fbpx
Skip to main content
jansa vucic

PREDSEDNIK UŽIVO U EMISIJI O "NON PEJPERU" I JANEZU JANŠI: Neću lažno da optužujem, nisam video nikakvu mapu, nikakav plan!

Foto: SD/ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je emisije "Fokus" na televiziji "B92.

Odmah je progovorio o gorućoj temi poslednih dana u regionu - takozvanom "non pejperu", odnosno mapi dokumentu o rešenjima na Balkanu koji je iskrsao i gde je predloženo da Republika Srpska postane deo Srbije.

MOZZART PROMO KVOTE:‭ ‬Mančester Siti‭ ‬2,00,‭ ‬Barselona‭ ‬1,75,‭ ‬Bajern‭ ‬2,02‭!

MOZZART PROMO KVOTE:‭ ‬Mančester Siti‭ ‬2,00,‭ ‬Barselona‭ ‬1,75,‭ ‬Bajern‭ ‬2,02‭!

"MI ĆEMO IM POMOĆI KOLIKO MOŽEMO" Oglasio se Vučić i prokomentarisao slučaj porodice Lalović

"MI ĆEMO IM POMOĆI KOLIKO MOŽEMO" Oglasio se Vučić i prokomentarisao slučaj porodice Lalović

JOŠ JEDNA SNAŽNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Spremni smo da na svaki način zaštitimo našu Srbiju! (VIDEO)

JOŠ JEDNA SNAŽNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Spremni smo da na svaki način zaštitimo našu Srbiju! (VIDEO)

Navodno, "non pejper" je napravio Janez Janša, premijer Slovenije, iako je on sam to demantovao.

- Nisam video nikakvu mapu, nikakav plan. Nisam neko ko će lažno da optuži i nekoga poput slovenačkog premijera Janše, a da nešto nisam video. On je veoma otvoren čovek, imali smo potpuno drugačije stavove povodom svih pitanja devedesetih godina. Ali, on je čovek koji je iskusan političar i koji je imao tešku karijeru. Iz svega je izašao kao neko ko ima lično dostojanstvo i ko poštuje svoje stavove. Ali, ja bilo kakve mape i planove nisam video. Ne mogu ništa da mu kažem, ništa da mu zamerim ili ga pohvalim, jer ništa nisam video. Ne znam gde su i kako su videli to neki drugi - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Tanjug/Zoran Žestić

On je skrenuo pažnju na autošovinizam koji je izražen kod dela srpske elite.

- Ali, znam nešto drugo. Znam da već decenijama, kad god bi se govorilo o drugim nacionalizmima na prostoru bivše Jugoslavije, to je bilo usput. Ali svako ko bi rekao nešto o srpstvu, taj bi bio prokazan i metaforički rečeno stavljen uza zid i o njemu bi se govorilo sve najgore. I da nisu videli ništa, počeli su da napadaju Janšu i da napadaju Srbiju, zato što je ta matrica još od pedesetih i šezdesetih godina ostala potpuno ista. Nažalost, ta matrica postoji i u Srbiji, posebno u beogradskoj čaršiji - zaključio je predsednik.

Od ponedeljka se u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel "non pejper" (neformalni dokument koji se uglavnom iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU), u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije.

U uvodu ovog dokumenta spominju se "nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata", koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostavljanja mira posle završetka ratova, obećanih evropskih perspektiva i napretka Severne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regionu, "ključna pitanja ostaju nerešena".

Kao rešenja se predlažu:

Ujedinjenje Kosova i Albanije. "Na Kosovu se 95 posto stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji. Srpski deo Kosova dobio bi poseban status - po uzoru na Južni Tirol", navodi se u dokumentu. To je autonomna pokrajina u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

Janez Janša
Foto: Profimedia

Ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom. "Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj meri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna da pristane na ujedinjenje Kosova i Albanije", navodi se u dokumentu.

- Hrvatsko nacionalno pitanje može se rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH (po uzoru na Južni Tirol)."

- To bi Bošnjacima dalo nezavisno funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog uticaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sledećoj deceniji.

Prema autorima "non pejpera", ova "rešenja" bi ubrzala pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd