fbpx
Skip to main content
Laboratorija

PAZITE SE PRIVATNIH PREGLEDA: Evo kako nam privatne laboratorije uzimaju novac na prevaru

Foto: Profimedia
Referentne vrednosti kod privatnika mnogo niže nego u državnim ustanovama

Budite oprezni ako radite medicinske analize u privatnoj laboratoriji jer bespotrebno možete da ostanete bez veće količine novca!

Redakciji portala Srbija Danas javio se čitalac koji sumnja da je zamalo nasamaren tokom lekarskog pregleda u jednom poznatom privatnom  domu zdravlja u Beogradu. Zbog poslovnih obaveza naš čitalac je hteo da izbegne čekanje u državnoj ustanovi i analize krvne slike je uradio u privatnoj laboratoriji.

Problem je nastao kad je dobio rezultate jer je nekoliko stavki iz njegovog laboratorijskog nalaza iskakalo iz referentnih vrednosti. A pri tome mu je lekar suptilno savetovao da bi bilo dobro da što pre uradi dodatne biohemijske analize koje, uzgred, u tom domu zdravlja koštaju oko pet hiljada dinara.

Ne želeći da troši novac otišao je u lokalni dom zdravlja gde je nekoliko dana kasnije dao krv i urin na analizu. Ovoga puta njegovi rezultati nisu iskakali iz referentnih vrednosti.

Kad je uporedio rezultate primetio je da su referentne vrednosti kod privatnika mnogo niže, što ga je navelo na pomisao da je možda reč o prevari.

Predsednik Asocijacije laboratorijskih tehničara i tehnologa Srbije Branimir Spasojević smatra da je eventualne loše namere privatnih laboratorija teško dokazati.

- Ako posumnjate u rezultate najbolje je da istog dana odete u drugu laboratoriju i ako je moguće da odnesete isti uzorak na analizu. To je jedino merodavno jer neke vrednosti mogu da variraju tokom celog dana. Mnogo toga bi trebalo da se proveri u tom slučaju počev od aparata – kaže Spasojević i objašnjava da niža granica referentnih vrednosti zavisi od metode kojom se radi.

Dežurni zdravstveni inspektori se SATIMA ne javljaju na telefon?!

Predsednik ALTT Branimir Spasojević naglašava da je najbolje da građani koji sumnjaju da su oštećeni tokom pregleda slučaj prijave nadležnima.

- Najbolje je da građani odmah pozovu Zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja koje je i izdalo dozvole za rad privatnim laboratorijama. Treba da ulože prigovor i inspekcija će izaći na teren – kaže Spasojević.

Portal Srbija Danas juče je celo popodne pokušavao da kontaktira Odsek za zdravstvenu inspekciju za grad Beograd ali je njihov dežurni telefon čas bio zauzet, a čas se niko nije javljao?! Tako je javnost ostala uskraćena za informaciju da li je nadležnoj inspekciji prijavljeno još sličnih slučajeva i kakvi su uopšte rezultati kontrole privatnih laboratorija.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd