fbpx
Skip to main content
Đorđe Milićević

"SKUPŠTINA RADI U NAJBOLJEM INTERESU SVIH GRAĐANA" Oglasio se Đorđe Milićević o radu Parlamenta

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Za ovih godinu dana Narodna skupština RS uspela je da na najbolji način odgovori na pitanja koja se postavljaju pred ovu instituciju i pokazala da radi u njaboljem interesu građana

Saopštenje za medije predsednika poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Đorđa Milićevića prenosimo u potpunosti.

Vučević podneo krivične prijave protiv Vučića i Vulina

Vučević podneo krivične prijave protiv Vučića i Vulina

U KOLEKTIVNOM SMEŠTAJU 26 GODINA NAKON "OLUJE": Komesarijat još traži trajno rešenje za srpske izbeglice

U KOLEKTIVNOM SMEŠTAJU 26 GODINA NAKON "OLUJE": Komesarijat još traži trajno rešenje za srpske izbeglice

Vučić sutra u Busijama: Obeležavanje Dana sećanja na nastradale u "Oluji"

Vučić sutra u Busijama: Obeležavanje Dana sećanja na nastradale u "Oluji"

- Danas, 3. avgusta navršava se godina dana od konstituisanja 12. saziva Narodne skupštine Republike Srbije od početka višestranačja. Ovaj saziv je različit od prethodnih, kako po svojoj strukturi, tako i po brojnim  zakonodavnim i političkim zadacima i  izazovima, na koje smo kao Parlament  nastojali da dajemo adekvatne odgovore. Poseban pečat radu ovog saziva dao je izbor predsednika parlamenta Ivice Dačića, sa svojim ogromnim političkim i diplomatskim iskustvom i rezultatima koje je ostvario vršeći značajne državne funkcije, pre svega funkciju ministra spoljnih poslova.

Njegovim dolaskom uneta je nova energija i oplemenjen rad Narodne skupštine kao najvišeg organa zakonodavne vlasti. Kontinuiranim radom, planiranim i predvidivim  kalendarom aktivnosti, ažurnim razmatranjem vladinih i poslaničkih predloga, dostignut je nivo efikasnosti parlamenta praćen zavidnom statistikom.  Skupština je u prethodnih godinu dana zasedala  90 dana,  održala čak 38 sednica, usvojila preko 260 pravnih akata, od čega 155 zakona, a rad je praćen pozitivnom i demokratskom atmosferom. Takođe, po  prvi put u parlamentarnoj praksi na plenarnim sednicama razmatraju se izveštaji o radu nezavisnih organa i regulatorinih tela, po prvi put je na plenumu razmatran i Godišnji Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji.

Pred ovim sazivom su i  ustavne promene, koje su neophodne radi daljeg jačanja nezavisnosti sudske grane vlasti. Zahtev za promenama ustavnog okvira u sektoru pravosuđa dolazi iz Evrope, već par godina je sadržan u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a ovaj saziv će imati tu čast i odgovornost da do kraja sprovede ustavnu proceduru promena Ustava.

Na inicijativu predsednika parlamenta osnovane su i PGP sa svim državama koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova ili su povukle svoja priznanja.

Ovu najuspešniju diplomatsku akciju vodili su upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, kao ministar spoljnih poslova. U celini se može reći da rad  Parlamenta u protekloj godini karakteriše  dosta novina, uspešan, efikasan, intenzivan i produktivan rad, intenzivna međunarodna saradnja i učešće u radu međunarodnih organizacija i institucija i veliki broj manifestacija domaćeg i međunarodnog karaktera, što u celini doprinosi  jačanju ugleda naše zemlje i ugleda parlamenta kao nosioca zakonodavne grane vlasti, koja je temelj svake pravne države. 

- Za ovih godinu dana Narodna skupština RS uspela je da na najbolji način odgovori na pitanja koja se postavljaju pred ovu instituciju i pokazala da radi u njaboljem interesu građana - piše u saopštenju predsednika poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Đorđa Milićevića.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd