Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu

Velika čast i simbolika: EVO šta su Vučić i Šojgu POKLONILI jedan drugom!

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Srbiju i Rusiju veže viševekovno prijateljstvo!

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dostojno se revanširao svom domaćinu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za originalan poklon koji mu je ovaj u petak uručio na batajničkom aerodromu. Pošto je iz ruku predsednika Srbije primio paradni bodež sa ugraviranim serijskim brojevima ''migova'' koji su šefu naše države zvanično predati na pisti, gost iz Moskve je tokom kasnijeg susreta Vučiću poklonio ekskluzivnu ediciju ''Veliki otadžbinski rat".

Predsednik Srbije razgovarao sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom (FOTO)

Šojgu uz Patrijarha Irineja i Vulina obišao hram Svetog Save (FOTO)

Kako se saznaje, reč je o kapitalnoj hronici u kožnom povezu u kojoj je do tančina ispričana epopeja ruskih vojnika i naroda tokom Drugog svetskog rata. Reč je o najboljem istoriografskom štivu u 12 tomomova i svakako da ima posebne simbolike, jer je originalni dar Vučiću uručen baš na Dan oslobođenja Beograda od fašizma.

Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu
Aleksandar Vučić i Sergej Šojgu
Foto: Tanjug

Inače, kako se saznaje, dvojica zvaničnika razgovarala su i o mogućnostima unapređenja ekonomske i vojne saradnje između dveju prijateljskih zemalja. U tom smislu pomenuta je i mogućnost nabavke protivvazdušnih sistema za potrebe Vojske Srbije o čemu će se na relaciji Moskva-Beograd razgovarati po isporučenju 30 tenkova T72 i isto toliko borbenih vozila, što je u sklopu aranžmana oko nabavke "migova". Naši sagovornici prenose nda je Srbija zainteresovana za kupovinu PVO raketa "buk m2" i "pancir". Sve ovo bi trebalo da bude tema na nekom od budučih sastanaka čelnika i vojnih prvaka Srbije i Ruske Federacije. 

Susretom Šojgua i Vučića bavile su se i sve svetske agencije koje su izvestile da su "demonstrirane bliske veze između dve slovenske i pravoslavne zemlje" ističući da "Srbija nastoji da izbalansira ambicije ka pridruživanju EU sa kontinuiranim, toplim odnosima sa Rusijom. 

 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd