clear sky
20°C
18.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREMIJER VUČEVIĆ: Neće nam nametnuti krivicu, ni stigmu genocidnog naroda

04.05.2024. 07:25
Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Tanjug/Marko Đoković

Ne plaši me što sam u ovom trenutku preuzeo dužnost premijera, ali sam svakako svestan izazova koji predstoje.

Srbija se već dugo suočava sa velikim izazovima, a rekao bih da kulminacija tek sledi. Ipak, verujem, da ćemo svi zajedno, predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem, naposletku uspeti da pobedimo.

Tu poruku šalje predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, odgovarajući na pitanje da li ga plaši to što u premijersku fotelju seda u možda najteže vreme po Srbiju i srpski narod posle bombardovanja.

U prvom intervjuu nakon što je zajedno sa članovima svog kabineta položio zakletvu u Narodnoj skupštini, Vučević govori o poziciji naše zemlje na međunarodnoj sceni, bočnim i direktnim udarima, očuvanju Kosova i Metohije i Republike Srpske, potrebi jačanja Vojske, predstojećim izborima...

* Šta će biti okosnica vašeg mandata u ovim izazovnim vremenima?

- Ovo će biti vlada kontinuiteta. Sledićemo politiku predsednika Vučića i truditi se da mu na najbolji mogući način pomognemo u ovim teškim vremenima i neravnopravnoj borbi koju vodi u međunarodnoj areni. Vlada je heterogena, čine je vrhunski profesionalci, imamo i veterane i nova lica, zastupljena su oba pola, pripadnici različitih etničkih grupa, konfesija... Ali ono što je važno - svima je Srbija na srcu.

* Koliko je realno da Sarajevo Beogradu ispostavi račun za ratnu odštetu ako rezolucija u UN bude usvojena? Na sličan potez sprema se i vlast u Prištini...

- Ne sumnjam da se o takvim postupcima razmišlja i u Sarajevu i u Prištini, kao što ne sumnjam i da takve ideje neće uroditi plodom. Žao mi je što se političke kaste i u Sarajevu i u Prištini konstantno vraćaju na teme koje nas dele, a ne žele da razgovaraju o onome što može da nas poveže. Mi ćemo i dalje braniti naše nacionalno dostojanstvo i čuvati mir.

* Očekujete li da će predsednik Vučić podržati Dodikovu ideju o mirnom razlazu u BiH? I može li dokument Nemaca, ukoliko bude usvojen na Ist Riveru, samo da ubrza dezintegraciju?

- Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda, među kojima je i srpski. To je država čiji mi integritet poštujemo i koji nikada nismo dovodili u pitanje, niti ćemo to činiti. Svako će, uvek, u Srbiji imati sagovornika, ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Države u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja joj sleduju i koja srpski narod želi da ostvari. Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda. Nikada više Drina neće biti reka na kojoj je uspostavljen embargo Srba protiv Srba. Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugoga, pa svidelo se to nekome u međunarodnoj zajednici, ili ne. Republika Srpska živi i živeće, a Srbija će uvek biti tu za nju.

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

IZAZOVI OKO VOJNOG ROKA

* A Vojska je predsedniku uputila predlog za vraćanje vojnog roka. Koliko smo infrastrukturno spremni za tu odluku?

Tan2024-05-0219293208_3- Biće neophodno uložiti još napora, ali ja verujem da će svi logistički izazovi uskoro biti prevladani i da ćemo biti spremni za vraćanje redovnog služenja vojnog roka, o čemu tek treba biti doneta konačna odluka.

* Odnedavno je Ohridski sporazum postao sastavni deo Poglavlja 35. To znači da Srbija ne može ući u EU ako se ne saglasi sa prijemom tzv. Kosova u UN. Da li bi nastavak evrointegracija pod tim uslovima značio da se Srbija saglasila sa gašenjem sopstvenih crvenih linija i komadanjem sopstvene teritorije?

- Srbija se nikada neće odreći Kosova i Metohije, ni po koju cenu. To treba da bude jasno svima. Naravno da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš strateški cilj. Mi evropski put nećemo napuštati, jer je to u interesu naše privrede, infrastrukture, naših građana. Ipak, punopravno članstvo nije blizu, ali ne našom krivicom. Prvo Brisel mora da proceni da li je spreman za prijem novih članica. Još jednom podvlačim, mi od borbe za naš suverenitet i integritet nećemo odustati. Srbija koju predvodi SNS nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, a siguran sam da ni njihov poduhvat ulaska u Ujedinjene nacije neće biti uspešan. Borba nije ravnopravna, ali naposletku - mi ćemo pobediti!

* Da li je vlast pristajanjem na izmenu izbornih zakona pokazala slabost? Nije li to presedan za sve buduće opozicionare da zahtevaju promenu pravila usred izborne utakmice?

- Ne. Reč je o pokušaju da se unapredi kultura dijaloga i veština kompromisa. Znam da većem delu opozicije ni to neće odgovarati, kao što im ništa ne odgovara, jer im je teško da prihvate činjenicu da ih narod ne želi. Mi ćemo bez obzira na sve pritiske i dalje insistirati na tome da se izbori održavaju unutar institucija sistema, a ne na ulici putem rušilačkih demonstracija.

* Koliko je u predizborni inženjering upleten ambasador SAD Hil? Navodno, on je najviše zaslužan što je Đilas zagrizao mamac bojkota, kojeg na kraju suštinski nema, i izvukao Manojlovića na zvaničnu političku scenu... Generalno, mislite li da je Hil svojim ponašanjem poslednjih meseci prešao granicu diplomatskih pravila? On rešava izborni spor, upućuje Srbe kako da se ponašaju prema Rusiji i Kini, teši Gruhonjića na fakultetu....

- Gospodin Hil je iskusan diplomata, koji se dugo bavi delom Evrope kojem pripada i Srbija. Njegov posao je da zastupa interese SAD. Da li mi se stavovi Vašingtona uvek dopadaju? Ne. Ali, da li ću uvek saslušati američke predstavnike i sa njima razgovarati? Da, hoću. Sjedinjene Američke Države su svetska supersila. Izvesno, najmoćnija zemlja na svetu. Naravno da je u najboljem srpskom interesu da gradimo što je moguće bolje odnose sa Amerikancima. I to ćemo i činiti. Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikada od njega nećemo odustati.

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Tanjug/Vladimir Šporčić

RADNO I NA VASKRS

* A Kako provodite vaskršnje praznike?

- Radno. Prisustvovaću vaskršnjoj liturgiji i provesti koliko mogu vremena sa porodicom. Nažalost, takvog vremena neće biti mnogo. Težak je posao pred nama, a veliki izazovi tek slede.

Radićemo koliko god je to potrebno, da nas naši američki partneri čuju i, što je više moguće, uvaže naše argumente. U sferama u kojima se naši i američki interesi poklapaju, radićemo vredno i posvećeno na tome da stepen saradnje bude još viši, a korist za naš narod još veća. Čvrsto verujem da naši odnosi ponovo mogu biti na visokom nivou, a da period koji je otpočeo 1991, oko čije interprentacije se politički verovatno nikada nećemo složiti, može napokon preći na polje istorije i trezvenog sagledavanja činjenica stručne javnosti, sa obe strane.

* Potpisali ste izbornu listu SNS u Novom Sadu. Koliko je realno da udružena opozicija pobedi u vašem gradu? Takođe, nadaju se i pobedi u Nišu, uz pogled u retrovizor da je tako počeo i Miloševićev poraz...

- Očekuje nas velika borba i svakako kampanja koja neće biti laka. Ali ja sam optimista i očekujem pobedu i u Novom Sadu i u Nišu. Znaju dobro i Novosađani i Nišlije kako su izgledali njihovi gradovi, a vide i kakvi su to centri danas. Mnogo je još posla pred nama i siguran sam da će i Novi Sad i Niš nastaviti da se razvijaju, baš kao i Beograd i svaki drugi grad u Srbiji i svaki kraj naše lepe i jedine Srbije.

* Odlazeći sa mesta ministra odbrane ostajete li u uverenju da je Vojska Srbije kadra da odbrani državu i naš narod na KiM ukoliko, ne daj Bože, dođe do napada Kurtijevih nasilnika?

- Mi smo rešeni da čuvamo mir. Nama su stabilnost i mir neophodni, jer su oni preduslov za državno blagostanje. Naša vojska je danas moćna, najsnažnija u regionu i dovoljno je jaka da odvrati svakog potencijalnog agresora i svaki Kurtijev pokušaj da izazove neki novi Martovski pogrom ili "Oluju".

* Veliku pažnju privukli su i ugovori sa Francuzima o nabavci "rafala". Kako odgovarate na ocene da je reč o političkoj trgovini i da smo za isti novac mogli da kupimo mnogo više najmodernijih ruskih lovaca, te da bi našim pilotima u tom slučaju bilo potrebno mnogo manje vremena za obuku...

- Srbija razvija sopstvenu namensku industriju i kupovaće oružje i oruđe gde god to može i kada god joj je to potrebno, kako bi unapredila svoje odbrambene kapacitete. Naravno da ulogu u nabavci oružja igra i geografija. Ne znam da li su ti koji nam zameraju saradnju sa Francuzima po pitanju "rafala" ikada pogledali geografsku kartu, videli da smo okruženi zemljama NATO, izuzev BiH, na čijoj se teritoriji nalazi Eufor? I da ih onda priupitam - kako su mislili da nabavimo tako sofisticirano oružje i oruđe iz Rusije, kada NATO zemlje ne dozvoljavaju ni uvoz ruskog oružja, ni prelaz ruskog oružja preko svojih teritorija?

* Da li ste ispratili uvođenje različitih paketa sankcija Rusiji od strane zemalja članica NATO?

- Mi vodimo suverenu i nezavisnu politiku. Jačamo čelično prijateljstvo sa Kinom. Ne uvodimo i nećemo uvesti sankcije Rusiji. A u zadatim geopolitičkim okolnostima, koje su veoma složene, ostvarujemo maksimum zadatih ciljeva, koje su pred nas postavili građani Srbije.

Izvor: Srbija Danas/Večernje novosti