fbpx
Skip to main content
putin

Putin JEDNOM RUSKOM NARODNOM POSLOVICOM opisao odnose Srbije i Rusije

Foto: Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas u Beogradu da odnosi Srbije i Rusije nisu od juče i od danas, već da traju vekovima, da imaju duboke i čvrste korene, a da dva naroda vezuje duhovna bliskost.

- Kada smo zajedno, tu je i pobeda - poručio je Putin parafrazirajući rusku narodnu poslovicu.

On se još jednom zahvalio Vuciću za poziv da poseti Srbiju i podsetio da sa srpskim predsednikom ima stalne kontakte, da je sa Vučićem u oktobru prosle godine imao sadržajne razgovore, a da je srpski predsednik u maju bio na Danu pobede u ruskoj prestonici.

Takođe je naveo da se seća svoje posete Beogradu 2014. godine, kada je obelezena 70. godisnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Vučić nakon dobijanja ordena na ruskom jeziku: Ponosim se Srbijom, mojom otadžbinom koja je zaslužila nagradu!

- I danas smo po tom partnerskom i prijateljskom ključu takođe razmotrili sve aspekte naše saradnje kao i međunarodna pitanja. Između naše dve zemlje postoji strateška saradnja koja je tradicionalna za nase zemlje i za naše narode - rekao je Putin.

On je rekao da se posebno razgovaralo o trgovinskim odnosima i investicijama i istakao da je robna razmena dve zemlje dostigla dve milijarde dolara.

Vucic i Putin
Foto: Profimedia

Takođe je istakao značaj Međuvladinog komiteta za trgovinu i naučno tehničku saradnju. 

- Nastavljaju se kontakti između privrednika, poslovnih ljudi, u sferi poljoprivrede. Potencijali za razvoj naše saradnje još više će doći do izražaja posle potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije negde do kraja godine - rekao je Putin.

Kao još jednu važnu temu istakao je oblast energetike.

PUTIN KRATKO I JASNO: Vučić je to zaslužio! (VIDEO/FOTO)

On je naveo da su do sada isporuke gasa u Srbiju povećane 20 odsto, a da Gasprom u predstojećem periodu planira da obim isporuke gasa sa 2,3 milijarde kubnih metara gasa podigne na 3,5 milijardi kubnih metara, kao i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Bantski dvor.

- Radićemo i na unapređenju mreže gasne infrastrukture... Svim tim se jača energetska bezbednost Srbije i čitavog Balkana - naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je naveo da je Gaspromnjeft uložio u NIS tri milijarde dolara, a da planira još 1,4 milijarde dolara i podsetio da je NIS sada vodeća kompanija u Jugoistočnoj Evropi i da najviše doprinosi budžetu Srbije.

Napomenuo je i projekte kompanije "Silovije mašini" na Ðerdapu kao i kompanije RŽD kada je reč o modernizovanju srpske zeleznice i stvaranju Dispečerskog centra.

Najavio je i nastavak saradnje u vojnoj i vojno tehničkoj oblasti, ističući da će Rusija i dalje pomagati Srbiji u jacanju njene bezbednosti.

vucic putin
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti ni saradnju u humanitarnoj i kulturnoj oblasti i najavio da će u februaru u Srbiji biti održani dani ruske duhovne kulture.

Takođe je rekao da se veoma raduje poseti Hramu Svetog Save koji je Rusija znatno pomogla.

Jedan od prijateljskih gestova, kako kaže, je i to što će Rusija Srbiji vratiti jednu stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a Srbija Rusiji slike poznatog ruskog autora Nikolaja Reriha.

- Hvala predsedniku Vučiću za dobre razgovore koje smo imali, a građanima Beograda za topao prijem koji su mi priredili - rekao je Putin.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd