fbpx
Skip to main content
Bolnica

NOVA PRAVILA U SRBIJI: Od 1. marta obavezna vakcinacija dece protiv bakterije PNEUMOKOKA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Pravilnik o imunizaciji nalaže ovu obavezu

Vakcinacija dece protiv bakterije streptokokus pneumonija (pneumokoka) biće obavezna od 1. marta, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji.

Za 2018. godinu planirano je 165.000 doza pneumokokne polisaharidne konjugovane vakcine, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije "Doktor Milan Jovanović Batut".

Pročitajte i:

- Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih pneumokokom sprovodiće se dostupnom vakcinom kod dece sa navršena dva meseca života primenom tri doze, a revakcinacija u drugoj godini života jednom dozom  - rekli su u Batutu.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 1,6 miliona osoba umre godišnje od oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok, a gotovo polovinu čine deca ispod pet godina života.

Kako su naveli u Batutu, ova oboljenja predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina života u grupi bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama.

Najčešće kliničke manifestacije su zapaljenje sinusa ili srednjeg uha i pneumonija (zapaljenje pluća) a najteže meningitis, sepsa i oblici pneumonije praćeni prisustvom bakterija u krvi koji se nazivaju invazivna pneumokokna bolest.

Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Moguće su ozbiljne posledice nakon preležane bolesti. Deca do pet godina su u najvećem riziku, potom osobe sa oslabljenim imunitetom i stariji. Uprkos učestalosti i težini kliničke slike bolest se uspešno može prevenirati imunizacijom - kazali su Batutu.

SZO je 2012. godine preporučila uvođenje vakcine protiv ovih oboljenja u nacionalne programe, bilo za grupe u riziku (što se od 2013. godine sprovodi u Srbiji), bilo kao deo obavezne imunizacije za određene uzraste.

Dečak u bolnici
Foto: Profimedia

Vakcina koja štiti decu od upale uva i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Novim Pravilnikom i Programom imunizacije predviđena je i obavezna imunizacija osoba u posebnom riziku od oboljenja izazvanih respiratornim sincicijelnim virusom (prevremeno rođena deca, deca sa odrdjenim srčanim manama i slabostima imunog sistema) od oktobra 2018, kao i u riziku od varičele od 1. januara 2019. godine.

bolnica
Foto: Profimedia

Predviđeno je i da imunizacija ljudi izloženih odredjenim zaraznim bolestima, protiv hepatitisa A i trbušnog tifusa počne 1. januara 2019. godine, dok bi obavezna imunizacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama protiv određenih zaraznih bolesti trebalo da počne 1. januara 2020. godine.

Preporučena imunizacija za određene uzraste protiv varičele, oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), rota virusne infekcije i drugih zaraznih bolesti treba da bude u primeni najkasnije do 1. aprila 2019. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd