clear sky
26°C
21.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.611
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ U POSETI NIŠAVSKOM OKRUGU: Predsednik najavio velika ulaganja (FOTO/VIDEO)

10.12.2021. 14:06
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug

Predsednik Vučić najavio je nedavno da će ići u višednevnu posetu Nišavskom okrugu kako bi sa predstavnicima tog okruga razgovarao o daljem razvoju juga Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Nišavskom okrugu od petka 10. do nedelje 12. decembra.
VUČIĆ OBJAVIO ZVANIČNO SAOPŠTENJE: "Oblast ekproprijacije se ne uređuje na odgovarajući način"

VUČIĆ OBJAVIO ZVANIČNO SAOPŠTENJE: "Oblast ekproprijacije se ne uređuje na odgovarajući način"

PREDSEDNIK SE OBRATIO NA SAMITU ZA DEMOKRATIJU: "Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva" (VIDEO)

PREDSEDNIK SE OBRATIO NA SAMITU ZA DEMOKRATIJU: "Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva" (VIDEO)

DRŽAVNIČKI POTEZ PREDSEDNIKA SRBIJE: Sinoć je učinio još jedan u nizu ustupaka opoziciji 

DRŽAVNIČKI POTEZ PREDSEDNIKA SRBIJE: Sinoć je učinio još jedan u nizu ustupaka opoziciji 

 

 

Predsednik obilazi fabriku "Jumis"

Nakon obraćanja, predsednik se uputio u obilazak fabrike "Jumis".

Vučić je u razgovoru sa rukovodstvom Jumisa saznao da to preduzeće izvozi u brojne zemlje, među kojima je i Amerika, kao i da im raste izvoz na afričko tržište.

Predsednik je pitao šta im je glavni proizvod i dobio odgovor da su to supe, začini i čajevi.

Pitao ih je koje probleme imaju u izvozu i kako bi država mogla da im pomogne i dobio odgovor da im veliki problem stvaraju visoke carine koje posebno imaju zemlje istočne Afrike, pošto sa svakom od njih postoje bilateralni sporazumi.

- Sa bar dve ili tri zemlje ćemo da potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini - rekao je Vučić dodajući da bi to moglo bez problema da se potpiše sa Ganom i Angolom.

Predsednik je rekao da Jumis izvozi u oko 30 zemalja i da su državi posebno važne domaće firme.

- Mnogo sam srećan da ukoliko ikad budemo mogli kao država da im pomognemo na bilo koji način. Oni su naše blago. Nama su strani investitori važni jer zapošljavaju ljude i doprinose BDP-u zemlje, dok naši investitori ne iznose profit napolje - naglasio je Vučić.

Prehrambena industrija Jumis, na čijem je čelu vlasnik Milovan Kocić, ove godine slavi 30 godina rada koje će obeležiti investicijom od blizu milion evra u proširenje proizvodnih pogona, izjavio je za Tanjug član borda direktora Milan Marković.

Rekao je da kompanija trenutno zapošljava 224 radnika i da će nakon proširenja proizvodnih pogona zaposliti još 20 ljudi.

Marković precizira da će sledećeg meseca biti završena nova administrativna zgrada od 1.000 kvadratnih metara, nakon čega će postojeći proizvodni pogon biti proširen sa 12.000 kvadratnih metara na 14.500 kvadrata.

- Povećaćemo obim proizvodnje i proizvodni asortiman na konzerviranje maslina, feferona, šampinjone, salate i mešane začine. Yumis sada izvozi 40 odsto proizvodnje u 30 država Evrope, SAD, Rusiju, zemlje Balkana, a najveće tržište nam je Afrika, odnosno Somalija, Kenija, Uganda, Tanzanija i Južni Sudan - rekao je Marković.

Pitanja novinara

Nakon uvodnog obraćanja, usledila su pitanja novinara.

- Ovo što se zbiva u svetu, kad god neko pomene neki sukob na Istoku Evrope skače cena gasa i energenata. Brza pruga Beograd-Niš bi trebala da bude gotova 2026 - rekao je Vučić.

Predsednik je upitan i da li smatra primerenim plakat koji je postavljen preko Hotela "Ambasador" u centru Niša.

- Nemam potrebu za plakatima, ne znam ni ko je vlasnik hotela Ambasador. Zar neko ne sme da pokaže poštovanje za šefa države, ne znam odakle tolika histerija u vezi hotela - kazao je predsednik.

Predsednik je pokazao i fotografiju škole u Ražnju, kako je nekada izgledala, za vreme prethodne vlasti.

- U obnovu smo krenuli 2017. godine, ova škola sada izgleda moderno, sa modernom fiskulturnom salom gde sam mogao da vidim kako se deca igraju - rekao je Vučić.

Opozicija se divi čoveku koji je tukao bageristu, najavljuje nove proteste...

- Za mene je važna razlika da se vidi kome je šta bitno. Želim da govorimo o onome što je urađeno i onome što planiramo da radimo i gradimo. Neko se ponosi prugom, bolnicama, novim fabrikama, vodovodnom mrežom, a neko se ponosi batinašima. Mislim da je to dobra slika. Što se tiče toga šta ko planira da radi, mi smo svoje uradili. Otišao sam u Gornje Nedeljice, slušao sam narod. Još jednom želim da se zahvalim našoj olimpijskoj šampionki Jovani Preković što je rekla koliko je zadovoljna što ulažemo u sport. To šta će političari da rade, za to nisam zainteresovan. Još ne znam ko će biti naši kandidati za određene funkcije. Kod nas postoji demokratsko odlučivanje. A kod njih su svi sve poizbacivali iz jedne iste stranke. Nama je cilj uspešna Srbija. Ja nisam bezgrešan, ali za razliku od mnogih, ja se borim, radim i to su činjenice. Jutros od pola sedam radim. Sutra ću takođe raditi. U nedelju isto. A da li ću pri tome jedanput da padnem ili više puta, nema veze, još pet puta više sam spreman da ustanem - rekao je Vučić.

Podsećamo, nakon obraćanja, predsednik će obići fabriku "Yumis" u Nišu čime će današnji obilazak biti završen.

Predsednik će se sutra u kasarni "Mija Stanimirović" sastati sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu, a nakon toga je planiran sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u užem sastavu.

U Nišu će nakon toga uslediti i prikaz rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15" i prikaz vežbe na položaju Lisinac.

U nedelju, poslednjeg dana posete Nišavskom okrugu, Vučić će se na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" sastati sa predstavnicima odbrambene industrije Srbije.

 

Završen sastanak sa predsednicima opština Nišavskog okruga

Nakon završenog sastanka sa predsednicima opština Nišavskog okruga, predsednik Aleksandar Vučić daje izjave za medije.

Sastanku u Oficirskom domu u Nišu prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Tomislav Momirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, v.d. direktor Puteva Srbije Predrag Drobnjak.

- Poslednjih godina Nišavski okrug je doživeo velike promene. U svakoj od opština i u gradu Nišu stopa rasta prosečnih plata je veća od 50 posto. Najviša stopa rasta je u opštini Merošina. Danas je prosečna plata u Nišu 526 evra. Mi time nismo zadovoljni iako smatramo da je to veliki pomak. Otvorili smo 7 fabrika i imamo još 4 veoma važne investicije. Verujem da će to dodatno da ojača krvnu sliku grada Niša. Četiri miliona evra biće uplaćeno za grad Niš za vraćanje dugova. Mi nismo zadovoljni stopom zaposlenosti, ali dobro je što ima dosta otvorenih fabrika i što se popravlja situacija iz dana u dan. Večeras ću obići i fabriku "Jumis", srpske proizvođače i privrednike dakle - rekao je predsednik Vučić.

- Velike projekte imaćemo na području Niša - rekao je Vučić.

- Pored auto-puta Niš-Pločnik, radićemo i železničku infrastrukturu. U martu krećemo sa prvom sekcijom između Stalaća i Đunisa, izgradnja brze pruge Beograd-Niš. Idemo u rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad koja treba da se završi do decembra 2024. godine. Razgovarali smo i o putnoj infrastrukturi i tu će biti velika ulaganja - rekao je predsednik.

Predsednik je najavio i izgradnju stadiona "Čair".

- Sve u okolini Čaira, skočiće cena kvadrata puta dva, to će biti fantastična stvar. Fudbalska lepotica na kom će se igrati najveće i najvažnije utakmice. Ono što je za nas važno i što je ključni projekat, to su problemi sa vodosnabdevanjem, u selima udaljenijim nemamo čak ni pravu mrežu - rekao je predsednik.

Probaćemo da pronađemo rešenje za Ražanj

- Imaćemo sastanke i u vezi muzeja i za neke druge sadržaje važne za grad, a razgovaraćemo i o strategiji odbrane Srbije za budućnosti, pokušaćemo da pronađemo rešenje za Ražanj, ako ne nađemo neku fabriku, ljudi će da se sele, pokušaćemo da to bude neka od fabrika namenske industrije - istakao je Vučić.

Predsednik je najavio i važne sastanke u Nišu sa vojskom Srbije.

Vučić u Nišu

Nakon posete Ražnju, u Oficirskom domu u Nišu počeo je sastanak predsednika sa svim predsednicima opština Nišavskog okruga.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Nišavskom okrugu od danas do nedelje.

Nakon sastanka sa svim predsednicima opština Nišavskog okruga, Vučić će obići fabriku "Jumis", najavila je pres-služba predsednika.

 

Predsednik obišao školu u Ražnju

Predsednik je prvo posetio Ražanj, gde ga je dočekao veliki broj građana.

Nakon što se pozdravio sa građanima, Vučić je obišao školu koja je skoro renovirana i koja je dobila svu novu opremu kako bi đaci imali uslova da rade i uče mnogo više nego sada.

Nakon obilaska, predsednik je odigrao partiju šaha sa najboljima iz škole.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

Rekonstrukcija škole

Predsednik je obilaskom Osnovne škole "Ivan Vušović" u Ražnju započeo posetu Nišavskom okrugu. Predsednika je ispred škole dočekalo rukovodstvo škole i meštani.

Vučić sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem otvora novoizgrađenu halu za fizičko u školi koju pohađa 222 učenika.

Radovi na izgradnji hale za fizičko počeli su 2016. godine, a završeni u novembru ove godine.

Za izgradnju sale Ministarstvo prosvete je izdvojilo 334.555 evra i za opremanje oko tri miliona dinara.

Halu će u ubuduće osim učenika škole koristiti i sportska društva iz Ražnja.

Osnovnu školu "Ivan Vušović" pohađaju deca iz Ražnja, kao i u izdvojenim odeljenjima u osam sela u okolini.

Škola je osnovana 1838. godine, a nosi naziv po sudiji i prvoborcu NOB-a Ivanu Vušoviću. U školi radi 53 ljudi.

Nakon obilaska škole predsednik je saopštio da će se nastaviti sa ulaganjima i pomoćima države da se Niški okrug obnovi kako bi parirao većim gradovima u Srbiji, nakon čega je pomenuo i ulaganja u kvalitet vode i vodovodne mreže.

- Teško ćemo dovesti stranog investitora u Ražanj, smatram da bi bilo dobro da se otvori manji pogon vojne industrije kako bi zaposlili oko 200 ili 250 ljudi, kako bi podigli i prosek plata, kako bi vi i vaša deca imali budućnost - naveo je Vučić.

Kako je dodao, poseban probem je kvalitet vode. Vučić je napomenuo da će za vodovodnu i kanalizacionu mrežu biti potrebno između osam i 10 miliona.

Predsednik je posebno pohvalio direktorku škole, Draganu, koja, kako navodi predsednik o svakom detetu i svakom problemu u školi zna i zatvorenih očiju.

- Sve zna, svako dete, svaki problem, sve ima u malom prstu. Zna odakle dolazi svako dete, ko koristi autobus, ko koristi kartu.... - rekao je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas tokom posete Ražnju da će se razgovarati sa Jugoimport SDPR-om i i domaćim kompanijama vojne industrije o mogućnosti otvaranja jednog manjeg pogona u Ražnju.

Predsednika je u obraćanju meštanima ispred osnovne škole rekao da je teško dovesti nekog stranog investitora u Ražnja i da bi zato mogao da se otvori manji pogon vojne industrije u kojem bi bilo zaposleno 200 do 250 ljudi, kako bi se dodatno podigao Ražanj.

- Kada budemo doneli odluku, a donećemo u roku od 15 dana, možda već i sutra ili u nedelju ujutru na sastanku, o izgradnji te manje fabrke u industrijskoj zoni Ražanja, gde ćemo mi kao država da finansiramo kompletnu infrastrukturu industrijske zone, jer opština to ne može da uradi - naveo je Vučić.

To će biti velika radost za vas, pa te ljude dobro dočekajte, poručio je Vučić.

Kazao je da je dogovorio i da se uradi put ka Skorici od 6,6 kilometara i da će se na tom putu prvo videti mašine.

Vučić je rekao da će se raditi i druga faza rekonstrukcije Osnovne škole Ivan Vušović.

Naglasio je da bi otvaranje pogona vojne industrije u Ražnju bile podignute plate u tom mestu, koje su sada među najnižim u Srbiji.

Predsednik je rekao da su veliki gubici na mreži za vodosnebadevanje u Ražnju, veći od 50 odsto i da će za četiri ili pet meseci biti završena analiza koja će pokazati koliko treba uložiti novca da se poboljša situacija i da će onda država brzo uložiti taj novac.

- Ulaganja u Ražanj biće između osam i 12 miliona evra - dodao je Vučić.

Kaže da će biti izgrađena i fekalna kanalizacija u tri mesta: Smilovcu, Skorici i Vitoševcu.

- Biće potpuno drugačije u Ražnju i građani će moći tu lepše da žive - poručio je Vučić, koji je posetom Ražnju započeo trodnevnu posetu Nišavskom okrugu.

Agenda

Predsednik Vučić se u petak posle podne sastataje sa svim predsednicima opština Nišavskog okruga, a nakon toga su planirane izjave za medije.

Zatim je u planu obilazak fabrike "Jumis".

Predsednik će se u subotu u kasarni "Mija Stanimirović" sastati sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom VS u širem sastavu, a nakon toga ja planiran sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom VS u užem sastavu.

U Nišu će nakon toga uslediti prikaz rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15" i prikaz vežbe na položaju Lisinac, posle koje su predviđene su izjave za medije.

Predsednik će, kako je navedeno u najavi, ručati sa vojnicima i oficirima.

U nedelju Vučić će se na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" sastati sa predstavnicima odbrambene industrije Srbije, nakon čega je predviđen prikaz sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO i 63. padobranske brigade, a zatim i izjave za medije.

Predsednik Vučić najavio je nedavno da će ići u višednevnu posetu Nišavskom okrugu kako bi sa predstavnicima tog okruga razgovarao o daljem razvoju juga Srbije.