fbpx
Skip to main content
opozicija

NEDELJNIK „AFERA“ RASKRINKAO NAJVEĆU LAŽ OPOZICIJE U SRBIJI: Izborna krađa uz „pomoć“ mrtvih i odsutnih glasača – nemoguća!

Foto: Profimedia/ilustracija
Lažiranje izbornih rezultata u Srbiji, zloupotrebom mrtvih i odsutnih birača, za šta Savez za promene optužuje sadašnju vlast na čelu SNS, nije moguće bez potpune saglasnosti i učešća opozicije, pokazuje istraživanje koje je u najnovijem broju objavio nedeljnik „Afera“.

Hiljadu puta ponovljena laž ne može postati istina ali što se neka laž više ponavlja to je više onih koji u nju veruju. Ovu teoriju najbolje dokazuju tvrdnje opozicije da vlast u Srbiji manipuliše biračkim spiskovima, da za Vučića i SNS „glasaju“ desetine hiljada onih koji su pokojnici, koji žive i rade „daleko od rodnog kraja“ ili koji na dan glasanja ne izlaze na birališta, piše „Afera“.

Teorijski, lažiranje rezultata izbora uz „pomoć“ pokojnika ili gastarbajtera i ostalih odsutnih birača je moguće. Moguće je i praktično. Ali samo pod uslovom da u tom lažiranju učestvuju ne samo sve vladajuće stranke, nego i kompletna opozicija! Dakle, ukoliko u biračkim spiskovima ima mrtvih, njihovo „povampirenje“ na dan glasanja nije moguće bez saučešća opozicije.

POZADINA TAJNOG RUČKA: Amerikanci okupljaju bojkotare

POZADINA TAJNOG RUČKA: Amerikanci okupljaju bojkotare

PODMETAČINA ĐILASOVACA: Tuču grupe huligana levičara i desničara pokušali da predstave kao napad na opoziciju (FOTO)

PODMETAČINA ĐILASOVACA: Tuču grupe huligana levičara i desničara pokušali da predstave kao napad na opoziciju (FOTO)

"ZNAM ŠTA SI RADIO U AMERIČKOJ AMBASADI!" Boško otišao Palmeru na noge, Šešelj mu očitao bolnu lekciju!

"ZNAM ŠTA SI RADIO U AMERIČKOJ AMBASADI!" Boško otišao Palmeru na noge, Šešelj mu očitao bolnu lekciju!

Pođimo redom. Sve stranke koje učestvuju na izborima imaju najmanje jednog predstavnika u svakoj izbornoj komisiji i po dva predstavnika u proširenom sastavu svakog biračkog odbora. Od biračkih odbora u najzabačenijim zaseocima negde na Staroj planini ili Pešterskoj visoravni, do onih na Vračaru. Ali to nije sve. Ukoliko su u pitanju izbori za Skupštinu Srbije, stranke koje su u trenutku raspisivanja izbora parlamentarne  imaju predstavnike i u stalnom sastavu biračkih odbora. Kod izbora za rukovodstva opština i gradova, predstavnike u stalnom sastavu biračkih odbora ima svaka stranka koja ima odbornike.

To kaže zakon. A zahvaljujući takvom zakonskom rešenju i pravoj poplavi izbornih lista koje smo imali, na poslednjih nekoliko izbora u biračkim odborima je u proseku bilo i po 30-40 članova. Bilo je zaseoka u kojima je bilo više članova biračkog odbora nego što ima stanovnika, pa su isti delegirani iz susednih mesta.

Svi ti ljudi ne samo što imaju pravo, već su i obavezni da na dan glasanja budu na biračkom mestu i kontrolišu ispravnost glasanja. Ako to rade, prevara nije moguća. Biraču koji dođe na glasanje prvo sprejom obeleže kažiprst, tako da ne može da glasa dva puta. Isti mora da pokaže ličnu kartu. Tu ličnu kartu, na svoj zahtev, može da pogleda svaki član biračkog odbora. Treće, pre nego što glasaju birači se potpisuju. Četvrto, svi članovi biračkog odbora mogu da broje broj izašlih birača.

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

Moguće je nekoliko vidova (pokušaja) lažiranja. Prvi je i opozicija ga najviše potencira, da članovi biračkog odbora iz SNS zaokružuju i u glasačku kutiju ubacuju listiće za mrtve i one koji nisu izašli na glasanje. I pritom falsifikuju njihove potpise. To je moguće samo ako svi članovi biračkih odbora iz opozicije u vreme glasanja odu da „hvataju zjale“ po gradu ili ako se svi prave ćoravi kod očiju i to dozvoljavaju. Drugačije nije izvodljivo.

Drugi vid manipulacije jeste da birač glasa umesto nekog pokojnika ili drugog, živog birača. Koji je odsutan iz Srbije. Naprimer radi u inostranstvu. Ili mu je mnogo važnije da vidi da li će Milijanu u Parovima da dohvati Milojko ili Požgaj, nego da li će da pobede SNS ili DS, pa se na dan glasanja ne odvaja od televizora.  

U ovom slučaju građanin iks, koji dolazi na biračko mesto da počini krivično delo i glasa umesto dede koji odavno živi u groblju ili brata koji radi na Islandu, mora da ima njihovu ličnu kartu. 

Ali čak i ako je porodica sačuvala ličnu kartu pokojnika i neko od članova porodice s njom dođe na glasanje, uspe da obmane sve članove biračkih odbora i glasa, to u zbiru glasova ne znači baš ništa. Zašto? Pa zato što je taj birač glasajući za mrtvog ili odsutnog člana porodice izgubio pravo da sam glasa. U svoje ime. Suludo je poverovati da bi neko rizikovao da se upusti u krivično delo i glasa za dedu koji se odavno šeta rajskim poljima, ako na taj način sebe uskraćuje za glasačko pravo. Nije razumno i nema nikakvog efekta.

Ambasada SAD objasnila zašto su Đilas, Jeremić i Obradović bili na sastanku: O čemu su pričali - ostaje MISTERIJA

Ambasada SAD objasnila zašto su Đilas, Jeremić i Obradović bili na sastanku: O čemu su pričali - ostaje MISTERIJA

OPOZICIJA NA TAJNOM SASTANKU U AMBASADI AMERIKE! Šta su dogovarali Đilas, Jeremić, Obradović iza zatvorenih vrata?

OPOZICIJA NA TAJNOM SASTANKU U AMBASADI AMERIKE! Šta su dogovarali Đilas, Jeremić, Obradović iza zatvorenih vrata?

SERGEJ TRIFUNOVIĆ PONOVO NAPAO ŽENE! Brutalno izvređao OLIVERU ZEKIĆ, pomenuo je i P*RNO KARIJERU

SERGEJ TRIFUNOVIĆ PONOVO NAPAO ŽENE! Brutalno izvređao OLIVERU ZEKIĆ, pomenuo je i P*RNO KARIJERU

Ovaj vid izborne manipulacije je malo verovatan i zbog (logične) prakse da stranke u biračke odbore koji prate glasanje imenuju aktiviste koji glasaju na tom biračkom mestu. Ljude koji žive u tom delu sela ili grada i koji znaju svoje komšije. Teško je poverovati da niko od 20, 30 ili 40 članova biračkog odbora iz opozicionih stranaka neće otkriti ako se njihov komšija lažno predstavlja. Posebno ako pokuša da glumi Eru sa onog sveta, piše Afera.

Kad se glasanje završi, svi članovi biračkog odbora učestvuju u razvrstavanju i brojanju glasačkih listića. Svaki član DS, Narodne stranke, radikala ili neke druge stranke ima pravo da prekontroliše i prebroji glasačke listiće na kojima je zaokružen kandidat SNS ili SPS. I obrnuto. Uobičajeno je da se, sigurnosti radi, brojanje ponovi najmanje jednom. Na kraju brojanja svi članovi biračkog odbora potpisuju zapisnik sa rezultatom glasanja. Članovi stranaka koje se nalaze među četiri ili pet prvopplasiranih dobijaju i po primerak zapisnika.

Članovi biračkog odbora zatim glasačku kutiju za svim glasačkim listićima i zapisnikom nose u opštinsku izbornu komisiju. U kojoj predstavnike imaju sve stranke koje su učestvovale na izborima. 

Izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

Izborna komisija unosi rezultate glasanja u predviđenu tabelu. Da li je moguće da se u tu tabelu unesu pogrešni podaci, da se falsifikuju rezultati glasanja na nekom biračkom mestu? Moguće je. Ali  samo pod uslovom da svi članovi opštinske izborne komisije, dakle predstavnici svih stranaka i vlasti i opozicije daju pristanak na to lažiranje.

Iz opštinske izborne komisije zapisnici se nose u republičku izbornu komisiju. Tamo se ponavlja postupak iz opštinske izborne komisije. A krivotvorenje izbornog rezultata, odnosno upisivanje lažnih podataka, a ne podataka iz zapisnika opštinskih izbornih komisija, moguće je samo ukoliko svi članovi RIK-a pristanu da u tome učestvuju.

Zaključak je jasan. Glasanje mrtvih, glasanje gastarbajtera i slično teoretski je moguće samo ako se sa tim slože predstavnici vlasti i opozicije. Znači sve stranke koje učestvuju u izbornom procesu.

+ Pošalji komentar 14 Pogledaj sve komentare
Izborna kradja's picture

Izborna kradja

Nemam reci da se zarad vlasti u biracke spiskove upisuju mrtvi, necuveno i krajnje degutantno.

0 | 0
Izborna kradja's picture

Izborna kradja

Zarad vlasti nemaju postovanja ni prema mrtvima.

0 | 0
sasa's picture

sasa

Sta drugo ocekivati od opozicije.Nista im nije sveto

0 | 0
Anabell's picture

Anabell

Opozicija jedino sto zna jeste da laze i da izmislja.Treba da ih bude sramota.Ne postuju volju gradjana,ovcigledno je da je opoziciji fotelja svetinja.

0 | 0
Mila's picture

Mila

Opozicija glumi dobrotu a vi građani znaju pravu istinu o njima. Oni su obični manipulatori ništa drugo.

0 | 0
Dragana's picture

Dragana

Eto, propade jos jedan argument opozicije, tek sada nece smeti da izadje na izbore.

0 | 1
Srna's picture

Srna

Opoziciji je najlakse da izmisli izgovor za svoju nespodobnost i neuspeh.

0 | 0
Jeca's picture

Jeca

To bi znacilo da za sve sto Jeremic optuzuje sadasnju vlast i predsednika Vucica je i sam radio.

0 | 0
nikola's picture

nikola

Nemaju vise sta da smisle, koju laz da plasiraju, koji performans da realizuju, bolesni Obradovic i puleni.

0 | 0
Sara's picture

Sara

Opozicija je toliko nemoćna i ne može da prihvati činjenicu da nemaju podršku građana, pa misle da lažima pridobiju neki glas.

0 | 0
Milan's picture

Milan

Čitavu opoziciju treba stvarno da bude sramota od svojih izjava koje su pune zlobe i nebuloza, njihovoj pokvarenosti nema kraja.

0 | 0
Sajo's picture

Sajo

Znamo da si ti Bosko, zajedno sa Djilasom i Jeremicem velike prodane duse, da hocete da se na silu dokopate vlasti i da ponovo unistavate nasu zemlju, koja je uredno i vasa zemlja, ako znate sta to uopste i znaci.

0 | 0
vule's picture

vule

Čime bi se dokona opozicija bavila,nego izmišljanjima i glupostima.

0 | 0
Nikola's picture

Nikola

Necuvena sramota.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd