Skip to main content
Radovan Karadžić, Haški tribunal

KARADŽIĆU ODUZELI ČAK I NOVAC: Zatvorska tortura se nastavlja, bivšem lideru RS uskraćena osnovna ljudska prava

Foto: Profimedia
Neverovatno da se ovako nešto događa u 21. veku

Uprkos tome što međunarodne konvencije propisuju pristojne uslove za izdržavanje kazni osuđenika (uključujući i Srbe, haške kažnjenike u evropskim zatvorima) kao i viđanje s bližnjima i porodicama, i primanje materijalne pomoći, do prvog predsednika Republike Srpske u ovom trenutku ne može se doći.

VUČIĆ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Srbija dodeljuje 300.000 dinara za svako prvo dete

VUČIĆ SAOPŠTIO SJAJNE VESTI: Srbija dodeljuje 300.000 dinara za svako prvo dete

(UŽIVO) Vučić se obraća naciji pred put u Rusiju: Dobro poznajem Putina, imam ogromnu odgovornost za zemlju (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) Vučić se obraća naciji pred put u Rusiju: Dobro poznajem Putina, imam ogromnu odgovornost za zemlju (FOTO/VIDEO)

N1 SE POGUBIO U SVOJIM LAŽIMA! Za kratko vreme preneli tri potpuno kontradiktorne informacije, SVI IM SE SMEJU (FOTO)

N1 SE POGUBIO U SVOJIM LAŽIMA! Za kratko vreme preneli tri potpuno kontradiktorne informacije, SVI IM SE SMEJU (FOTO)

Nije mu čak prosleđen ni novac sa njegovog računa u Hagu, a budući da se u Britaniji novac osuđenima, da bi se sprečile zloupotrebe, dostavlja advokatu, kako osuđenima dostaviti novac, poseban je problem za ljude iz Srbije i Republike Srpske.

Ovo je potvrđeno u Međunarodnom odboru za odbranu Radovana Karadžića.

Uskoro bi srpskim vlastima trebalo da bude prosleđena peticija građana, kojom se traži da intervenišu kod SB (osnivača Haškog tribunala), da se prestane sa kršenjem ljudskih prava naših osuđenika. To je posebno izraženo u Velikoj Britaniji, gde je zatočen Radovan Karadžić i Estoniji, gde su Milan Martić i Dragomir Milošević.

Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić Jovičević kaže da je novac praktično nemoguće uplatiti na račun, koji je zatvorski kompleks otvorio na ime njenog oca.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Foto: Profimedia

- Uplate bi trebalo da se obavljaju putem aplikacije Vlade Britanije, a podrazumevaju transfer isključivo sa maestro kartica. Sramotno zastareo sistem, jer su te kartice odavno povučene iz upotrebe čak i kod nas - kaže Karadžićeva.

- Kartica je namenjena za telefonske pozive u Britaniji, kao da je on britanski džeparoš, a ne strani državljanin sa porodičnim i drugim vezama van Britanije. Zato su pozivi izuzetno skupi. Kartica za inostrane pozive postoji, ali je ne dopunjuju - dodaje.

Sonja Karadžić ukazuje da su ovo neki od priloga celoj seriji dokaza da se u Britaniji grubo krše sva prava njenog oca.

- Ne samo da krše sve rezolucije UN o ljudskim pravima i drugim pravima zatvorenika, nego je osuđen, bez presude, na dodatne kazne po pitanju potrebe održavanja kontakta i susreta sa porodicom, obrazovnih, kulturoloških, verskih i svih drugih potreba i prava zagarantovanih rezolucijom UN - ističe ona.

Na loše uslove života pojedinih srpskih osuđenika pre dve godine je u UN ukazivala i tadašnja ministarka pravde Nela Kuburović, a Ministarstvo pravde je više puta pisalo predsedniku Mehanizma i Ministarstvu pravde Estonije zbog loših uslova za Milana Martića i Dragomira Miloševića. Srbija je u poslednjih 10 godina tražila više puta od SB UN da se Srbima omogući služenje kazne u našoj zemlji.

- Zaštitnik građana u Srbiji ima ingerencije samo na našoj teritoriji, a kada je reč o srpskim osuđenicima u drugim državama, moguća je poseta isključivo ukoliko postoji volja za saradnjom ombudsmana te zemlje i dozvola suda, ako je potrebno - kaže Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, konkretnih rezultata i pomoći bilo je kada su u pitanju srpski osuđenici u evropskim zatvorima, ali ne i u slučaju haških kažnjenika. Nadležni u Estoniji nisu pokazali volju za saradnjom, dok sa institucijama za zaštitu prava građana Velike Britanije naš ombudsman nije imao kontakt. Ipak, on će i dalje pokušavati da uspostavi saradnju.

"Pravila Nelsona Mendele"

Ono što se dešava Karadžiću, Martiću i Miloševiću suprotno je Rezoluciji UN iz 2015. pod imenom "Pravila Nelsona Mandele". U 122 člana ovog dokumenta svim osuđenicima u svetu garantuje se da će biti tretirani kao ljudi, uz poštovanje njihovog dostojanstva i zabranu bilo kakve torture ili ponižavanja. Zabranjena je i bilo kakva diskriminacija, od rasne, verske i polne, do političke, nacionalne ili one po osnovu različitog mišljenja. Zatvorske uprave moraju da poštuju individualne potrebe osuđenika, koji ne smeju da budu potpuno izolovani od spoljnog sveta zarad njihove kasnije uspešne reintegracije. Mora im se garantovati pravo na edukaciju, treninge, posao, psihološku, zdravstvenu i socijalnu podršku. Osuđeni imaju pravo na adekvatnu medicinsku brigu, čak i na prirodno i veštačko osvetljenje, da mogu da čitaju. Upravo ovo uskraćuje se Karadžiću - obična stona lampa!

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd