fbpx
Skip to main content
Zgrada u Beogradu

NOVI ZAKON STUPA NA SNAGU: Ako živite u zgradi ili IZDAJETE STAN ovo su PRAVILA KOJIH SE MORATE PRIDRŽAVATI!

Foto: Profimedia
Vlada Srbije ove nedelje usvojila zakon.

Vlada Srbije je ove nedelje usvojila Zakon o stanovanju i očekujemo da će se naći u skupštinskoj proceduri do kraja meseca, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je istakao da je donošenje pomenutog zakona inicirao Grad Beograd i da će ovaj zakon uvesti red u održavanje stambenih zgrada.

– Uvodi se javni interes u uređenje fasada, liftova i javnih krovova što će nama kao Gradu omogućiti da kreiramo čitav niz programa zajedno sa građanima – rekao je Vesić.

goran vesic
Foto: Srbija Danas

Kao što smo ranije pisali, najavio je da više neće moći da postoje zgrade u kojima nema skupštine stanara, jer će tamo gde je nema lokalna samouprava postavljati privremenog upravnika da obavlja poslove skupštine stanara, a postojaće i mogućnost da stanari izaberu i profesionalnog upravitelja, što znači da će neko stručno da se bavi održavanjem zgrade.

– Uvodi se i komora profesionalnih upravitelja koja će biti pri privrednoj komori i ti ljudi će proći posebne obuke. Verujem da će stanari novih zgrada želeti da imaju stručne ljude poput domara koji će se brinuti o njihovom održavanju – rekao je Vesić.

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako bi zaustavili dosadašnju praksu da jedan stanar može da blokira odluku u zgradi, došlo je do promena i pravila u radu skupštine stanara po kojima će većinska odluka važiti apsolutno za sve.

– Uvođenjem javnog interesa kada su u pitanju hitne intervencije omogućiće se ulazak u stan u kojem je problem koji utiče i na druge stanove, poput curenja vode, pa će se kvar lakše popravljati. Pored toga više neće postojati predsednik skupštine stanara već upravnik zgrade koji će biti jedan od stanara – rekao je Vesić.

On je precizirao da zgrade koje imaju manje od pet stanova neće morati da formiraju skupštine stanara već će samo jedan od njih biti postavljen za upravitelja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
Komsija's picture

Komsija

Najzad nesto pametno, dosta mi je "seljaka" koji su se doselili u grad pokupovali stanove i ponasaju se kao da zgrada nije njihova! STOP seljackom ponasanju stanara!!

19 | 8
toma's picture

toma

pozadina je lobiranje građevinskih firmi da imaju stalne izvore prihoda a kuće pazitelji će biti bogato nagrađeni da im nameštaju poslove.od mene neće dobiti ništa.ja sam gladan i nemam pare ni za hleb

16 | 7
Ja's picture

Ja

Vazno da za internet imas

7 | 4
Ja's picture

Ja

Vazno da za internet imas

5 | 4

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd