Skip to main content
Aleksandrar Vučić i Angela Merkel

Nemačka o dinamici otvaranja poglavlja: Srbija određuje brzinu kretanja ka EU, imate našu podršku

Foto: Srbija Danas
Otvoreno 12 poglavlja ukupno

Srbija je otvorila još dva poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, što je ukupno 12 otvorenih, uz dva privremeno zatvorena poglavlja i to pokazuje dobru dinamiku, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i dodaje da brzina puta u Uniju zavisi od Srbije.

- Brzinu puta ka EU određuje Srbija, tempom reformskih procesa, a suština procesa odnosi se na jačanje vladavine prava. Nastavićemo snažno da podržavamo Srbiju u procesu transformacije i nadamo se da ćemo uskoro moći da preduzmemo dalje korake u procesu pristupanja Srbije EU - rekao je Ditman na otvaranju Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SGKO).

On je ponovio da je Srbija donela stratešku odluku da postane članica EU, koju Nemačka u potpunosti podržava.

Aleks Ditman
Aleks Ditman
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U tom smislu, rekao je da je važna uloga lokalnih samouprava i SKGO, jer se svakog dana u Srbiji, u gradovima i opštnama postavljaju temelji, donose se i sprovode odluke kojima se doprinosi prosperitetu tih opština, privlače investicije i omogućavaju nova radna mesta.

Lokalne samouprave su, podvukao je ambasador, ključni akteri i u borbi protiv korupcije, u oblasti vladavine prava, kao i u zaštiti najugroženijih katergorija u društvu.

Ditman je naveo da je duga saradnja Nemačke i Srbije , da je ta zemlja uložila 1,8 milijardi evra od 2002. godine.

DITMAN POHVALIO VUČIĆA: Poziv na unutrašnji dijalog - odgovoran potez

- Kad god da putujem po Srbiji naći ću neki primer zajedničke saradnje, zajedničke projekte za unapređenje opštinske infrastrukture, a postoje i brojni programi da se unaprede veštine i pomogne zapošljavanje mladih - rekao je Ditman.

Ditman je dodao da je važno da se na lokalnom nivou implementiraju projekti za unapređenje kvaliteta usluga.

Jedan od takvih projekata je i pomoć opštinama i gradovima da se formulišu rešenja za zapošljavanje ljudi iz teže zapošljivih kategorija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Nikolas's picture

Nikolas

IDEMO NEVIDJENOM BRZINOM KA EU!!! SVE NAM JE BOLJE !!! IMA NAS SIROM PLANETE I VISE VAN SRBIJE NEGO U SRBIJI-POSTALI SMO SVETSKI!!!

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd