fbpx
Skip to main content
vucic

Svetska agencija o predsedniku i srpskim Migovima: Vučićeva izjava o uvođenju obaveznog vojnog roka GLAVNA VEST

Tanjug/​Rade Prelić
Rojters navodi i da Srbija poslednjih godina radi na jačanju svoje armije

Britanska agencija Rojters prenela je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da se razmatra uvodenje obaveznog vojnog roka.

- Još uvek razmišljamo o tome, zavisi od finansija - preneo je Rojters Vučićevu izjavu. Cilj je da vojska pojača borbenu gotovost, navodi britanska agencija, uz ocenu da na Balkanu s vremena na vreme rastu tenzije.

Pročitajte i:

Dodaje se da je Srbija, kandidat za članstvo u EU, zadržala dobrovoljno služenje i rezervni sastav, a da je predsednik Vučić danas rekao novinarima u vazduhoplovnoj bazi u Batajnici da razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka koji bi trebalo da traje između tri i šest meseci nakon 2020. godine.

U tekstu se podseća da je služenje obaveznog vojnog roka ukinuto pre devet godina.

vucic
Tanjug/​Rade Prelić

Rojters navodi i da Srbija poslednjih godina radi na jačanju svoje armije - kroz donaciju šest borbenih aviona MIG-29 od Rusije i kupovinom deset helikoptera firme Erbas, a da je u budžetu za 2018. za vojsku opredeljeno 703 miliona dolara, u odnosu na 693,8 miliona prošle godine.

Srbija koja je vojno neutrala sarađuje sa NATO kroz program Partnerstvo za mir (2015. potpisala je Individualni akcioni plan partnerstva - najviši nivo saradnje sa alijansom za zemlje koje žele da postanu njene članice), tokom prošle godine učestvovala je u više od 100 vežbi koje je organizovao NATO ili neka od njenih članica, uključujući i 13 vežbi za obuku i sedam bilateralnih aktvinosti sa SAD i samo dve sa Rusijom, napominje britanska agencija.

Da li ste za vraćanje obaveznog vojnog roka?

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd