Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ U RASINSKOM OKRUGU: "Mi smo na evropskom putu, ali se pre svega uzdam u naše snage" (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Aerodrom Rosulje kod Kruševca otvoren je nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje kod Kruševca. Pre svečane ceremonije otvaranja, predsednik je obišao radove na Moravskom koridoru, u okviru posete Rasinskom okrugu.

KAKAV JE TO GOSPODIN! Džentlmenski potez Vučića obara sve rekorde na društvenim mrežama - Za samo PET sati ima 50.000 pregleda (VIDEO)

KAKAV JE TO GOSPODIN! Džentlmenski potez Vučića obara sve rekorde na društvenim mrežama - Za samo PET sati ima 50.000 pregleda (VIDEO)

"MISLITE DA SU ONI GLUPI" Predsednik Vučić o zahtevima Ursule fon der Lajen i Roberta Habeka "Mene bi odmah o konopče obesili" (VIDEO)

"MISLITE DA SU ONI GLUPI" Predsednik Vučić o zahtevima Ursule fon der Lajen i Roberta Habeka "Mene bi odmah o konopče obesili" (VIDEO)

"TO JE PROJEKAT OD NACIONALNOG ZNAČAJA" Šapić otkrio svoj prvi korak na funkciji gradonačelnika Beograda

"TO JE PROJEKAT OD NACIONALNOG ZNAČAJA" Šapić otkrio svoj prvi korak na funkciji gradonačelnika Beograda

 

 

 

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanje medija o ulasku Srbije u EU, Vučić kaže da je uvek realista, ali da naš ulazak u EU zavisi od geopolitičke situacije. Kada je u interesu EU, kako kaže, zemlja može da dobije kandidaturu za članstvo, iako ništa nije uradila, i obratno.

- Nisam optimista. Naš put jeste evropski, ali se pre svega uzdam u naše snage i najvažnije mi je da smo pokazali da svojim radom možemo da unapredimo zemlju do neprepoznatljivosti - rekao je Vučić.

Na pitanje koji je njegov lični stav o zabrani abortusa SAD, Vučić kaže da razume potrebu pojedinih političara da se izjašnjavaju o svemu, a da izjavu jednog političara globalizuju na celu stranku.

- Šta ćete da me pitate za aerodrom u Rosuljama koji nikad nije postojao, o prečišćivačima otpadnih voda koje nikada nismo imali?! Srećom, N1 ne može da mi se meša u misli i reči, i ja ovakvu odluku nikada ne bih podržao. Abortus je pravo žene, a drugo je pitanje da li mi se sviđa ili ne. Imamo pravila i zakone koji o tome jasno govore, a da li će neko da misli drugačije, neka misli. Nismo mislili da menjamo zakone po tom pitanju - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Foto: TV Pink/Printscreen

Na pitanje o tome da li će građani Srbije plaćati otpremninu radnicima Fiata, Vučić kaže da, kada neko protestuje, svi mediji, čak i državni, na strani su demonstranata, što nije fer.

- Svi kažu "ispunite im zahteve", a kada ih ispunimo, kažu "pa, to su državne pare". Samo hoću da vam kažem da postoji neravnoteža i šta god da uradite, krivi ste. Šta god da uradite, nekima neće da valja - kaže Vučić.

Kod N1 je, kaže, izazvalo nervozu, to što Srbija danas ima 14 MiG-29, što Kruševac ima prečistač otpadnih voda, aerodrom, 75 godina se pričalo o Milošu Velikom, a danas imamo taj auto-put.

- Sanjali smo da se uradi Grdelička klisura i sve ono što oni nisu ni pokrenuli dok su bili na vlasti, a kamoli uradili - kaže predsednik.

Dodaje da je razgovor sa radnicima Fiata bio korektan, ali da i dalje ne mogu da ga ubede da obuka u inostranstvu traje 24 meseca. Ovo mu je, dodaje, bilo nefer.

- Mnogo su korektniji Francuzi nego Italijani. Ali naš posao je da pomognemo radnicima i da uradimo sve što je razumno i racionalno. Sa jedne strane navijam za njih, a sa druge da smanjim troškove države. Emocionalno sam na strani radnika, a sa druge moram da štitim interese države - kaže Vučić.

Kada je reč o dolasku Dritana Abazovića u Beograd, Vučić kaže da očekuje dobru posetu. Veruje da su mogući mnogo bolji odnosi.

"Plašim se zime"

Govoreći o kupovini zlata, Vučić kaže da ga je Srbija kupovala dosta, a da je pametan potez to što smo ga povukli iz inostranstva.

- Kome će šta da padne na pamet jednog dana u svetu, to nas neće brinuti. Nama je zlato ovde, imamo rezerve, a situacija je stabilna što se vidi po povećanju plata i penzija. Srbija ide napred, ali se plašim zime i nastavka rata. Plašim se da njegov kraj neće uskoro i da će biti mnogo gore na evropskom tlu. Naše je da čuvamo mir, da gledamo da se provučemo, da preživimo, a da nam privreda napreduje - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić je pozdravio okupljene, i rekao je da je ovo veliki početak i velika stvar.

- Ja nisam znao da je ovde u Rosuljama tako pogodno mesto za aerodrom, divna je i ova pista. Osim unutrašnjeg saobraćaja malim avionima, moraćemo da osposobimo ovaj aerodrom kako bi i iz inostranstva moglo da se sleće ovde. To će dodatno doprineti, uz auto-put i prugu, daljem napretku ovog kraja. Leonardo da Vinči je svoju fascinaciju letenjem sažeo u jednoj rečenici: "Jednom kada probaš da letiš hodaćeš zemljom sa očima okrenutim nebu, zato što si gore bio i gore želiš da se vratiš". Antoan de Sent Egziperi je rekao da voli da leti zato što to oslobađa od tiranije sitnih stvari - rekao je predsednik.

On je dodao da bi mogao dugo da priča o tome, i da je to najveća ljudska fascinacija još od Dedala i Ikara.

- Pa ipak, u moru citata i knjiga, najlepšu metaforu o letenju ostavio nam je DŽejms Metju Beru u Petru Panu. On je rekao da onda kada posumnjate da možete da letite zauvek gubite moć da to možete da uradite. Osnovali smo preduzeće Aerodromi Srbije. Neki su govorili da su to megalomanski snovi. Doduše pričali su i da neće postojati novi putevi, pruge i bolnice. 

Vučić podseća da je u ovaj aerodrom uloženo 478 miliona dinara, i istakao je da je to novac građana Srbije.

Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas

- Cela Srbija gleda i želi razvijeniji Kruševac. Samo još čekam da izađete sa idejom da izgradite kosmodrom u Kruševcu - rekao je predsednik kroz smeh.

Verujem da će ovo doprineti daljem razvoju sveukupnog turizma, sve do Naupare i LJubostinje, rekao je predsednik.

- Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, hvala vam na ovom veličanstvenom dočeku. Živela Srbija - zaključio je on.

Posle obraćanja predsednika usledili su padobranski skokovi, koji su izazvali pažnju okupljenih.

padobranci
Foto: Srbija Danas

Zastave su tokom padobranskih skokova nosili pripadnici Vojske Srbije - zastavu Republike Srbije Todorović Milan, Miladin Gojković je nosio znamenje vojske Srbije, dok je Dalibor Simić nosio zastavu Grada Kruševca.

padobranci
Foto: Srbija Danas

Na aerodrom je potom sleteo avion marke Pajper Seneka, čime je vazdušna luka Rosulje i zvanično otvorena. 

"Pajperom" je pilotirao nastavnik letenja Goran Bošković iz Trstenika, a kada se letelica zaustavila na pisti usledio je vodeni pozdrav - prolazak aviona kroz lukove od mlazova vode iz šmrkova.

Sa pilotom Boškovićem se srdačno rukovao i pozdravio predsednik Aleksandar Vučić.

Na aerodrom su potom sletele i "Cesne" i domaća "Lasta". 

Aleksandar Đorđević, predsednik Aero kluba "Mihajlo Živić", je predsedniku Vučiću uručio plaketu zahvalnosti za sve što je uradio kako bi pomogao izgradnju aerodroma "Rosulje".

Svečano otvaranje aerodroma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca otvara se nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije ulozila 342 miliona dinara.

Predsednik Vučić je po dolasku na aerodrom razgovarao sa upravom nove vazdušne luke, i istakao je da je ovo sjajna investicija.

- Biznis avijacija najbrže raste u svetu. Šta je sledeće, šta ćete da tražite, kosmodrom - rekao je Vučić kroz smeh.

Intoniranjem himne Republike Srbije Bože pravde počela je svečana ceremonija.

Aleksandar Đorđević, predsednik aero kluba "Mihajlo Živić" iz Kruševca je rekao da je prekretnica u izgradnji aerodroma nastupila 2020. godine, kada su dobili podršku države.

- Nadam se da ćemo imati podršku države i za proširenje aerodroma. Završetak ovog kapitalnog projekta značajno će uticati na dalji razvoj srpskog vazduhoplovstva. Aero klub i grad Kruševac dobili su jedan od najlepših aerodroma zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću. Želim vam svima vedro nebo - rekao je Đorđević.

 

Obraćanje na Moravskom koridoru

Predsednik Vučić se zahvalio svim radnicima, i rekao je da će auto-put do Kruševca biti završen pre kraja godine.

- To je odlična vest za ceo ovaj kraj, ne samo za Kruševac. Vredno radimo i na deonici Čačak-Kraljevo, kao i na deonici Čačak-Požega. Čačak postaje centar Srbije. Ovo je velika prilika da se napravi jedna velika industrijska zona ovde, i jednu između Čačka i Kraljeva. Da deo ljudi koji je napuštao ove krajeve može da se vrati - rekao je predsednik.

On se zahvalio američkoj kompaniji "Behtel" i turskoj "Enki", kao i Britancima koji su finansirali.

- Želim da se zahvalim svima njima, kao i Indijcima koji rade ovde. Ponosan sam na to koliko se Srbija promenila. Pogledajte koliko su skočile prosečne plate u ovim krajevima. Da li je to mnogo dobar život-nije. Da li je bolje nego što je bilo. Pa naravno da jeste. Živela Srbija - zaključio je Vučić.

Obraćanje ambasadora

Ambasadorka Velike Britanije Šon Meklaud je istakla da je ponosna što njena zemlja finansira prvi pametan auto-put u Srbiji.

- Agencija britanske vlade ima ambiciju da finansira i druge važne projekte u Srbiji, posebno u oblasti energetskog transporta. Srećna sam što sam ovde na Moravskom koridoru - rekla je ona.

Američki ambasador Kristover Hil je rekao da je srećan i ponosan što prisustvuje radovima ovom istorijskom projektu.

- Naravno, nijedan put se ne može izgraditi za dan, ali kada budu bili završeni imaće neverovatnu važnost za Srbiju i ceo region. Mislim da je kvalitet puta, kvalitet kompanija takođe govore o kvalitetu zemlje u kojoj se sprovodi ovaj projekat - rekao je on.

Hil je rekao da je ponosan što je Srbija partner njegove zemlje. 

Turski ambasador Hami Aksoj je rekao da "Behtel" i "Enka" rade veliki posao na Moravskom koridoru.

- Pre dolaska ovde video sam tri velike turske investicije sa predsednikom Vučićem, i ovo je još jedan veliki projekat na kome radimo zajedno. Hvala vam puno, rekao je Aksoj.

Vučić obišao radove na Moravskom koridoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na Moravskom koridoru. Na samom dolasku pozdravio je sve prisutne radnike i zaposlene, i poželeo im je srećan rad.

- Drago mi je da vas vidim sve. Srećan rad - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa Aleksandrom Antićem istakao da je eksproprijacija 100 odsto završena, i da radovi napreduju odlično.

Izvođači radova i Antić su predsednika upoznali sa detaljima radova, a Vučića je posebno zanimalo koliko ljudi radi na Moravskom koridoru.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Printscreen

- Mnogo je važno za ljude u Trsteniku, trebalo bi između Kruševca i Trstenika da uradimo industrijsku zonu, da time podignemo dodatno oba grada. I jedna industrijska zona nam je potrebna između Čačka i Kraljeva, tri ili četiri velike fabrike bi bile spas - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da je deonica Čačak-Kraljevo izuzetno važna, i rekao da je neophodno i da se Kragujevac dobro poveže sa auto-putevima.

- Mora da bude bolje, moramo još da uradimo. Ali ja hoću da kažem da sam ponosan, i želim da čestitam izvođačima radova, koji su uradili mnogo. Imamo 3.600 ljudi koji rade na samo jednom projektu, a samo 1.700 građana Srbije od toga. Sve ostalo su Indijci i Turci - kazao je predsednik.

Vučić ističe da je saobraćajnica do Temišvara takođe strašno važna, ali je i podsetio da tek kreće izgradnja puta Beograd-Zrenjanin.

- Kada spojimo sve ovo, uradimo obilaznicu oko Kragujevca, onda smo stvarno premrežili Srbiju. Gradi se i Dunavska magistrala, a sa auto-putem prema Vršcu mnogo ćemo pomoći i Pančevu. To je grad budućnosti, najbrže će rasti zbog broja fabrika i kvaliteta investitora. Ali će rasti i Alibunar, i ceo vršački kraj - dodao je on.

Predsednik ističe da Kruševac danas izgleda sjajno u odnosu na period od pre 10 godina.

- I ja znam da će tražiti uskoro da se proširi pista u Rosuljama, da mogu da sleću i veliki avioni, to sve možemo kad imamo rast. Hoću da kažem da "Behtel-Enka" radi izuzetan posao, kao i Amerikanci i Turci - rekao je Vučić.

Moravski koridor
Foto: Srbija Danas

On dodaje da su Amerikanci pokazali neverovatnu ekspeditivnost, i da je sve prošlo glatko.

- Zahvaljujući njima smo finansirali ovaj projekat, i zato ide brzo. Ovo će biti najsavremeniji auto-put u Srbiji. Mnogo sam srećan kada dođem ovde i vidim da napreduje. Nadam se da će biti završen put do 1. decembra, da ljudi koji se vraćaju za praznike mogu da koriste put i budu ponosni na svoju državu, i da nam se vrate - rekao je predsednik.

Vučić kaže da "Behtel Enka" radi korektno, i da je to izuzetno važno. On je američkom ambasadoru Kristoferu Hilu rekao da će ovaj auto-put biti najširi u Srbiji, ali i da će ljudi moći da uživaju u divnim predelima.

- Hvala vam što ste nas podržali - kazao je Vučić, a onda je u šali zamolio britansku ambasadorku Šon Meklaud da nađe još novca kako bi Srbija nastavila da gradi puteve, ali i eventualno nuklearnu elektranu.

Predsednik je rekao, povodom izjave nemačkog ministra Habeka, da se mnogi smeju njegovim rečima, ali da je on ozbiljan političar koji je rekao istinu svom narodu.

- On ne laže nikoga, tako se ponaša neko ko je odgovoran i pametan. A onaj ko ne vidi šta se dešava oko njih, pa zapitajte ko tu treba da se smeje. Habek je sa takvim izjavama skočio u mojim očima. Ja ne smem to da kažem zato što bi mene u Srbiji ubili da to kažem. LJudi moraju da znaju da vremena nisu laka, iako ćemo se mi boriti na svaki način. Ako se sukob na istoku ne završi, situacija će biti još teža - rekao je on.

Predsednik je pričao i sa jednim od radnika, Edinom iz Novog Pazara, kome je obećao da će nakon završetka radova auto-put biti produžen ka njegovom gradu.

- Video sam da imamo mnogo radnika iz Indije i na putu Ruma-Šabac. Strašno vredni ljudi, rade i na najvećim vrućinama, ali i kada je bilo najhladnije. Mi imamo u pet meseci ove godine više ljudi iz inostranstva koji su tražili boravišnu i radnu dozvolu nego cele prethodne godine - kazao je Vučić.

On je rekao da će ovaj auto-put najviše značiti za industriju, ali će pomoći i srpskom turizmu.

- Mnogo mesta imate da posetite, od manastira LJubostinje, Naupara. O Vrnjačkoj banji da ne govorim. Mi uvek mislimo da su Kopaonik i Zlatibor glavni, a Vrnjačka banja je ustvari broj 1 po broju noćenja. Od Čačka do Banje će se ići za pola sata, iz Beograda do Banje za sat i 20 minuta. To je velika stvar - istakao je predsednik.

Plan posete

Predsednik će, tokom posete Rasinskom okrugu, najpre obići radove na izgradnji deonice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor, najavila je pres služba predsednika Republike.

Posle obilaska radova na izgradnji auto-puta, Vučić će u 11 časova prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca će biti otvoren nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da su Rosulje pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Najavio je da će za svečano otvaranje biti priređen aero-šou u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera kao i padobranci.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Predsednik Vučić će na Moravskom koridoru obići radove na izgradnji mosta preko Zapadne Morave koji se nalazi na deonici 1 budućeg auto-puta, od Pojata do Kruševca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izgradnja ovog objekta, čija je dužina oko 500 metara, počela je krajem prošle godine i do sada je završeno više od polovine planiranih radova.

Dužina Moravskog koridora je 112 kilometara, na njemu se gradi 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji, a biće i uređen tok Zapadne Morave.

Radove izvodi tursko-američki konzorcijum Behtel Enka, a vrednost radova je 745 miliona evra.

Saobraćajnica je projektovana za brzine do 130 kilometara na sat i biće prvi domaći digitalni auto-put.

Kada bude završen spajaće auto-put Beograd-Niš sa autoputom "Miloš Veliki" i povezaće veći broj lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji, a od njega se očekuje da doprinese novim investicijama, zapošljavanju i znatnom povećanju standarda stanovnika ovog dela Srbije.

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd