fbpx
Skip to main content
Radovan Karadžić

"PONOSNI SMO NA NAŠA TRI ROĐAKA, VUKA, ŠUJA I RADOVANA": Meštani Karadžićevog sela otkrili šta misle o PRESUDI

Foto: Profimedia
Selo Petnjica u opštini Šavnik u Crnoj Gori poznato je kao postojbina bratstva Karadžić. U ovom selu u kojem se svi prezivaju Karadžić meštani su naročito ponosni na tri svoja prezimenjaka – Vuka, Šuja i Radovana.

Za stanovnike sela Petnjica u opštini Šavnik u Crnoj Gori, Vuk Karadžić, kao tvorac srpske azbuke, nalazi se na prvom mestu, pa će vam rado sa ponosom pokazati gde se i danas nalazi ognjište gde je rođen Vukov otac Stefan. Da meštani s ponosom ističu činjenicu da Vuk Karadžić vodi direktno poreklo iz Petnjice, sada svedoči i gotov spomen-park sa amfiteatrom, koji je 2005. godine u tom selu napravljen u Vukovu čast.

Kada je u pitanju drugi poznati Karadžić, reč je o vojvodi Šuju Karadžiću, poznatom crnogorskom i starohercegovačkom junaku iz Drobnjaka, koji je zajedno sa Novicom Cerovićem i Mirkom Aleksićem organizovao pogubljenje Smail-age Čengića. Međutim, ni tu nije kraj, pa se Šujo dalje povezuje i sa Karađorđem kojem je, kao vođa Drobnjaka po predanju, pomagao u oslobađanju Beograda u Prvom srpskom ustanku.

KARADŽIĆ POSLE PRESUDE POSLAO PORUKU: Srpski narod i ja zajedno sa njim smo već POBEDILI!

KARADŽIĆ POSLE PRESUDE POSLAO PORUKU: Srpski narod i ja zajedno sa njim smo već POBEDILI!

"Karadžićeva krivica je njegova lična, a ne srpskog naroda": HAŠKI TUŽILAC POKUŠAO DA "UTEŠI" SRBE

"Karadžićeva krivica je njegova lična, a ne srpskog naroda": HAŠKI TUŽILAC POKUŠAO DA "UTEŠI" SRBE

"Karadžić i Mladić su dva najgora pripadnika srpske nacije": JEREMIĆEVI NAJBLIŽI NAPALI SRPSKE HEROJE (FOTO)

"Karadžić i Mladić su dva najgora pripadnika srpske nacije": JEREMIĆEVI NAJBLIŽI NAPALI SRPSKE HEROJE (FOTO)

Treći naširoko poznati Karadžić iz Petnjice, Radovan Karadžić, prvi je predsednik Republike Srpske i vođa bosanskih Srba za vreme građanskog rata u Bosni, kome je Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu izrekao doživotnu kaznu zatvora zbog, kako se navodi, "genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja“.

U Radovanovom rodnom selu koje broji oko 30-ak kuća, ali u je preostalo samo sedam domaćina koji su tu i tokom zime.

Jedan od meštana, Goran Karadžić, u startu je kazao da su meštani Petnjice već navikli da dolaze novinari i raspituju se o Radovanu, ali da među Petnjičanima sada ima i malo podozrenja prema pripadnicima sedme sile, jer "pogotovo inostrani novinari nisu hteli verodostojno da prenose njihove stavove“. On ne krije da je veoma ogorčen nakon izricanja presude Haškog tribunala, ističući da taj sud nije prema svima postupao jednako.

- Da li je moguće da je Radovan Karadžić osuđen, a da su Ante Gotovina i vođe Albanaca sa Kosova svi pušteni. Haški sud je definitivno nastrojen prozapadnjački i na štetu srpskog naroda. Selektivna pravda je najgora pravda - smatra Goran.

On ipak ističe da ni pre izricanja presude nije bio naročiti optimista, te da je smatrao, da šta god sud u Hagu odluči, za Radovana će to biti doživotna kazna.

- Radovan je čovek ’45. godište. Zdravlje mu je narušeno. To je čovek neuropsihijatar, svetskog formata - navodi Goran Kardžić, naglašavajući da za njega činjenica da je bivši predsednik Republike Srpske rođen u njegovom selu uošte nije opredjeljujuća u ovom slučaju.

Otkrivamo gde Karadžić može da služi doživotnu kaznu! Tu je i ZLOGLASNI ZATVOR u kome su muslimani već napadali Srbe

Otkrivamo gde Karadžić može da služi doživotnu kaznu! Tu je i ZLOGLASNI ZATVOR u kome su muslimani već napadali Srbe

Majke Srebrenice slikale selfi ispred Haga i pokušale da isprovociraju Karadžićevog advokata: Dodale mu paket maramica uz JEDNU OPASKU

Majke Srebrenice slikale selfi ispred Haga i pokušale da isprovociraju Karadžićevog advokata: Dodale mu paket maramica uz JEDNU OPASKU

Karadžić se neposredno pred izricanje presude ISPOVEDIO: Otac Bilbija SAOPŠTAVA RADOVANOVU PORUKU SRBIMA

Karadžić se neposredno pred izricanje presude ISPOVEDIO: Otac Bilbija SAOPŠTAVA RADOVANOVU PORUKU SRBIMA

- I da mi nije rođak, ne smatram da je Radovan trebalo da bude osuđen samo zato što je naš bratstvenik i što je odavde. Njega slavi ceo srpski narod u Republici Srpskoj. On je tamo heroj nacije, pa i Dodik, koji je možda i jedini od političara, koji malo prkosi svetu, poštuje njegove tekovine i ulogu u stvaranju Republike Srpske - kaže Goran, dodajući da je Radovan po njemu i osuđen baš zato što je u neku ruku personofkacija projekta stvaranja Srpske.

On je čak sklon da ide i korak dalje dodajući da je i nedavni teroristički napad na Novom Zelandu nakon kojeg su mediji izveštavali da je ubica, između ostalog bio nadahnut Radovanom Karadžićem takođe zloupotrebljen, te da su u taj slučaj, po njemu "sigurno umešane razne "belosvetske službe“.

- To je sve neko pripremio - tvrdi Goran Karadžić, ističući da će kako vreme bude sve više prolazilo za srpski narod "Radovan sigurno slavan čovek postati“.

Vukoslav Vučko Karadžić gotovo je identičnog mišljenja. On kaže da je u šoku i da je današnja presuda sramna, te da je "Haški tribunal očigledno Zapad namestio samo kako bi osuđivao Srbe“, zapitavši koliko je taj isti sud do sada osudio Muslimana i Hrvata.

- Ja Radovana lično dobro poznajem. Znam kakav je čovek. On je lekar, humanista, neuropsihijatar. On je Muslimanima, svojim pacijentima u toku rata stalno pomagao. To znam sigurno. Taj čovek je moj prvi komšija ovde. Rođen je na 200 metara od moje kuće - kaže Vučko Karadžić.

Rat u Bosni
Foto: Profimedia/ilustracija

On takođe smatra da je Radovan Karadžić platio cenu jer je bio glavni eksponent i politički predvodnik Srba u Bosni i Hercegovini, dodajući da nije šovinista i da Bosna jednako ne može živeti bez Srba, Hrvata i Muslimana.

- To su tri naroda u Bosni. Oni su hteli da izbace srpski narod da se ne pita, a oni da imaju svoju državu i da skroz isključe Srbe. E Radovan je predvodio taj srpski narod. Nažalost, ušlo se u rat, a u ratu su svi žrtve. I Srbi, i Muslimani, i Hrvati.  Sada osuđivanjem Radovana oni žele da osude i Republiku Srpsku. Oni stalno žele da je izbrišu. Međutim, ja mislim da oni nikada neće uspeti da ospore srpsko pravo i pravo srpskog stanovništva koje živi u Bosni i Hercegovini   - dodaje on.

On dodaje da Radovana Karadžića stoga vidi "kao najvišega junaka koji se za svoj narod borio“, te da je sve što kažu za njega laž koju je nametnuo Zapad.

- Ja ga kao heroja i brata rođenog doživljavam. Sve mu najbolje želim, uz njega sam, pa da ću i ja biti tamo sutra u Hagu s njim - jasan je Vučko Karadžić.

Za kraj razgovora Vučko je ispričao i jednu anegdotu iz svog poznanstva sa Radovanom Karadžićem, koji je početkom osamdesetih godina u Sarajevu kao lekar pomogao da prevaziđe problem koji je imao sa alkoholom.

- Radovan mi je tada pričao i rekao: "Samo nemoj piti i sve će biti dobro". Nikada od tada više nisam uzeo rakiju. Ta njegova reč mi se urezala u mozak - zaključio je Vučko.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd