clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREDSEDNIK SRBIJE POSETIO KRAGUJEVAC I KNIĆ "Danas sam čuo sjajnu vest - slede velika ulaganja" (FOTO/VIDEO)

22.07.2021. 11:23 21:21
Piše:
Srbija Danas
AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Kragujevac i Knić.

Kako je saopšteno ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Kragujevac i opštinu Knić.

"GRADIMO ZAJEDNO NOVI BALKAN" Vučić, Zaev i Rama održali sastanak kao priprema regionalnog ekonomskog foruma (FOTO)

"GRADIMO ZAJEDNO NOVI BALKAN" Vučić, Zaev i Rama održali sastanak kao priprema regionalnog ekonomskog foruma (FOTO)

NA MNOGA LETA, SVETI VLADIKO: Danas je rođendan srpskog patrijarha Porfirija

NA MNOGA LETA, SVETI VLADIKO: Danas je rođendan srpskog patrijarha Porfirija

PREKID ŠTRAJKA DO KRAJA NEDELJE: Sastanak advokata danas

PREKID ŠTRAJKA DO KRAJA NEDELJE: Sastanak advokata danas

Predsednik obilazi destileriju "Aleksić Prvi" - Guberevac

Po dolasku, predsednik Srbije istakao je da je oduševljen mestom, prirodom ali i samim biznisom ove porodice.

- Na platou imamo šljive, onda imamo mašine za pasiranje, vadimo košpice, onda sledi fermentacija, pa sve ostalo po propisima - objašnjava domaćin kako funkcioniše pravoljenje rakije i dodaje da je to jedan tradicionalan način proizvodnje. 

Domaćin proizvodnje objašnjava da je izvoz dobar, i da našu rakiju najčešće piju strani državljani.

Predsednik Vučić upitao je Aleksiće da li nekako Srbija može da pomogne, na šta je dobio odgovor da je jedini problem voda.

- Primetio sam da ljudi najveći problem imaju sa vodom i putevima, ali to je već sve dogovoreno. Biće sređeno, i voda i putevi. Kanalizacija je najskuplji i najveći problem, ja to sve već znam i to je već dogovoreno, radi se na tome - rekao je predsednik.

Nakon razgovora, predsednik Srbije je, zajedno sa domaćinima, probao rakiju domaćina ove kuće i uslikao se sa njima.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije obratio se okupljenima u školskom dvorištu u Kniću, pozdravio je sve i još jednom iskazao svoju sreću zato što broj novorođene dece u Kniću raste.

- Nastavite tako, a mi smo baš zbog ove vesti obećali novac, nova ulaganja, kako bi deca imala sve uslove za obrazovanje, fizičku aktivnost i sve što je potrebno - ističe Vučić i dodaje da će se uložiti i u sređivanje vodovoda.

- To su važne stvari, a za akademiju u Šumadiji šta god da tražite, to ćete i dobiti. Odvojili smo milion evra za lokalne puteve. Ja sam mogao da pričam o halama koliko hoćete, ali kada spomenete puteve, onda je to potpuno druga stvar. To će vam biti od velike pomoći i kada idete ka Beogradu, i iz Beograda, biće i obilaznica preko Kragujevca, i ako smem da kažem, to je više ulaganja nakon 60 godina - ističe predsednik.

Vučić je zamolio meštane Knića da nastave sa svojim radom, trudom i decom.

- Sve ovo što gradimo, mora da ostane i za buduće generacije. Srbija će biti pod velikim pritiskom, ali mi ćemo pokazati da smo jači od toga i videće da Srbija ide napred - rekao je predsednik.

Predsednik Srbije zahvalio se svima na dočeku i rekao da se uskoro ponovo vide kada bude obilazio obećanje radove.

- Hvala vam puno, živeo Knić, živela Srbija - pozdravio je predsednik okupljene meštane. 

Predsenik stigao u opštinu Knić - obišao OŠ "Vuk Karadžić"

Predsednika Srbije dočekali su mališani škole "Vuk Karadžić" i čitav školski sistem koji je naglasio da deca u ovoj opštini, u srednjoj školi, imaju mogućnost dualnog obrazovanja, što je jako veliki uspeh za ovaj kraj. 

Vučiću je rečeno da je u Kniću dupliran broj novorođenih beba, u samom srcu Šumadije.

- Mnogo sam srećan zbog ove vesti, ovo je jedna od najboljih vesti koju sam čuo - rekao je Vučić.

Iz škole su tražili novac kako bi uložili u sve što školi još nedostaje kako bi se poboljšao kvalitet obrazovanja u Kniću.

- Deca dosta toga imaju besplatno, knjige, učenje, ne idu na privatne časove... Čime dobijamo mnogo. I za osnovnu i za srednju školu treba još malo proširiti kapacitete, uložiti i mislimo da će to biti dobro za celu opštinu - rekli su iz školskog sistema.

Deca i članovi školskog sistema iz OŠ "Vuk Karadžić" uručili su poklon predsedniku Vučiću, sliku staru više od stotinu godina kao znak pažnje i sećanja na Knić.

Završen sastanak Vučića sa sa predstavnicima Šumadijskog okruga

Predsednik Srbije stigao je na sastanak gde su ga dočekali predstavnici Šumadijskog okruga. 

Nakon pozdrava i kratkog predaha počinje sastanak na kome će se govoriti o najvažnijim temama i problemima koje treba regulisati u Šumadiji. 

Pitanja novinara

Predsednik je prokomentarisao izgradnju i rekonstrukciju KC Kragujevac, kao i stadiona, Vučić je rekao da je izgradnja u toku i to će biti jedan velelepan stadion.

- Stadion će biti prava lepotica od stadiona i za Srbiju, i za Kragujevac, kao i KC Kragujevac, jedino gde kasnijemo sa izvođenjem radova jeste projekat za čuvanje matičnih ćelija, ali i na tome ćemo poraditi - rekao je Vučić i dodaje:

- Oko 55 miliona izdvojeno je za rekonstrukciju Kragujevca, i to je samo deo ulaganja. Mi idemo na izvlačenje kanalizacije, kišnice, toplanu... To će biti potpuno drugi grad kada budemo sve završili. Ako mogu da kažem, najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju tek dolazi.

Vučić je prokomentarisao i optužbe da je Belivuk primao naređenja lično od predsednika Vučića.

- Svi nešto pričaju da smo se sastajali u stanu na Zvezdari, u kući na Zvezdari, Ritopeku... Ja sam razmišljao da li da se obraćam naciji, i onda sam rešio da se obratim i objasnim Srbima sve šta se dešava. Naravno da će kriminalci da pokušaju da blate one koje su ih uhapsili da bi dobili podršku sa druge strane, što su i uradili i dobili. Belivuk bi da bude predsednik, a ovaj Marko Mesar premijer, e, pa neće - ističe predsednik.

Ja nikada u životu nisam video te ljude, ja moram da kažem ljudima čitavu istinu i suštinu kako bi sve bilo jasno, transparentno i istinito, rekao je predsednik.

- Ako sam ih video, makar na minut, ja sam spreman da se sam predam policiji i doživotno ostanem iza rešetaka - rekao je jasno predsednik.

- Ja sam rekao narodu, još kada smo Miškovića hapsili, da neću da plaćam reket nikome. Ja sam znao šta sa takvom odlukom sledi, kakva kampanja protiv mene, ali nisam odustao. Od tog datuma kada sam rekao da ne razumem kako se menja DNK nalaz za ubistvo na šinama, od tog momenta kreće kampranja protiv mene, prisluškivanje, dobijam ljubavnice, do toga da sam imao odnose sa muškarcima i ostale sitnice, dok su oni ubijali - ističe predsednik.

AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Vučić objašnjava da se od njega očekuje da plaća rekete, ali da će narod Srbije videti pravu istinu i da se on neće povlačiti pred ubicama i koljačima.

- Ja ću se tući dok sam živ, i boriti se za Srbiju, oni imaju pravo da lažu, ali više nemaju pravo da ubijaju. Oni su ubijali do 2020. godine, a onda su videli da im to neće proći. Tada su se malo povukli, tada su im zabranu udarili isti ti mafijaši koji se juče sastajao sa kriminalcima i dogovarali kakvu će kampanju voditi protiv mene i Vulina. Ja ću se tući protiv ubica i ponosan sam na činjenicu što me vide kao najvećeg neprijatelja - govori Vučić i dodaje da će se on boriti istinom i samo istinom.

Spreman sam da idem na poligraf zato što ne dam da ubice upravljaju Srbijom, ni politikom, ni u bilo kom drugom smislu, objasnio je predsednik.

- Da oni skidaju kožu sa glave ljudima zato što kosa smeta u mašini za mlevenje mesa, ja to neću! Oni su mislili da mogu da me maknu, ali ja da bežim od kriminalaca i ubica, ja neću. Evo, donesite mašinu, poligraf, policiju i ja se predajem, ali da bežim neću - rekao je Vučić i dodaje da želi da Srbija bude ozbiljna, odgovorna, posvećena i slobodna zemlja.

Vučić je prokomentarisao i stanje u regionu i rekao da Srbija radi na boljim odnosima sa čitavim regionom.

Predsednik Srbije prokomentarisao je situaciju oko dijalogu i priznanju Kosova od strane Turske.

- Čim neko krene u kampanju priznavanja Kosova, mi krećemo u kampanju za nepriznavanje Kosova. Ja izrazito volim i poštujem Erdogana, ali mi imamo svoju zemlju - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić pozdravio je sve direktore fabrike i prisutne goste rekavši da je izrazito ponosan.

- Kada sam pre tri godine bio ovde, ovaj deo Kragujevca nije bio ovo što je danas, bila mi je čudna priča da Srbija proizvodi vozove i tramvaje, a danas sam se uverio koliko znanja, pameti i snage imamo. Uverio sam se kolike beneficije imamo od naših Nemačkih prijatelja - ističe predsednik i dodaje:

- "Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje", tako je govorio Tesla, a meni je žao što ranije nismo imali ovakve fabrike... I dan danas se pitam kako smo uspeli za kratko vreme toliko toga da naučimo i postignemo. Ovi tramvaju koji idu za Minhen i Kopenhagen proizvedeni su u Srbiji, to je za ponos - ističe predsednik.

Vučić dodaje da je siguran da će se u svim gradovima u Srbiji u jednom momentu videti tramvaji i vozovi ove kompozicije koji će izlaziti baš iz ove fabrike.

- Danas su kompanije iz Nemačke siguran i pravi prijatelj Srbije. Za mene je, takođe, jako važno što ćemo da radimo na većim projektima. Gradimo 1,4 kilometara za istraživanje i testiranje železničke pruge, biće razvojni istraživački centar, a ono što Srbija obeća, Srbija to i ispuni. Radimo i saobraćajnice koje će poboljšati ljudima život što je od ogromnog značaja i slobodno možemo reći da smo dostigli cilj, međutim, ovo je samo početak - rekao je Vučić.

Predsednik ističe da ljudi širom sveta, kada budu videli ovaj voz, znaće da je došao iz Srbije.

- Želim da čestitam svim zaposlenim radnicima fabrike i želim da im kažem, hvala vam svima što ste doprineli da Srbija danas izgleda drugačije. Veliko vam hvala. Živela Srbija - rekao je Vučić za kraj obraćanja u fabrici Simens u Kragujevcu.

Obraćanje generalnog direktora Petera

Generalni direktor zahvalio se svima na prilici da delove za Simens vozove prave u Srbiji, u Kragujevcu.

- Sve je počelo sa proizvodnjom nekoliko komponenti, a sada imamo čitavu fabriku koja pravi sve komponente za vozove budućnosti. Voz je lagana konstrukcija, novi dizajn koji znači budućnost - rekao je Peter.

- Svaki od naših klijenata može da izrazi želju kako želi da izgleda unutrašnjost voza. Mi smo počeli od komponenata a stigli do cele konstrukcije voza. Naši inženjeri su u stalnoj komunikaciji sa klijentima i na taj način pružamo kvalitetne usluge - dodao je on i kaže da je korona donela i jednu dobru stvar, a to je da smo dostigli velike uspehe na koje su svi izrazito ponosni.

- Voz za izgradnju prvog voza je ispoštovan, na šta smo jako ponosni i smatramo da je ova fabrika ponos Kragujevca. Ovo je duh budućnosti, partnerstva i dobre saradnje u regionu, Srbiji i ovom gradu - rekao je Peter. 

Obraćanje generalnog direktora fabrike

Generalni direktor pozdravio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao i ministra infrastrukture Tomislava Momirovića i zahvalio se na poverenju.

- Ova fabrika je ponos Srbije, mi smo investirali u veštine naših radnika, proces i uslove za rad u ovoj fabrici. U decembru 2020. godine postigli smo velike razultate poštujući sve mere uvede radi suzbijanja korona virusa i rizike zato što bi mnogi klijenti ostali u lošem položaju, a naš glavni cilj je da naši klijenti ostanu srećni i zadovoljni našim radom - reči su generalnog direktora.

Biće još većih ulaganja i rada i zbog toga želim da se zahvalim svima na poverenju, dodao je generalni direktor. 

Predsednik stigao u Kragujevac

Vučić je prošetao fabrikom i pogledao kako funkcionišu radovi gde je iskoristio priliku da popriča sa direktorom o stanju u fabrici, platama, uslovima za rad i daljim planovima rada u fabrici.

Predsednik je danas tokom posete obišao i fabriku Siemens Mobility Doo Cerovac gde je pozdravio sve prisutne.

Predsednik je prilikom obilaska fabrike istakao da ima dosta mladih koji rade u fabrici, i da ćemo tek raditi na dualnom obrazovanju u Srbiji s obzirom na nove investicije koje dolaze u Srbiju.

- Biće fabrika koje će proizvoditi i delove za autobuse, i za tramvaje i razne druge investicije zbog čega moramo da unapredimo naše ljude - ističe Vučić.

Predsednik nije krio oduševljenje.

- Svetsko, a naše - rekao je Vučić.

Predstavnici kompanije su naglasili da je sve teže naći zavarivače i da im je cilj da zadrže radnike koje su obučili. Prosečna plata zavarivača u Simensu je prema njihovim rečima 70.000 dinara.

Predsedniku Vučiću prezentovano je po fazama šta se sve radi u fabrici, prilikom čega je obišao fabriku i pozdravio sve radnike.

Vučić je istakao da u fabrici radi stručan kadar koji je prošao obuku, i da su mahom mlađi ljudi zaposleni, što je velika prednost za Srbiju i Kragujevac.

Predsedniku je prezentovan i "tramvaj budućnosti" koji je pokupio sve simpatije i pohvale.

Raspored aktivnosti predsednika

U 11.15 sati, obilazak fabrike Siemens Mobility Doo Cerovac u Kragujevcu.

U 13.10 sati - sastanak Vučić sa predstavnicima Šumadijskog okruga.

U Opština Knić, za 14.25 časova planiran je obilazak OŠ "Vuk Karadžić", a potom u 15.10 Vučić u poseti destileriju "Aleksić Prvi" Guberevac.

Podsetimo, predsednik je juče, prilikom obilaska Pomoravskog okruga, govorio i o investicijama u Kragujevcu.

- Više ćemo da izdvojimo za Kragujevac, nego u Niš i Novi Sad, iako su duplo veći, posebno Novi Sad. U Kragujevcu, koji je raštrkan, gde god se okrenete, razrganata je mreža, to je čak 650 kilometara kanalizacione mreže koje treba da gradimo - rekao je.

Naveo je da se radi obilaznica oko Kragujevca, o čemu će sutra, tokom posete, detaljnije govoriti.

- To je ''brdo para'', 155 miliona evra, će da košta obilaznica oko Kragujevca. Gradiće je konzorcijum srpskih kompanija, takav je dogovor - rekao je.