fbpx
Skip to main content
Bolnica

NOVA PRAVILA U SRBIJI: Od 1. marta obavezna vakcinacija dece protiv bakterije PNEUMOKOKA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Pravilnik o imunizaciji nalaže ovu obavezu

Vakcinacija dece protiv bakterije streptokokus pneumonija (pneumokoka) biće obavezna od 1. marta, predviđeno je Pravilnikom o imunizaciji.

Za 2018. godinu planirano je 165.000 doza pneumokokne polisaharidne konjugovane vakcine, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije "Doktor Milan Jovanović Batut".

Pročitajte i:

- Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih pneumokokom sprovodiće se dostupnom vakcinom kod dece sa navršena dva meseca života primenom tri doze, a revakcinacija u drugoj godini života jednom dozom  - rekli su u Batutu.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 1,6 miliona osoba umre godišnje od oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok, a gotovo polovinu čine deca ispod pet godina života.

Kako su naveli u Batutu, ova oboljenja predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti dece do pet godina života u grupi bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama.

Najčešće kliničke manifestacije su zapaljenje sinusa ili srednjeg uha i pneumonija (zapaljenje pluća) a najteže meningitis, sepsa i oblici pneumonije praćeni prisustvom bakterija u krvi koji se nazivaju invazivna pneumokokna bolest.

Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Moguće su ozbiljne posledice nakon preležane bolesti. Deca do pet godina su u najvećem riziku, potom osobe sa oslabljenim imunitetom i stariji. Uprkos učestalosti i težini kliničke slike bolest se uspešno može prevenirati imunizacijom - kazali su Batutu.

SZO je 2012. godine preporučila uvođenje vakcine protiv ovih oboljenja u nacionalne programe, bilo za grupe u riziku (što se od 2013. godine sprovodi u Srbiji), bilo kao deo obavezne imunizacije za određene uzraste.

Dečak u bolnici
Foto: Profimedia

Vakcina koja štiti decu od upale uva i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa, biće obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Novim Pravilnikom i Programom imunizacije predviđena je i obavezna imunizacija osoba u posebnom riziku od oboljenja izazvanih respiratornim sincicijelnim virusom (prevremeno rođena deca, deca sa odrdjenim srčanim manama i slabostima imunog sistema) od oktobra 2018, kao i u riziku od varičele od 1. januara 2019. godine.

bolnica
Foto: Profimedia

Predviđeno je i da imunizacija ljudi izloženih odredjenim zaraznim bolestima, protiv hepatitisa A i trbušnog tifusa počne 1. januara 2019. godine, dok bi obavezna imunizacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama protiv određenih zaraznih bolesti trebalo da počne 1. januara 2020. godine.

Preporučena imunizacija za određene uzraste protiv varičele, oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV), rota virusne infekcije i drugih zaraznih bolesti treba da bude u primeni najkasnije do 1. aprila 2019. godine.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd