clear sky
16°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Oči u oči sa predsednikom: Da se ne odričemo onoga što je naše, ali i da ne tvrdimo da je sve naše! (FOTO)

25.12.2017. 19:00 07:38
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

Intervju sa Aleksandrom Vučićem

Predsednik Srbije poručio je, gostujući na TV Pink, da je sa predsednikom Rusije tokom posete Moskvi imao sadržajne razgovore, te da je najsadržajniji razgovor sa njim vodio u četiri oka.

Ubedljiva pobeda SNS na lokalnim izborima u četiri opštine: Građani znaju da vrednuju ono što stranka radi

Vučić o malom incidentu u Popincima: Prisustvo visokih funkcionera "jedne stranke" bila je namera DA SE ISPROVOCIRA

On je rekao da je razgovarao o nastavku vojno-tehničke saradnje, o gasovodu kroz Srbiju, o njegovom finansiranju, o regionalnim odnosima. Više od toga, smatra, ne bi bilo fer otkriti, jer, podseća predsednik, ne bi bilo u četiri oka.

- Činjenica da smo razgovarali sami govori o pristojnom odnosu dvoje ljudi. Govorili smo o temama u vezi Srbije, ali i o situaciji u regionu, o očuvanju mira i stabilnosti, o KiM i sve što sam rekao je apsolutna istina. Pričali smo o nastavku vojno-tehničke saranje i podtvrdili smo želju da rešimo gasovod kroz Srbiju, budući da naša zemlja troši sve više gasa. Rusi su zadovoljniji jer imaju partnere kao što smo mi - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

O počasnom doktoratu i velikom prijateljstvu

- Imao sam ogromnu čast - rekao je ističući da ne samo da je jedini počastvovani Srbin, već jedan među retkim Evropljanima koji je dobio počasni doktorat na Moskovskom državnom instituta prilikom poslednje posete Rusiji.

Predsednik Srbije je otkrio kako je potvrda dobrih odnosa i dramatičan porast izvoza u Rusiju, kao i to da Srbija, uprkos težnji ka Evropskoj uniji, dosledno ostaje pri stavu da neće uvesti sankcije Rusiji.

- Ne možemo uvek ni racionalno, vodimo se emocijom. A i nema racionalnih razloga da to učinimo - ocenio je.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

- Mi vodimo vladu i državu, govorim i o Ani (Brnabić) i sebi, tako da pratimo interes Srbije, ne neke druge zemlje: ni Rusije, ni Amerike - rekao je predsednik Vučić ističući da je zaduženje svake vlasti da vodi računa o interesima svoje države.

U nepunih sedam meseci, razgovarao je sa više od 70 zvaničnika.

- Nezvanično, video sam ih mnogo veći broj. Da ništa drugo nisam uradio, mislim da samo to govori o širini aktivnosti koje smo imali - rekao je Vučić ističući da podnosi izveštaj građanima Srbije.

Predsednik je istakao da Srbija napreduje u svakom smislu, te da je poseban progres napravljen u agendi strukturnih reformi. Srbija i Hrvatska su danas na istom kreditnom rejtingu, što znači da Srbija doziva nove investitore, rekao je predsednik.

- Srbija je u prvih šest meseci stranih direktnih investicija imala više od Hrvatske, te da je Srbija u suficitu. U poređenju sa zemljama EU, Srbija polako ali sigurno menja stvari nabolje. Takmičimo se sa svima i u svemu. Napredujemo i nastavljamo da radimo svoj posao. Ljude pozivam da obrate pažnju na rezultat na semaforu - rekao je Vučić. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

O ispravljanju grešaka iz prošlosti

Predsednik ističe da Srbija danas gleda u budućnost i mir i da nećemo ponoviti greške iz 90-ih i 2000-ih.

- Danas gledamo u mir, stabilizaciju, ojačavamo ekonomiju. Nećemo ponoviti nijednu grešku ni iz '90, ni iz 2000-ih godina. Tek ćemo izbeći sve pljačkaške privatizacije i one periode kojima su mafija i korupcija vladali zemljom - rekao je predsednik o dvema ključnim greškama iz prošlosti, ujedno podsećajući na godine ratova koje su, tvrdi on, za nama.

- Kriminal je smanjen, broj ubistava prepolovljen... - nastavio je sa "podnošenjem izveštaja" i rezultatima postignutim tokom 2017.

O huliganima i stranom uticaju

Predsednik je, govoreći o večitom derbiju i incidentu koji se dogodio, istakao da je bilo propusta, ali da nadležni organi rade svoj posao.

- Oni su bili batinaši. Razumeli smo poruke iz okruženja - kazao je predsednik o haosu koji je pogodio Srbiju posle derbija u koji su bili umešani huligani iz Hrvatske.

On je ocenio da bezbednosne agencije dobro sarađuju. Ipak, smatra da vinovnici nemira u Srbiji nisu srećni time kako se situacije rasplela. Ujedno, mišljenja je da neće biti slobodni da to uskoro ponove.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

- Danas imate jednog koji nam pamet soli svaki dan, a video je samo američku ambasadu. Britanci imaju pravo da ovde otvore BBC, ali to građani treba da znaju, da će plasirati informacije od britanskog interesa - rekao je govoreći o tome kako je on nezavistan od inostranih uticaja.

- Narod, gospodine Mariću, poštujem - rekao je obrativši se gostujućem voditelju emisije: - Narod nije glup.

O ciljevima u 2018. godini

Sledeća godina će biti prepuna izazova.

- Ključni cilj je Kosovo i Metohija, drugi mir u regionu, pre svega stanje u BiH. Treći cilj je stabilna ekonomija i mogućnost da dalje povećamo plate i penzije, sem za 12,1 odsto najbogatijih penzionera, kakvi cu moji roditelji - iskren je predsednik.

Naredni ciljevi su, kako je rekao nastavak evropskih integracija, unapređenje vladavine prava...

Apsolutni lideri u regionu

- Srbija je postala vrlo uspešna. Polako, ali sigurno napreduje. Mogli smo više da povećamo plate i penzije, ali to nije bilo pametno - priznao je svestan toga da, kako je voditeljka Uzelac istakla, to nije pametno za njega.

Bitno mu je da naslednicima ostavi nezavisnu, suverenu zemlju.

- Rešili smo Petrohemiju, Galeniku... Decenijama je bila uništavana. Mi smo 17 miliona uzeli za državu - rekao je o uspešnom rešavanju pitanja nekadašnjih gubitaša.

Početkom godine nas čeka koncesioni ugovor za Aerodrom "Nikola Tesla".

- Očekujem da ponuda ide preko 450 miliona evra. Pre pet godina profit Aerodoroma Beograd bio je 130.000 evra, danas je 260 puta veći - istakao je vrlo važan uspeh srpske privrede.

Broj putnika je, kako je istakao, u odnosu na 2012. godinu se uvećao za 51 odsto.

- Neko je uspeo da podigne aerodorom. Pričamo o tome koliko će država da ubere! A dajemo ga samo na 25 godina - istakao je Vučić u obraćanju naciji: - To znači procvat naše ekonomije.

O predstojećoj godini

- Donećemo odluke koje moramo. Imamo hrabrosti, to su naše obaveze i odgovornost - kazao je ističući da u 2018. godini neće ubirati jeftine političke poene.

- Naša obaveza je da radimo teške stvari, ne da nudimo laka rešenja - dodao je predsednik naglasivši da parlamentarnih izbora neće biti do 2020. godine, predsedničkih do 2022.

"Sponzori nezavisnog Kosova su 22 države EU i SAD"

- U Briselu nas ne vole zato što se borimo za svoj narod. To znaju i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj - rekao predsednik o uvažavanju Briselskog dogovora: - Sponzori nezavisnog Kosova su 22 države EU i SAD. Hoće li oni da povuku svoje odluke? Neće!

Prema njegovim rečima, to znači da je Srbiji potrebna podrška nekog ko ceni nezavisnst Kosova.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

- Nastavljamo li ovako razgovore? Nećete? Neće biti kako vi hoćete! Biće kako Srbija bude rekla, jer se i mi pitamo - kazao je pozivajući se na saradnju sa Vladimirom Putinom koji je obećao svoju podršku Srbiji kada je u pitanju rešavanje statusa južne srpske pokrajine.

O Mladiću i BiH

- (Ministarka pravde) Nela Kuburović mi je rekla: "Imaš pozdrave od svih ljudi u Hagu i od generala". Pitao sam je kako je Ratku Mladiću, a ona je rekla da njoj ne izgleda dobro - preneo je utiske ministarke iz nedavne posete Tribunalu.

To je bio povod za nastavak razgovora o situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Mi smo u poseti Sarajevu razgovarali o utvrđivanju granica između Srbije i BiH i ja sam rekao da mi tražimo Hridroelektrane Zvornik i Bajina Bašta i da smo spremni da nadomestimo isto toliko sa druge strane Drine. Bakir je rekao da je spreman na neku vrstu međunarodne službe na 50 godina, mi smo rekli da ćemo da razmotrimo, ali da to mora biti bar na 99 godina. Onda sam dobio odgovor: "Ja sam ti to rekao na večeri, ali ne može se to rešiti za dva dana". Ja sam potom pitao: "Zašto smo onda razgovarali?" - naveo je detalje razgovora ilustrujući nedoslednost lidera Bošnjaka iz susedne Bosne, zbog čega je tokom kasnije posete trojnog predsedništva Srbiji i rekao da su svi razgovori sa njim nesigurni.

O odnosu sa Hrvatskom

Predsednik Srbije nije siguran u posetu Hrvatskoj kojoj se, prema navodima medija, tamošnja predsednica Kolinda Grabar Kitarović nada.

- To je zato što sam govorio istinu - odgovorio je na pitanje Milomira Marića o tome zbog čega je njegova prvobitno najavljena poseta otkazana.

Ovom prilikom istakao je da u njegovoj porodici nema ni četnika ni partizana, odgovarajući na prozivke iz susedstva.

- Hoću da se zna istina. Nije više nestalih Hrvata, nego Srba - rekao je odgovorivši na optužbe.

Raste natalitet Srba

- U prvih nekoliko meseci imamo više beba nego loše 2016. godine. Nadam se da će do kraja godine brojka izaći na oko 800 - kazao je govoreći da se nada ubrzanju rađanja u Srbiji.

- Ne zadirem u prava majki, ali mi ćemo kroz dve godine početi da uvozimo radnu snagu - zabrinut je predsednik.

Još 7km do Nove godine

- Do Nove godine ću otvoriti još sedam kilometara puta na jugu Srbije - rekao je Vučić, o skorom kompletiranju radova na Koridoru.

- To je važno zbog sigurnosti i bezbednosti ljudi. Godinu i dva meseca kako smo otvorili deonicu Ljig-Preljina, nema nijednog poginulog - istakao je s ponosom.

- Pogledajte kako smo uradili i platili Putinov most između Borče i Zemuna. Prethodnici su uradili pripremne radove i ugovorili ih. Ja sam čovek koji voli ovu zemlju i protivnicima ću da priznam uspeh - rekao je dodajući da mu politički protivnici privatno čestitaju, javno nikad.

Više o tome pročitajte klikom OVDE.

O radu gradskih vlasti i spornoj jelki

- Gradski budžet za kulturu je deset odsto veći, a onda se pojavila jelka od 83.000 - počeo je predsednik Srbije: - Do mene je došlo: "Siniša postavio jelku od 83.000 evra." Zajapurio sam se i rekao da ga pozovu. Oni nisu mogli da ga dobiju, pa sam ga dobio ja. Pitao sam kako je moguće da takva jelka uopšte postoji. Potpuno sam razumeo sve ljude koji su bili ljuti.

Njegov posao predsednika je, kako ističe, bio da proveri sve.

- Onda su ljudi došli kod mene i onda se ispostavilo da je ili neko iz gradske uprave bio korumpiran ili da je neko nehajno i loše proveo proces, te da nije u procesu javnih nabavki odradio svoj posao - naveo je on.

Dobio je, kako tvrdi, detaljnu analizu o saradnji sa kompanijom koja se ispostavila za najsposobniju i koja sarađuje sa Grškom i Kinom. Ova jelka, po ugovoru, traje deset godina, a ispostavilo se da je prošlogodišnja jelka plaćena 20 odsto više nego ovogodišnja.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

- Ja sam mislio da nisu tražili bolje ponude, ali se ispostavilo da jesu. Stigla je ponuda za drvo od 18 metara za 63.000 evra - bez PDV-a, isporuke i montaže. To je ponuda iz Estonije. Stiglo ih je još - pobrojao je Vučić ističući da je kićenje grada opravdano zbo značajne turističke ponude Beograda i odziva turista.

- I u čemu je skandal? Da l' sam pogrešio što sam vikao? Imam srce, emociju, borim se za našu zemlju i poludeo sam kad sam čuo da je jelka 83.000 evra - otkrio je predsednik odgovarajući na pitanje o tome da li je "pao u vatru" saznavši za pomenutu situaciju dok još nije znao sve činjenice.

Predsednik je pokazao fotografiju objekta u Pionirskom gradu, nelegalno, te da su objekat navodno poklonili ali da dobiju 15.000 evra po terminu. 

- U ugovoru, podsećam da je Đilas vlasnik 50 odsto, piše da se objekat gradi kao potreba za ostvarivanjem opšteg društvenog interesa i za dnevni boravak dece. A onda tu nikne zgrada za rijaliti! "Emotion" se ponudio da pomogne izgradnji i da se zgrada pokloni Srbiji. Zgrada je podignuta navodno isključivo u interesu dece, a evo kako je izgledala nakon izgradnje: 

O radu tužilaštva

- A što ne pitate Jankovića za Audi? A što ga ne pitate za gliser? Odakle tebi, Jeremiću, stan? - upitao se predsedednik o poreklu imovine srpskih političara ističući da je poblem ukoliko su pomenute ličnosti njihovi vlasnici: - Odakle im novac?

Predsednik je pomenuo nerešena pitanja ističući da jedva čeka rezultate rada tužilaštva, zaključno sa navodnom aferom "jelka".

O gradskim izborima

- Biće raspisani u zakonskom roku i održani u martu - odgonetnuo je Vučić.

Na pitanje novinarke o tome sa kim će izaći, odgovorio je igrom reči: "Izaći ćemo sa rezultatima".

- Mi ne prepuštamo stvari slučaju - govorio je odgovarajući na pitanje o uspehu na juče održanim lokalnim izborima.

- Ni na jednom mestu nema nijedne prijave, sem prijave SNS-a - rekao je o atmosferi u kojoj su protekli izbori: - U Preševu je bio Divlji zapad, nismo hteli da se mešamo u svađe Albanaca.

- Sve stranke su imale posmatrače i više ih je bilo iz opozicionih, nego iz vladajućih - ilustrovao je stituaciju u Kostolcu, Mionici, Preševu, Pećincima i Negotinu u kojima su građani juče načinili svoj izbor.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Pink/Printscreen

Na pitanje voditeljke plaši li se koalicije opozicije, rekao je da mora odgovoriti ozbiljno.

- Ne plašim se ničega, sem da ne ostvarim ono što sam zamislio. Izgradićemo metro, čiji će prvi deo koštati oko dve milijiarde. Sve što ljudi nisu verovali, na kraju se obistinilo - kazao je saglašavajući se sa dvoje voditelja koji su istakli da je metro davnašnji san: - Imam strah da neko ne uruši ono što smo započeli.

Kaže da izbori nisu "sprdnja i šala", te da se na taj način bira budućnost dece.

- Preletačević mi je bio beskrajno šarmantan. Bio je osveženje, ali nije bilo odgovorno. Pitanje glasanja je pitanje odgovornosti, ozbiljnosti i posvećenosti i ja mislim da ljudi i te kako to razumeju.

Na opasku da neki gledaju izbore u Beogradu kao na "stepenicu za rušenje Vučića", kaže da bi, prema istraživanjima, sam SNS dobio 44 odsto glasova.

O napadima opozicije

Reagovao je i na zajedljive opske svojih kritičara. Pročitavši naslov "Predizborno raskopavanje i diletantizam u Beogradu", predsednik se upitao zar to što se radi i gradi nije za pohvalu.

- Šta bi sa 24 stana Siniše Malog? - nastavio je o napadima opozicije dodajući da je sud u Bugarskoj dokazao da je reč o jednom stanu, te da ni od koga nije stiglo izvinjenje.

Građanima Srbije je, sumirajući godišnje rezultate, najavio otvaranje novih fabrika.

- U Lebanu otvaram fabriku u četvrtak. Tamo ću da predstavim rezultate našeg rada. Ići ćemo u veliku stambenu izgradnju, radićemo puteve. Hoću da se zahvalim ljudima na ogromnoj podršci. U finansijama nemamo nikakvih problema. Za spoljnu politiku nam je potrebna velika hrabrost. Potrebno je da se ne odričemo onoga što je naše, ali, takođe, da ne tvrdimo da je sve naše. Treba da se trudimo da sprečimo odliv ljudi, iako je to daleko manje od mnogobrojnih evropskih zemalja. Treba da se obratimo mladima i kažemo: "Radite kod nas, tražite šta treba još da ispravimo", a Ana je tome potpuno posvećena. Ne možemo da budemo nikom neprijatelji, moramo da ubrzavamo evropski put, ali i da jačamo tradicionalna prijateljstva - poručio je na kraju svog gostovanja.

A potom je usledila i čestitka.

- Želim da čestitam građanima, koji slave po Gregorijanskom kalendaru, Božićno veče i da im poželim dobro zdravlje, da u miru i veselju provedu praznike, a svim drugima želim srećne predstojeće pravoslavne novogodišnje i božićne, kao i da se zahvalim Vladi na saradnji sa kancelarijom predsednika - bile su završne reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića na podnošenju godišnjeg izveštaja građanima Srbije.