fbpx
Skip to main content
POKS

POKS traži da Vatikan vrati Krmčije Svetog Save

Foto: POKS
U godini kada se obeležava osam vekova od autekafolnosti Spske pravoslvne crkve Pokret obnove Kraljevine Srbije, u čijem programu obnove monarhije posebno mesto zauzima Crkva, pokreće inicijativu da država i SPC zatraže od Vatikana da Krmčije Svetog Save, najznačajniju knjigu i prvi duhovni i svetovni kodeks vrati u Srbiju, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik POKMS i narodni poslanik Žika Gojković.

Naveo je da POKS inicijativu pokreće baš uoči svetkovanja Svetog Save, uz zatraženi blasdoslov patrijarha srpskog Irineja.

POKS
Foto: POKS

Gojković je posebno pozvao predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da pomognu da se Krmčije, pravni spomenik stariji 130 godina od Dušanovog zakonika vrati u Srbiju u godini velikog jubileja, osam vekova autokefalnosti SPC. Krmčije ili Nomokanon Sv Save, najstariji prepis koji se nalazio u Arhivu Jugoslovenske akademije  znanosti i umetnosti u Zagrebu, nakon što su da ustaše ukrale tokom II svetskog rata. Hrvatske vlasti poklonile su 1995. godine srpski Nomokanon papi Jovanu Pavlu II, da bi se s tuđom imovinom, kako je istakao Gojković, dodvorile Vatikanu. 

POKS
Foto: POKS

Krčmija Sv Save, dodao je Gojković, govore o temeljima samodržavnosti i crkvene autokefalnosti srpskog naroda. Proti Matiji Nenadoviću poslužile su kao osnovni izvor za prvi pisani zakon ustaničke Srbije u maju 1804. godine, dakle kao temelj u obnovama moderne srpske države i kraljevine. Gojković je na konferenciji zatražio i da se na proleće umesto vanrednih parlamentarnih izbora raspišu izbori za ustavotvornu skupštinu.

Novinarima je predsatvljen i novi predsednik Gradskog odbora POKS Beograda Božidar Pavlović.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd