fbpx
Skip to main content
Patrijarh Porfirije

SVE SE REŠAVA POSLE USKRSA! STIGLE NOVE INFORMACIJE: Temeljni ugovor SPC i Crne Gore potpisaće patrijarh lično

U pisanju teksta Temeljnog ugovora učestvovali su pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti

Temeljni ugovor države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće, očekuje se, potpisan posle uskršnjih praznika, a, kako Tanjug saznaje, u ime Crkve potpisaće ga patrijarh Porfirije.

I istoričar dr Aleksandar Rakovic, koji je inače dobro upućen u odnose u Crnoj Gori i pitanja Crkve navodi da će Temeljni ugovor, koji pored ostalog, potvrđuje istorijski kontinuitet i pravni legitimitet Srpske pravoslavne crkve, biti potpisan uskoro.

NEMA SASTANKA SA KURTIJEM: Predsednik Vučić boraviće 26. aprila u Briselu i razgovaraće sa predstavnicima EU

NEMA SASTANKA SA KURTIJEM: Predsednik Vučić boraviće 26. aprila u Briselu i razgovaraće sa predstavnicima EU

(UŽIVO) VUČIĆ U POSETI BANJALUCI: Završen je sastanak, danas će predsedniku biti uručen ključ grada

(UŽIVO) VUČIĆ U POSETI BANJALUCI: Završen je sastanak, danas će predsedniku biti uručen ključ grada

Predsednik Vučić razgovarao sa predstavnicima delegacije MMF-a

Predsednik Vučić razgovarao sa predstavnicima delegacije MMF-a

U pisanju teksta Temeljnog ugovora učestvovali su pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti, kaže Raković i otkriva da je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta ove godine usvojio tekst Temeljnog ugovora u sadašnjoj formi.

Tekst Temeljnog ugovora službeno je, kaže, uručen premijeru Zdravku Krivokapiću 14. aprila u manastiru Ždrebaonik, na sastanku koji je upriličio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema njegovim rečima, iz stava premijera Krivokapića da je Srpska pravoslavna crkva "zadovoljna" tekstom, proizilazi da je Temeljni ugovor između dve strane već obostrano usaglašen.

Da bi Temeljni ugovor stupio na snagu, dodaje Raković, potrebno je da ga Vlada Crne Gore usvoji na nekoj od skorijih narednih sednica, da najviši predstavnici dve strane potom potpišu taj dokument, i da Temeljni ugovor bude objavljen u Službenom listu Crne Gore i Glasniku Srpske pravoslavne crkve.

Iako je Zdravko Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku kazao da će Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve poslati u Skupštinu Crne Gore na ratifikaciju, stav eksperata je, ističe Raković, da za tim nema nikakve potrebe jer nije reč o međunarodnom sporazumu.

- Krivokapić samo treba da vodi računa o potrebnoj proceduri, a ne da uvodi potpisnike u dodatne procedure koje nikom dobronamernom nisu potrebne - zaklljučio je Raković.

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd