fbpx
Skip to main content
Aleksandrar Vučić i Angela Merkel

Nemačka o dinamici otvaranja poglavlja: Srbija određuje brzinu kretanja ka EU, imate našu podršku

Foto: Srbija Danas
Otvoreno 12 poglavlja ukupno

Srbija je otvorila još dva poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, što je ukupno 12 otvorenih, uz dva privremeno zatvorena poglavlja i to pokazuje dobru dinamiku, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i dodaje da brzina puta u Uniju zavisi od Srbije.

- Brzinu puta ka EU određuje Srbija, tempom reformskih procesa, a suština procesa odnosi se na jačanje vladavine prava. Nastavićemo snažno da podržavamo Srbiju u procesu transformacije i nadamo se da ćemo uskoro moći da preduzmemo dalje korake u procesu pristupanja Srbije EU - rekao je Ditman na otvaranju Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SGKO).

On je ponovio da je Srbija donela stratešku odluku da postane članica EU, koju Nemačka u potpunosti podržava.

Aleks Ditman
Aleks Ditman
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U tom smislu, rekao je da je važna uloga lokalnih samouprava i SKGO, jer se svakog dana u Srbiji, u gradovima i opštnama postavljaju temelji, donose se i sprovode odluke kojima se doprinosi prosperitetu tih opština, privlače investicije i omogućavaju nova radna mesta.

Lokalne samouprave su, podvukao je ambasador, ključni akteri i u borbi protiv korupcije, u oblasti vladavine prava, kao i u zaštiti najugroženijih katergorija u društvu.

Ditman je naveo da je duga saradnja Nemačke i Srbije , da je ta zemlja uložila 1,8 milijardi evra od 2002. godine.

DITMAN POHVALIO VUČIĆA: Poziv na unutrašnji dijalog - odgovoran potez

- Kad god da putujem po Srbiji naći ću neki primer zajedničke saradnje, zajedničke projekte za unapređenje opštinske infrastrukture, a postoje i brojni programi da se unaprede veštine i pomogne zapošljavanje mladih - rekao je Ditman.

Ditman je dodao da je važno da se na lokalnom nivou implementiraju projekti za unapređenje kvaliteta usluga.

Jedan od takvih projekata je i pomoć opštinama i gradovima da se formulišu rešenja za zapošljavanje ljudi iz teže zapošljivih kategorija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Nikolas's picture

Nikolas

IDEMO NEVIDJENOM BRZINOM KA EU!!! SVE NAM JE BOLJE !!! IMA NAS SIROM PLANETE I VISE VAN SRBIJE NEGO U SRBIJI-POSTALI SMO SVETSKI!!!

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd