Skip to main content
Generalštab

Nakon 18 godina priprema se tužba protiv 19 članica NATO-a

Foto: Profimedia
U ime žrtava NATO bombardovanja specijalni tim 18 godina posle bombardovanja Srbije priprema tužbu protiv 19 članica Alijanse koje su učestvovale u agresiji

Specijalni tim, koji će činiti domaći i strani advokati, kao i lekari kojima predstoji da dokažu vezu između porasta najtežih bolesti i korišćenja uranijuma tokom bombardovanja.

Dušmani ga UBILI: Marko (2) iz Novog Pazara UBIJEN u očevom zagrljaju!

DUGO ČUVANA TAJNA: Amerikanci NAMERNO stvorili HIV VIRUS!

Na Srbiju je 1999. godine, prema priznanju NATO-a, bačeno više od 10 tona osiromašenog uranijuma za čiji je raspad potrebno 45 milijardi godina.

NATO, NATO bombardovanje, bombardovanje Srbije, 1999
Foto: Profimedia

Član tima, toksikolog u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu Radomir Kovačević kaže da se već u prve dve godine posle bombardovanja u Srbiji beleži rast hematoloških i bubrežnih, a godinama kasnije i teža oboljenja.

- Sada statistika upravo govori o enormnom procentu, o epidemiji malignih bolesti, anomalija na potomstvu. Sama činjenica da se kod jednog deteta dnevno utvrdi maligno oboljenje dovoljno govori o riziku - rekao je Kovačević za RTS.

Ekspertski tim namerava da naučno dokaže vezu između ove statistike i bombardovanja i da sa time izađe pred sudove 19 zemalja članica NATO-a, uprkos ranijim sličnim pokušajima koji su ostali bez uspeha.

U slučaju pogibije radnika RTS-a pred italijanskim kasacionim sudom i poginulima u Varvarinu pred nemačkim Ustavnim sudom, oba ova suda proglasila su se nenadležnim.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd