosti čuva se danas u Narodnom muzeju u Beogradu pod inventarskim brojem 1536. Miroslavljevo jevanđelje upisano je u Uneskovu listu ''Pamćenje sveta''.

Jevanđelje
Foto: YoutubePrintscreen/RTS Prikazuje
            

Podsetimo, sinoć je prikazana druga epizoda "Nemanjića" koja nosi naziv "Miroslavljevo jevanđelje". U seriji je prikazano kako je mali Rastko Nemanjić bio zadivljen knjigom, a više utisaka o ovoj epizodi Nemanjića čitajte KLIKOM OVDE!

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd