fbpx
Skip to main content
Maja Rakić

Rakići nam poslali demant, a njime potvrdili naše pisanje! Muž sekretarke nam preti, a ona tvrdi da nije funkcioner

Foto: Printscreen
Nakon što je naš portal pisao o aferi Rakić u kojoj su glavni akteri sekretarka Skupštine Opštine Paraćin Maja Rakić i njen suprug Srđan Rakić koji je i direktor firme Vuk Logistik, bračni par Rakić poslao nam je demante u kojima zapravo nije demantovao ono o čemu smo mi pisali. Međutim, gospodin Rakić uputio je našem portalu pretnje, dok se sekretarka Rakić pravdala za nešto što mi uopšte nismo ni dovodili u pitanje

Iz firme Vuk logistik stigao nam je demant Srđana Rakića direktora firme, a supruga sekretarke Maje Rakić koji je odmah na početku demanta umesto da nas opovrgne potvrdio naše pisanje.

"Vuk-logistic uredno isplaćuje radnicima plate koje su daleko iznad minimalca i koje se kreću oko 30.000 i više dinara za nekvalifikovane radnike", naveo je Rakić u svom demantu i dodao da on redovno plaća porez i doprinos iako mi to nikada nismo dovodili u pitanje.

Dakle, Srđan Rakić je naveo da njegova firma isplaćuje radnicima plate od oko 30.000 dinara što je prema njegovim rečima daleko iznad minimalca. Kada se pogleda izveštaj po mesecima za minimalnu zaradu u Srbiji za 2018. godinu potvrđuje se naše pisanje da Rakić plaća radnike oko minimalca jer je minimalna neto plata oko 25 hiljada što se može videti u tabeli, što u bruto iznosu iznosi oko 33 hiljade dinara, što iznosi 190 dinara bruto po satu.

Ugovor koji je Vuk logistik potpisao sa JKP Paraćin predviđa da radni sat košta 369 dinara bez PDV, što znači da između minimalca i zarade Vuk logistika ostaje 179 dinara po satu za zaradu,  ostale troškove i davanje mnogo veće plate radnicima od minimalca.

Koliko je iznosio minimalac po mesecima u 2018. pogledajte u priloženoj tabeli:

Tabela sa minimalcima
Tabela sa minimalcima za 2018. godinu
Foto: Printscreen/paragraf. rs

Takođe, iako je ugovorom između Vuk logistika i JKP Paraćina predviđeno da se za poslove dobije 14,4 miliona (ugovor pogledajte na priloženoj slici), Srđan Rakić tvrdi da je dobio samo 867.888 dinara za april mesec?!?

“Što se tiče Vaših navoda o navodnom ''izvlačenju para'' mogu pod punom krivičnom odgovornošću da izjavim da faktura prema JKP-u za april mesec 2018. godine iznosi 867.888 RSD bez PDV-a. Od toga po izvodu iz banke broj 43 od 03.05.2018. godine, isplaćeno je na ime poreza i doprinosa državi 291.666 dinara. Za zarade zaposlenima 457.169 dinara-gde je uračunata i moja plata koja iznosi 13.533 dinara. Na ime putnih troškova isplaćeno je 25.000 dinara i 2500 dinara za proviziju banke, 7000 dinara za knjigovodstvenu agenciju-što iznosi da firmi ostaje 84.553 dinara, a da od toga moramo da platimo troškove struje, kancelarijskog materijala, interneta, grejanja, goriva“, navodi Rakić i zaboravlja da mi nijednog trenutka u našem tekstu nismo govorili samo o iznosu za april mesec, već da tih 14,4 milona dinara sa PDV koje mi pominjemo u tekstu predstavljaju celokuopan iznos za celu godinu.

Ugovor iz 2017. koji je JPK Paraćin sklopio sa firmom Vuk logistik
Ugovor iz 2017. koji je JPK Paraćin sklopio sa firmom Vuk logistik
Foto: SD/ilustracija

Kada više nije imao šta da demantuje Srđan Rakić nam se požalio na svoje zdravstveno stanje rekavši nam da mu se vratila hronična bolest, a onda nam zapretio sudom:

"Iz napred navedenog, moram da Vas upoznam sa činjenicom da mi se zbog ovakvih kleveta i neistina koje ste naveli u tekstu, hronična bolest vratila, gde ću možda biti onemogućen da obavljam svoj posao, a što će proizvesti ogromne materijalne troškove po poslovanje moje firme. Nadam se da je u svom biznis planu Portal koji je izneo ovakve neistine i klevete, planirao dovoljno finansijskih sredstava za pokrivanje sudskih troškova po tužbi, zbog mog ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja." 

Na ovaj način Srđan Rakić želi da nas uplaši kako bismo prestali da iznosimo činjenice o poslovanju njegove firme do kojih smo došli i na taj način izvrši pritisak na našu redakciju kako bi prekinula da istražuje. Ovakve pretnje godpodina Rakića predstavljaju veliki pritisak na slobodu govora koja je garantovana Ustavom Republike Srbije!

Dok nam njen muž preti, sekretarka Rakić demantuje nešto što nismo ni napisali u našem tekstu

Sekretarka Maja Rakić u svom demantu potvrdila da je za sekretarku postavljena 2015. godine što smo i naveli u tekstu. Takođe, ona je u demantu navela šta po zakonu radi sekretar te kako ona nije odlučivala o izboru direktora JKP Paraćin, iako mi u tekstu nismo ni dovodili u pitanje šta je posao sekretara, niti smo naveli da je ona direktno odabrala Danijela Živkovića za direktora JKP Paraćin, te se postavlja pitanje šta je sekretarka Rakić zapravo demantovala u našem pisanju?!?

Dalje u svom demantu, sekretarka Rakić imala je potrebu da nam saopšti da je sa gospodinom Srđanom Rakić u braku 22 godine, ali da svi poslovi koje je obavljala u Opštini Paraćin nisu stranački, kao i da nas upozna sa time da ona nije u sukobu interesa.

“Što se tiče navoda u vezi sa firmom mog supruga Srđana Rakića, najpre da napomenem da sam sa njim u braku 22. godine. Kao diplomirani pravnik u Opštini Paraćin radim od 2005. godine, najpre kao pripravnik, u Službi za skupštinske i normativne poslove, koja radi na stručnim i administrativnim poslovima u vezi sa radom organa opštine, a nakon toga na poslovima saradnika, pa rukovodioca radne grupe za skupštinske i normativne poslove, zatim kao načelnik Službe za skupštinske i normativne poslove, a 2015 godine od strane Skupštine opštine postavljena sam za sekretara skupštine opštine. Svi ovi poslovi su nestranački i podrazumevaju stručnost u radu, a takođe ne mogu da predstavljaju sukob interesa ukoliko moj suprug u skladu sa zakonom registruje preduzetničku radnju i obavlja delatnost za koju je registorvan u potpunosti u skladu sa Zakonom“.

Međutim, da se sekretarka Rakić nalazi u sukobu interesa objasnio je i Čedomir Čupić profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu koji je bio u odboru Agencije za borbu protiv korupcije. Naime, prema zakonu Agencije za borbu protiv korupcije firma muža sekretarke Rakić nije mogla da uopšte konkuriše za poslove koji se finansiraju iz budžeta građana.

Ipak, sekretarka je u svom demantu navela da njen suprug ima pravo da ravnopravno učestvuje na tenderima kao i neke druge firme.

Maja Rakić
Maja Rakić
Foto: SD/ilustracija

“Na navedene javne pozive njegova firma kao i sve ostale u Republici Srbiji može ravnopravno da učestvuje na tenderima ukoliko su ispoštivani Zakon o javnim nabavkama i ostali propisi, a sekretar skupštine ne učestvuje u postupku sprovođenja javne nabavke u javnim preduzećima, niti odlučuje u donošenju odluka i bilo kojih drugih pojedinačnih akata javnih preduzeća ili ustanova. Na navedene javne pozive njegova firma kao i sve ostale u Republici Srbiji može ravnopravno da učestvuje na tenderima ukoliko su ispoštivani Zakon o javnim nabavkama i ostali propisi, a sekretar skupštine ne učestvuje u postupku sprovođenja javne nabavke u javnim preduzećima, niti odlučuje u donošenju odluka i bilo kojih drugih pojedinačnih akata javnih preduzeća ili ustanova“, piše Maja Rakić.

Sekretarka ovde jasno pokazuje da zaboravlja da je ona na funkciji i to u Opštini Paraćin, te da njen suprug nije bilo ko već muž osobe koja radi kao javni funkcioner, te da ona ne mora direktno da dodeljuje tendere da bi se našla u sukobu interesa.

Sekretarka Rakić je takođe u demantu navela da je niko od članova naše redakcije nije kontaktirao, iako su naši novinari u više navrata pokušavali telefonskim putem da dođu do nje. Maja Rakić optužila nas je da smo objavili klevete, a onda u daljem tekstu svog demantija, nije se libila da upravo ona okleveta naše novinare optuživši nas da temi koju istražujemo već mesecima nismo pristupili sa, kako je navela “dužnom novinarskom pažnjom“.

Naši novinari će i posle pretnji koje su dobili nastaviti da raskrinkavaju afere, jer kao društveno odgovorni portal imamo dužnost da građanima Srbije pokažemo gde se troši novac iz budžetskih sredstava, jer upravo taj novac je vlasništvo svakog od njih!

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd