fbpx
Skip to main content
Nebojša Pavković

Sad znamo! Bombardovaće nas za 24 časa! Jedna odluka spasila više od 250 života! Je l' zbog ovoga Pavković osuđen?

Foto: Profimedia/ Youtube printsreen/ BALKAN INFO - Zvanični kanal/ SD ilustracija
General-pukovnik Nebojša Pavković i komandant Treće armije za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine, objavio je svoj ratni dnevnik u kom je naveo da je 23. marta 1999. godine, dan pred početak bombardovanja naše zemlje, doneo odluku koja je spasila 250-300 života i od 900-1000 vozila

General-pukovnik je ranije najavio da je napuštanje Kosova i Metohije od strane OEBS-a značilo samo jedno – NATO sprema pakleni udar!

Direktiva "Grom 3": Sve spremno za napad na NATO! Kontraudar naše vojske! Čekao se JEDAN USLOV!

23. marta proglašena je neposredna ratna opasnost.

Pavković je opisao da tog dana nije imao mira. Iako je spremno dočekao agresiju, osećao je da nešto nije u redu. Razgovarao je sa sinom i posle toga osetio blago olakšanje.

Sloba greškom dobio TUĐI OBROK, nastala PANIKA među čuvarima! Sudije pitao za incident! MUK, pa SKANDAL

Osetio je i ponos kad je video da njegovi ljudi nastavljaju da posao obavljaju profesionalno, iako svi znaju šta ih čeka i imaju članove porodice za koje brinu, ali su potpuno posvećeni poslu.

Ipak, nešto je i dalje mučilo Pavkovića. Nije mogao da otkrije o čemu se radi i da li je nešto propustio.

Zastrašujuća tišina nadvila se nad Trećom armijom. Iako su svi pripadnici armije bili zauzeti, ćutali su i mirno radili, a znali su da ih već sledećeg dana čeka pakao koji će im NATO prirediti.

BLOKIRAN DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE!

General-pukovnik je odjednom shvatio šta ga je mučilo. To je bilo Osnovno komandno mesto Treće armije u Kuršumliji.

nebojša pavković
Foto: Profimedia

Istog momenta, Pavković je pozvao general-majora Ljubišu Stojimirovića, koji je bio načelnik štaba.

Pavković je, na iznenađenje Stojimirovića, zatražio od njega da izda naređenje da se napusti komandno mesto u Kuršumliji.

Priština povećala porez na svu robu iz Srbije za deset odsto: Objašnjenje ŠOKANTNO!

Stojimirović je ubeđivao Pavkovića da je "sve u redu". General-pukovnik nije želeo da objašnjava razloge za svoju odluku i dao je rok od 12 časova Stojimiroviću da izvrši zadatak i pronađe lokaciju za Komandno mesto u okolini Niša, kao i da izvrši premeštanje.

NATO avioni
Foto: Profimedia/ilustracija

Tačno u podne Stojimirović je izvestio Pavkovića da je premeštanje izvršeno.

Među prvim ciljevima, NATO avijacija pogodila je Osnovno komandno mesto Treće armije u Kuršumliji i tako ubila 7 pripadnika armije, među kojima potpukovnici Zoran Petrović i Vlastimir Stanojević i pet pripadnika iz sastava 354. pešadijske brigade.

Kasarna je gađana sa 7 projektila, a pet pripadnika breigade bili su angažovani na raseljenju magazina ratnih materijalnih rezervi Savezne vlade. Došli su u kasarnu da gledaju Dnevnik i nastradali. Kasnije se utvrdilo da je bilo još žrtava.

nebojša pavković
Foto: Profimedia

Da je komandno mesto bilo posednuto NATO avijacija bi uništila Komandu Treće armije. Tu je trebao da se nalazi i general-pukovnik Nebojša Pavković koji je odlukom da premesti Komandno mesto spasao 250-300 života i 900-1000 vozila armije.

General-pukovnik Nebojša Pavković je pred NATO tribunalom u Hagu osuđen na 22 godine zatvora. Da li je možda osuđen zbog toga što je spasio više od 250 života u jednoj sekundi?

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd