Skip to main content
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

POTPUNO RASULO U PRIŠTINI! Opozicija bojkotuje sednicu tzv. kosovskog parlamenta - HARADINAJ: Imamo krizu!

Foto: Profimedia
Rskol između Tačija i Haradinaja

U Prištini nije uspeo pokušaj samoprozvane Vlade da u Skupštini izglasa svoj pregovarački tim za završnicu dijaloga sa Beogradom. Vladajuće stranke nemaju kvorum, a opozicija bojkotuje prvo vanredno zasedanje parlamenta. Istovremno vladajuće stranke poručuju da one neće učestvovati na drugoj vanrednoj sednici, na kojoj će opozicija zahtevati izglasavanje rezolucije kojom se Hašimu Tačiju zabranjuje da razgovara o korekciji granice.

Na vanrednoj sednici koju je zakazala tzv. vlada, i koja je jutros počela sa sat i po zakašnjenja, nisu bili prisutni poslanici najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, izuzev Teute Rugove. Na sednici nije bilo ni poslanika Samoopredeljenja. RTK je javila da su sednici prisustvovala i tri poslanika Srpske liste. 

Skupština Kosova
Foto: Profimedia

Predsednik tzv. parlamenta Kadri Veselji rekao je da će poslanici odmah glasati bez rasprave o vladinom predlogu, ali zbog nedostatka kvoruma pauza u tzv. kosovskom parlamentu trajala je nekoliko sati i dva puta je pomerana.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj najavio je da će, ukoliko se opozicija ne pojavi na prvoj sednici, vladajuće stranke bojkotovati drugu vanrednu sednicu i inicijativu opozicije o izglasavanju rezolucije kojom će Hašimu Tačiju biti zabranjeno da u Briselu razgovara o, kako on kaže, korekcijama granice.

- Kako da vladajuće partije prisustvuju sednici koju je sazvala opozicija, kada opozicija ne učestvuje na sednici koju je sazvala vlada - rekao je Haradinaj i konstatovao: "Imamo krizu na Kosovu."

Haradinaj je još jednom ponovio da neće biti podele tzv. Kosova i novih granica ili razmena teritorija sa Srbijom, prenosi portal Koha.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Albanska opozicija smatra da je Haradinaj odlučio da formira pregovarački tim za dijalog sa Beogradom kako bi sprečio donošenje najavljene rezolucije koja bi Tačiju ograničila prostor za dogovor u nastavku dijaloga.

U samoproglašenoj kosovskoj vladi kažu da predlaganjem svog tima ne pomeraju poziciju Hašima Tačija u dijalogu sa Beogradom, već nameravaju da imaju bolji uvid i jaču kontrolu onoga o čemu će se u Briselu pregovarati. 

ZA MANJE OD GODINU SVE ĆE SE ZNATI! Kosovski čvor razrešava DEJTON DVA?

Upućeni kažu da se ne može očekivati da će, ako strane ostanu pri svojim stavovima, biti bilo kakvog pomaka u verifikaciji vladinog tima za dijalog i usvajanja predloga rezolucije opozicije o nastavku dijaloga sa Beogradom, uoči susreta Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, 7. septembra u Briselu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd