clear sky
19°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SKUPŠTINA O IZBORU NOVE VLADE: Vučević predložio sastav, prvi zahtev odanost otadžbini (VIDEO)

01.05.2024. 12:18
Piše:
Srbija Danas
skupština Srbije
skupština Srbije / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije.

Skupština potvrdila mandate poslanicima koji dolaze na upražnjena mesta

Predsednica Skupstine Ana Brnabić navela je da su mandati potvrđeni narodnim poslanicima Staši Stojanović, Nataši Ivanović, Nikoli Laziću, Igoru Jakšiću, Danu Stanojčiću, Tatjani Petrović Stojković, Mladenu Grujiću, Nikoli Bokanu, Branku Vujkoviću, Ilu Mihajlovskom, Draganu Ninkoviću, Jeleni Bogdanović, Dušanu Radosavljeviću, Igoru Braunoviću, Nataši Bogunoviću i  Rejhanu Kurtoviću.

Poslaniku Đorđu Milićeviću konstatovan je prestanak poslaničkog mandata pošto je podneo ostavku. 

Vučević: Vlada da stvori uslove da srednje obrazovanje postane obavezno

- Nama se kao naciji navršava godišnjica tragedije koja se desila u školi Vladislav Ribnikar i u Malom Orašju i Duboni. Puno je simbolike u činjenici da se prva godišnjica te tragedije navršava baš na Veliki petak, odnosno Veliku subotu. Zajednička žalost treba da bude ono što će nas ujediniti u trudu i radu, ličnom i sistemskom, da nam se tako nešto više nikada ne ponovi - poručio je Vučević.

Kako je naveo, upravo su mladi smisao bavljenja politikom.

- Ja ću otvoriti dijalog sa mladima kako bismo zajednički pronašli najbolje rešenja za njihovu budućnost u našoj zemlji - rekao je Vučević.

Najavio je nastavak sistema dualnog obrazovanja koji će obuhvatiti oko 16.000 učenika, 186 škola, više od 1.100 kompanija i 85 dualnih obrazovnih profila.

- Do sada su akreditovana 54 studijska programa po dualnom modelu, koji se realizuju na 13 visokoškolskih ustanova, dok je 644 studenta završilo školovanje po dualnom modelu studiranja u saradnji sa 103 kompanije - kazao je Vučević.

Podsetio je da je tokom prošle godine započet proces izdavanja i korišćenja jedinstvene studentske elektronske platne kartice za više od 250.000 studenata.

- Do kraja marta 2024. godine je zabeleženo više od 120.000 prijava za studentsku karticu. Banka Poštanska štedionica je izradila 108.000 studentskih kartica - rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, kada je reč o obrazovanju, Vlada će se rukovoditi nacionalnim strateškim planovima koji su definisani do 2030. a za koje je Evropska komisija izdvojila više desetina miliona evra bespovratne pomoći.

- Kao odgovor na rastuću tražnju za vrhunskim stručnjacima u cilju proširivanja kapaciteta fakulteta, Srbija je započela kapitalni projekat u unapređivanju univerzitetske infrastrukture čija je ukupna vrednost 176 miliona evra. Planirano je opremanje kabineta za prirodne nauke u gimnazijama. Finansiranje ove mere je predviđeno predpristupnim fondovima - poručio je Vučević.

Kako je naveo, država je tokom protekle godine obezbedila 11.181 mesto u učeničkim domovima i 17.000 mesta u studentskim. Najavio je dalje proširenje kapaciteta, za 1.000 novih mesta u Beogradu i 400 u Nišu.

Dodao je da su stipendije za studente osnovnih i master studija povećane na 24.000, odnosno 30.000 dinara, a za učenike na 15.000 dinara mesečno.

Vučević je naveo da se u cilju očuvanja identitetske socijalizacije mora povesti računa o udžbenicima iz oblasti srpskog jezika, istorije i geografije za učenike od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole.

- Nema igranja oko najvažnijih tema iz ove oblasti, jer od ovog bukvalno zavisi naša budućnost. Mi kao država moramo da jačamo svoj koren i svoje utemeljenje - kazao je Vučević.

Istakao je da će Vlada raditi na stvaranju uslova za uvođenje obaveznosti za završetak srednje škole, ali i za povezivanje fakulteta sa potrebama privrede.

- Predlozi za rešavanje ovog praktičnog problema izgradićemo u što kraćem roku. U obrazovnom smislu smatram izuzetno značajnim iznalaženje rešenja u pogledu nastavka rada Komisije za versku nastavu. Njena uloga i značaj u definisanju veronauke je od odlučujućeg značaja i država će pronaći način da ovo radno telo nastavi svoj rad kako bismo sva otvorena pitanja u skladu sa pozitivnim pravnim propisima rešili - rekao je Vučević.

U cilju promocije najboljih učenika, dodao je, izgradiće se nova platforma takmičara generacije.

Vučević je najavio izgradnju 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 68 škola u 55 lokalnih samouprava.

Kada je reč o nezaposlenosti mladih, ona je sa 51,2 odsto smanjena na 24,7 odsto u drugom kvartalu prošle godine, naveo je.

- Nešto više od 70 odsto mladih se zaposli iste godine kada diplomira. Preciznije, u proseku prođe 3,5 meseca od dana kada diplomu zamene radnom knjižicom, a njihova prva plata je u proseku 92.495 dinara bruto. U 2022. godini udeo mladih od 18 do 30 godina u ukupnom broju preduzetnika je bio 27,03 odsto. Za pet godina u Srbiji se vratilo 92.000 mladih. Dakle, ceo jedan grad - naglasio je Vučević.

Istakao je da će država podržati mlade u zapošljavanju i preduzetništvu, ali i da će ulagati u renoviranje i opremu omladinskih centara, klubova i kancelarija za mlade kojih je trenutno 122 u Srbiji.

- Cilj je da obezbedimo sigurne prostore za mlade u kojima mogu da se realizuju aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena  i zato će ulaganje u omladinske prostore, programe i usluge za mlade biti uvećano - poručio je Vučević.

Brnabić isključila Borislava Novaković sa sednice, izrekla i dve opomene

Predsednica Skupštine Srbije isključila je danas sa sednice Skupštine Srbije poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića.

Novaković je isključen zato što je prišao mandataru Vlade Srbije Milošu Vučeviću dok je izlagao ekspoze.

- Nemate pravo nikome da prilazite i fizički ugrožavate. Izađite napolje - rekla je Brnabić Novakoviću.

Ona je izrekla opomene poslaniku Demokratske stranke Srđanu Milivojeviću i poslaniku Srpske napredne stranke Radoslavu Milojičiću zbog ometanja govornika i ugrožava slobode govora, zato što su dobacivali dok je Vučević izlagao ekspoze.

Poslanici Novaković i Milivojević su doneli i transparente ispred Vučevića dok je čitao ekspoze, a reagovao je Milojičić.

Vučević predložio sastav nove vlade, prvi zahtev odanost otadžbini

- Ovo je sastav tima vlade Srbije koje vam predlažem, tima koji ću predvoditi kao prvi među jednakima. Čine ga ljudi različitih političkih profila koje krase raznoliko profesionalno i životno iskustvo. Verujem da će u tome biti naša snaga sposobna da odgovorimo na najrazličitije izazove kojih sasvim izvesno neće manjkati - rekao je Vučević završavajući ekspoze koji je predstaljao tri i po sata.

On je rekao da je zavet sa ovog mesta da ne iznevere narodna očekivanja i da sve svoje umne i fizičke kapacitete stave u korist naroda i otadžbine. 

- Samo tako ova vlada će biti uspešna. Samo tako ispunićemo narodna očekivanja - istakao je Vučević i pozvao na jedinstvo i slogu jer se nalazimo u prelomnim trenucima kada se mora pokazati ljubav prema otadžbini i predani rad.

- Ko ne bude u mogućnosti da bude vođen ovom mišlju i da pobeđuje za Srbiju, taj nije dostojan ministarskog zvanja. Ovo je odsudna bitka i odsudni moment naše narodne pobede - poručio je Vučević.

On je rekao da od svih  članova Vlade Srbije traži ne štede svoje snage.

- U toj  borbi koja nas čeka, ja im nikad neću govoriti napred, uvek isključivo za mnom. Moramo biti spremni da svakog dana mandata koji nam poverite damo sve za Srbiju. A da svoju jedinu otadžbinu ne damo ni za šta - istakao je Vučević.

On je predložio da Siniša Mali bude prvi potpredsednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine, Aleksandar Vulin potpredsednik vlade, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede i vodoprivrede, Adrijana Mesarović ministar privrede. 

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Maja Popović, ministar pravde, Jelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Marko Đurić, ministar spoljnih poslova. 

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić, ministar sporta, Nikola Selaković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja.     

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura, ministri bez portfelja.

Vučević i na kraju pročitao zdravicu kralja Milana Obrenovića upućenu Srbiji.

Nova vlada će sa pažnjom čuvati versku toleranciju

- Crkva i država su razdvojene. Srbija je sekularna država i u njoj sve tradicionalne verske zajednice uživaju jednaka prava. Razumem potrebu verskih zajednica da javno iznose stavove po pitanjima koje se tiču njihove pastve i uvek ću ih sa pažnjom slušati - rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Narodnoj skupštini.

On je dodao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) važna institucija srpskog naroda, koja je u velikoj meri gradila identitet srpskog naroda.

- Ona je opismenila naš narod i opstajala u onim krajevima naše zemlje gde državne vlasti više nije bilo i čuvala narod i stradala zajedno sa njim - rekao je Vučević.

On je dodao da SPC zaslužuje duboko poštovanje i da će Srbija uvek obraćati pažnju na njene stvarne potrebe i boriti se za njena legitimna prava u svim državama u kojima postoje njene parohije.

- Kao vernik i kao pravnik mogu jasno da podvučem - sekularizam nikada neće biti ugrožen odnosom države i crkve. Baš kao što ni prava crkava nikada neće biti narušena zbog sekularnog karaktera države. Kako nas i srpski grb uči, narod je uvek imao dve vlasti, svetovnu i duhovnu. One su razdvojene, ali se međusobno uvažavaju, poštuju i slušaju. I na posletku svaka na svoj način donosi sveto jedinstvo naroda, države i crkve i nosi naše narodno breme - rekao je Vučević.

Nova vlada će nastaviti da jača sistem zaštite kulturnog nasleđa

- Vlada koju ću predvoditi imaće zadatak da u oblasti kulture napravi progres i stvori preduslove za kvantni skok. I to smatram našom časnom dužnošću - rekao je Vučević tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije.

Vučević je podsetio na dostignuća prethodne Vlade u oblasti kulture među kojima su rekonstrukcija Narodnog pozorište u Beogradu, nova mala scena Narodnog pozorišta u Nišu, rekonstrkcija Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini...

- Za poslednje tri godine preko konkursa Ministarstva kulture širom Srbije smo obnovili, adaptirali i rekonstruisali 108 objekata kulture u vrednosti od milijardu dinara - rekao je Vučević.

On je dodao da su zahvaljujući zalaganju Vlade, nekada devastirani domovi kulture, za koje je rekao da često nisu obnavljani od vremena nekadašnje Jugoslavije, danas postali novi i moderni kulturni centri.

- Do početka Ekspa realizovaćemo niz velikih i važnih infrastrukturnih projekata koji će u značajnoj meri poboljšati ne samo kulturnu ponudu Beograda i Srbije, već i bitno unaprediti kvalitet života naših građana - rekao je Vučević.

Dodao je da će u narednom periodu Prirodnjački muzej u Beogradu dobiti moderno opremljenu i funkcionalnu zgradu u bloku 13 u Novom Beogradu.

- Uz Memorijalni centar Staro sajmište, Muzej savremene umetnosti, buduću Nacionalnu koncertnu dvoranu, nova zgrada Prirodnjačkog muzeja biće deo jedinstvenog kvarta kulture - rekao je Vučević.

Naglasio je da će Muzej Nikole Tesle, najposećeniji muzej u zemlji i jedinstven u svetu, u nekadašnjoj fabrici hartije Milana Vape u Beogradu dobiti adekvatan prostor za izlaganje i smeštanje dragocene zbirke.

- Preseljenjem u zgradu bivše glavne železničke stanice u našem glavnom gradu, Istorijski muzej Srbije dobiće moderno opremljen izlagački prostor i zajedno sa spomenikom Stefana Nemanje na Savskom trgu biće deo ambijentalne celine koja predstavlja istoriju srpskog naroda i naše države - naglasio je Vučević.

Vučić je istakao da će tokom narednog perioda biti obnovljen i deo Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Dodao je da će otvaranjem Dečijeg muzeja i dve pozorišne scene u zgradi nekadašnje pošte na Savskom trgu u Beogradu uživati najmlađi posetioci 

Vučević je istakao i da je planirano i otvaranje Ženskog muzeja u Beogradu, ustanove koja će se baviti ženskim stvaralaštvom kroz istoriju i dati mogućnost ženama koje se danas bave kulturom da prikažu svoje stvaralaštvo

- Kada je reč o velikim projektima, van prestonice, završetkom izgradnje Narodnog pozorišta u Subotici, Srbija će dobiti jedno od najvećih i najmodernijih opremljenih pozorišta u ovom delu Evrope. Obnovom postojeće i izgradnjom nove zgrade Galerije Milene Pavlović-Barili u Požarevcu značajno će se unaprediti muzejski i sveukupni kulturni život u ovom delu Srbije - rekao je Vučević.

Vučević je istakao da će biti obnovljena i stara zgrada Sremskih Karlovaca, da će biti otvoren Muzej staklarstva u Paraćinu, Muzej košarke u Čačku, kao i Muzej ćirilice u Rači.

On je naveo i da će buduća vlada raditi i na zaštiti arheoloških nalazišta širom Srbije, kao i da će jedan od zadataka Vlade biti i to da se na UNESCO listu svetske kulturne i prirodne baštine uvrsti nalazište Caričin grad.

- U okviru zaštite našeg kulturnog nasleđa i u naredne četiri godine nastavićemo sa posebnom pažnjom i zaštitu spomenika kulture na Kosovu i Metohiji. Obezbedićemo kroz budžet kontinuiranu podršku za redovno funkcionisanje manastira Hilandar, kao i za neophodne radove na našim najznačajnijim svetinjama kao što su Žiča, Manasija, Sopoćani, Banjska - rekao je Vučević.

Vučević je dodao da će Vlada na dostojan način brinuti i o filmskoj industriji.

- Podrška filmskoj industriji omogućuje nastavak značajnih ostvarenja koja se bave važnim nacionalnim temama koje do sada nisu bile zastupljene ni na filmskom platnu, kao što su Dara iz Jasenovca, Oluja, Mrak, Heroji Halijarda, Kralj Petar I - rekao je Vučević.

Vučević je rekao da osnaživanje kulturne diplomatije, podrazumeva jačanje postojećih kulturnih centara Srbije u Parizu i Pekingu, u da je u planu uspostavljanje kulturnih centara u Londonu, Moskvi, Berlinu, Varšavi i drugim evropskim metropolama kao i u regionu.

- To će u značajnoj meri uticati na povećanje vidljivosti kulturnih sadržaja iz Srbije na međunarodnom planu i doprineti dalje u afirmaciji naših umetnika na svetskoj sceni - rekao je Vučević.

Vučević: Srbija je pravna država, zločini neće moći da se isplate

- Pravda drži zemlju i gradove. Ovo je nasušna misao koja nam uvek mora biti zvezda vodilja koja će nas inspirisati da se žrtvujemo, ali i učiniti da pobeđujemo kako bismo svom narodu obezbedili pravo, pravdu i bezbednost - rekao je Vučević izlažući ekspoze u Skupštini Srbije.

On je istakao da svi znamo da je sudska grana vlasti nezavisna od preostale dve, izvršne i zakonodavne, ali da isto tako mora biti jasno da je na nosiocima sudskih funkcija velika odgovornost. 

- Oni moraju u svojim presudama uvek uzimati u obzir opšti interes, tako i interes oštećenog, čega nam je neretko nedostajalo i zbog čega su građani sa pravom dizali glas i postavljali pitanja - naglasio je Vučević.

On je podsetio da je skupštinska većina 2019. godine donele izmene Krivičnog zakonika, kojim je u naš pravni sistem vraćena kazna doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust. 

- Izmenama iz te godine uvećani su brojni posebni minimumi, kada je reč o kaznama zatvora za različita krivična dela. Da nije bilo tako, bojim se da mnogi ne bi osetili mač pravde, koji uvek mora stajati u ruci nosioca pravosudne vlasti. Ne da bi se bilo ko ugnjetavao, već naprotiv, da bi se ugnjeteni zaštitili i da bi se ukazalo neophodno zadovoljenje u vidu izrečene kazne onima koji su im naneli zlo - rekao je Vučević. 

Dodao je da bez straha od pravične kazne neće biti ni uzdržavanja kod onih koji su delikatima skloni i koji bi nasiljem da postignu sve ono što ne mogu radom ili blagim delovanjem. 

- Zato i stručno-pravna javnost mora imati više sluha za one koji su ugnjeteni, za one koji su povređeni i za one koji se smatraju nedovoljno zaštićeni - naglasio je Vučević.

Istakao je da, kao advokat, zna sa kakvim se problemima suočavaju advokati, tužioci i sudije, ali i naglasio da je siguran da imamo kvalitetne i  čestite ljude u sudovima.

- Želim da i oni znaju da će u meni uvek imati čoveka koji će biti spreman da ih sasluša, da im pomogne da uradi ono što je posao izvršne vlasti. Da omogućava uslove za nesmetan rad i delovanje od kojeg će korist imati čitava država, jer će narod videti da živi u pravnoj državi i da ovde zločini nikada neće moći da se isplate - rekao je Vučević.

Dodao je da je sudstvo nezavisno, a tužilaštvo samostalno u svom radu i da tako i treba da bude, ali da to ne znači da je  bilo ko neodgovoran za svoj rad. 

- Svi smo konačnici odgovorni narodu, jer zbog naroda i radimo, a od naroda i dobijamo platu. I nije to samo pitanje puko profesionalizma. Reč je o istinskom i dubinskom rodoljublju, jer imali išta svetije od pravde. Kakva je uopšte smisao postojanja države u kojoj nema pravde? Srbija jeste zemlja pravičnih ljudi i jeste pravna država. Tako će biti i ubuduće - poručio je manadatar.

On je posebno naglasio da  država mora da bude uvek budna, beskompromisna i oštra u zaštiti žena.

- Žene će u Srbiji imati ista prava i iste početne pozicije kao i muškarci - rekao je Vučević.

Takođe, on je istakao da stvaramo društvo jednakih u pravdi, jednakih u pristupu i društvo jednakih šansi. 

- I u tom društvu nema, nije bilo i neće biti mesta za bilo kakvu vrstu verske, rasne, nacionalne ili etničke netrpeljivosti. Braniću pravo pripadnika svake nacionalnosti da slobodno koristi svoj jezik, svoje pismo, da ispoveda svoju veru, čuva svoju tradiciju, običaj i kulturu i izjašnjava se kako on to želi, bez ikakvog straha ili bilo kakve primisli da bi zbog toga na bilo koji način mogao biti diskriminisan - poručio je Vučević.    

"Nagrada za olimpijsku medalju 200.000 evra"

Vučević je rekao da će nova vlada kada je reč o sportu nastaviti kontinuitet prepoznavanja tog važnog segmenta za zdravlje nacije i da će kroz program Skok u budućnost izvršiti značajna ulaganja u sport.

- Predviđeno je u dogovoru sa predsednikom Srbije i sa sportskim delatnicima, da i nagrada za svaku zlatnu olimpijsku medalju na olimpijskim igrama u Parizu bude 200.000 evra, što je skoro tri puta više nego na olimpijskim igrama u Tokiju, kada je nagrada iznosila 70.000 evra - naglasio je Vučević.

Oblast odbrane i bezbednosti

Vučević je rekao da će biti predloženo služenje vojnog roka od četiri meseca i da će se donošenje odluke o ponovnom aktiviranju obaveze služenja vojnog roka pozitivno odraziti na jačanju ratnih organizacionih kapaciteta i popunjavanje rezervnog sastava vojske.

"Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka u periodu od najviše do četiri meseca. Za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i svakako bezbedniju i sigurniju državu", rekao je Vučević.

Naglasio je da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već da je to priprema da se sačuva država, kako bi Srbija imala generacije koje znaju da brane svoju zemlju, porodice, majke, očeve, supruge i decu.

"Uvođenje obaveze služenja vojnog roka je od koristi za celu državu, za celo društvo i za sve koji će sutra služiti vojni rok, jer će se sigurno bolje osećati i biti na ponos cele otadžbine i njihovih porodica", rekao je Vučević.

On je rekao da su stub nacionalne bezbednosti naše zemlje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, koji su u prethodnoj, izuzetnoj teškoj godini pokazali visok novi nivo spremnosti i sposobnosti, da u kratkom vremenu stave na raspolaganje sve kapacitete za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

On je dodao da je zahvaljujući velikim ulaganjima države, Vojska Srbije održala i značajno unapredila svoju operativnu sposobnost, a Ministarstvo odbrane uspešno pripremilo i organizovalo sve subjekte od značaja za odbranu zemlje.

"Ministarstvo odbrane je značajno doprinelo i konsolidaciji domaće odbrambene industrije, a namenska industrija je postala jedan od motora razvoja industrije i sveukupne privrede Srbije", naglasio je Vučević.

Vučević je dodao da je Srbija često opredeljena za mir, jačanje i stvaranje partnerskih odnosa sa svim zemljama, ali da je u današnjem vrlo složenom geopolitičkom okruženju, neophodno pojačati odbrambene kapacitete.

"Prepoznajući značaj sposobnosti prihvatanja i kapitalizacije novih tehnologija, buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjem u Vojsku Srbije", rekao je Vučević.

Naglasio je da će nova vlada preduzeti aktivnosti za izradu novih strategijskih dokumenata i planiranju razvoja sistema odbrane.

"Novi dugoročni plan razvoja sistema odbrane Srbije daće ambicioznu, ali i realističnu viziju Vojske Srbije koja ima visok kredibilitet da zaštiti i odbrani interese Republike Srbije i učestvuje u izgradnji mira u svetu", rekao je on.

Dodao je da će taj dokument predstavljati vodič za razvoj optimalnih, delotvornih i održivih vojnih sposobnosti za izvođenje sveobuhvatnih dejstava do polovine naredne decenije.

"Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena primeni koncepta totalne odbrane koji je usvojen prošle godine u cilju stvaranja neophodnih uslova za integralno angažovanje svih subjekata sistema odbrane i oslanjanja na sopstvene snage i potencijale povećanje broja građana obučenih za odbranu zemlje - pri čemu služenje vojnog roka sa oružjem predstavlja najznačajniji i najpotpuniji oblik pripreme građana za odbranu", rekao je Vučević.

Vučević je istakao da će Srbija ostati posvećena izgradnji mira u svetu kroz angažovanje svojih kapaciteta u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, čime, kako je naglasio, pokazuje da je aktivan činilac u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, potvrđuje sopstveni ugled i jača poverenje u Vojsku Srbije u međunarodnom okruženju, kao i vlastite odbrambene kapacitete i nacionalnu bezbednost.

Politika odbrane biće čvrsto usmerena na unapređenje odbrambene saradnje, prvenstveno u neposrednom okruženju, kroz učešće u regionalnim inicijativama koja imaju značaj za jačanje poverenja, a time i uticaj na mir i stabilnost", rekao je Vučević.

On je ocenio da je jedan pokazatelja dobrog rada vlade u prethodnom periodu konstantan uspeh Srbije na listi "Global Firepower", gde je u poslednje dve godine zabeležen napredak od pet pozicija, a tokom poslednjih sedam godina pomak od čak 33 mesta.

"Odbrambena politika buduće vlade obezbediće da se ovaj pozitivan trend nastavi i Republika Srbija bolje pozicionira u globalnoj vojnoj areni", ocenio je Vučević.

Dodao je da su privredna društva iz grupacija odbrambene industrije Srbije u poslednjih nekoliko godina uspela da samostalno investiraju značajna sredstva u revitalizaciju, modernizaciju i unapređenje dela svojih proizvodnih kapaciteta.

"Tokom 2023. godine obezbeđen je potsticaj preduzećima odbrambene industrije Srbije u vidu investicionog programa za unapređenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta od vrednosti od 11,6 milijarde dinara, a novi investicioni program planiran je u narednom periodu s obzirom na povećani obim potražnje za proizvodima naše namenske industrije na domaćem i svetskom tržištu", rekao je Vučević.

Vučević je ocenio da je ulaganje u razvoj novih tehnologija dovelo do porasta proizvodnje savremenih sredstava.

"Uvode se novi tipovi naoružanja sa boljim karakteristikama koji su konkurentniji i profitabilniji na svetskom tržištu, što je naročito bitno sa pozicije očekivanih kompleksnih uslova izvoza i poslovanja uzrokovanim novim izazovima, rizicima i pretnjama", rekao je Vučević.

Dodao je da je zahvaljujući povećanim sposobnostima i naporima Vojno-tehničkog instituta i odbrambene industrije Srbije, od oktobra 2022. godine u arsenal Vojske Srbije uvedeno 57 novih tipova naoružanja, čime je nastavljen kontinuitet višestrukog, ubrzanog razvoja naoružanja vojne opreme tokom poslednjih 10 godina.

"Vojsci je u istom periodu iz preduzeća odbrambene industrije Srbije isporučeno više od 100 složenih borbenih sistema i tehnike, novoproizvedenih i modernizovanih, više hiljada streljačkog naoružanja nove generacije, više stotina savremenih optičkih i optoelektronskih nišanskih izviđačkih sistema, velika količina municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara i više hiljada kompleta zaštitno-balističke, telekomunikacione i razne druge opreme, kao i više hiljada terenskih uniformnih čizama", rekao je Vučević.

Naglasio je da su infrastrukturni projekti bili usmereni na izgradnju objekata za smeštaj, održavanje, nabavljene tehnike, a da su intenzivirani i radovi na izgradnji objekata predviđenih za razmeštaj novoformiranih jedinica.

"Prema zaključenim ugovorima sa preduzećima odbrambene industrije Srbije, finansirana je proizvodnja i modernizacija preko 270 složenih borbenih sistema oblasta i artiljerije, PVO sistemi, oklopnih vozila, komando-izviđačkih i terenskih vozila, robotizovanih vazduhoplovnih i zemaljskih platformi, modernizovanih aviona kao i dodatne količine novog streljačkog naoružanja sa savremenim optičkim nišanima i municije poboljšanih karakteristika raznih kalibara, čija isporuka je u toku", rekao je Vučević.

Vučević je istakao i da su u toku ubrzane aktivnosti na razvoju i proizvodnji više vrsta dronova, koje će, kako je naglasio, osim izviđačkih moći da realizuju i složene borbene zadatke.

"Sa novonabavljenim sistemima bespilotnih letelica, kao i onima koji se trenutno nalaze u serijskoj proizvodnji u Srbiji, stvorene su sposobnosti jedinstvene u regionu, a u pojedinim segmentima se možemo meriti i sa drugim, mnogo većim zemljama", ocenio je Vučević.

Naglasio je da su pomenute nabavke naoružanja vojne opreme kako od domaće industrije, tako i iz inostranstva, višestruko uvećale sposobnosti vojske i omogućuju da premosti višedecenijsko zaostajanje u odnosu na okruženje.

"U skladu sa direktivama i smernicama predsednika Republike (Aleksandra Vučića) za razvoj operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, u narednom periodu je za potrebe dodatnog jačanja opremanja vojske planirano zaključenje ugovora i sukcesivne isporuke još 850 složenih borbenih sistema iz domaće i odbrambene industrije, novoproizvedenih i modernizovanih, do kraja 2027. godine", rekao je Vučević.

Kako je rekao, da bi se to ostvarilo, kao prvi korak planirana je realizacija projekta P300 za opremanje Vojske Srbije sistemima naoružanja iz domaće industrije, kod kojih je završen razvoj i uspostavljena serijska proizvodnja kako bi se na najbrži način dodate količine naoružanja isporučile vojsci.

"U okviru ovog projekta pripremljen je predlog trećeg investicionog ciklusa, čiji fokus je na razvoju novih tehnologija i povećanju sposobnosti fabrika, namenske industrije i remontnih zavoda za proizvodnju novih, kao i remontnih modernizacija postojećih sredstava naoružanja vojne opreme", rekao je Vučević.

On je istakao i da će se nastaviti i opremanje vojske modernizovanim tankovima i borbenim vozilima pešadije, sistemima klasične i raketne artiljerije, domaćim i uvoznim sistemima PVO, novim i modernizovanim radarima.

"U skladu sa izgradnjom strategije robotizacije Vojske Srbije, posebna pažnja biće posvećena bespilotnim vazduhoplovnim i zemaljskim platformama. Realizovaće se opremanje kiler donovima taktičkog i operativnog radjusa, naoružanim i izviđačkim donovima i bespilotnim letelicama i zemaljskim platformama", istakao je Vučević.

13.50 Vučević: Čuvaćemo dobre odnose sa susedima
Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević poručio je danas da će njegova vlada biti vlada kontinuiteta i da će održavati dobre odnose sa svim susedima, kao i da će njena politika biti politika mira.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije, Vučević je istakao da je Srbija, posle Nemačke, jedina država u Evropi koja se graniči sa toliko suseda, što je po mnogo čemu određuje.

"Više od svega nam je potrebna ideja novog, nacionalnog optimizma, 21. vek za Srbe mora biti vek pobeda, vek rađanja i vek mira. Mi Srbi smo preskupo platili svoju slobodu. U prošlom veku smo izgubili milione života, u pretprošlom smo ginuli gotovo u svakoj generaciji. Pa to su rane koje ne bi mogle da zacele ni daleko brojniji narodi. Zato naša politika mora biti politika mira", poručio je Vučević.

Dodao je da može jedan svetski sukob da prođe bez nas, Srba, jer, kako je rekao, niti smo zavadili velike, niti ih možemo miriti i nikada više nećemo da stradamo za tuđi račun i u tuđem interesu.

"Podosta smo toga u našoj prošlosti imali i siguran sam da je ova generacija političara svesna tog iskustva. Srbija mora sačuvati svoju biološku masu, a to je nemoguće ukoliko svakih nekoliko decenija stradamo i to je tako bolno, kao da smo zaključani u nekoj antičkoj tragediji", naglasio je Vučević.

Govoreći o susednim zemljlama, Vučević je rekao da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

"Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede", poručio je Vučević i dodao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost.

"To su podmetanja onih koji ne žele da vide slogu Beograda i Podgorice. Mi ćemo uvek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori u skladu sa evropskim standardima, kao što to radimo i u komunikaciji sa drugim državama", naglasio je mandatar.

Dodao je da veruje da će odnosi između naše dve zemlje ići samo uzlaznom putanjom.

Govoreći o BiH, istakao je da je to država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

"To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare", poručio je Vučević.

Dodao je da nam niko ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku, niti nametnuti krivicu i stigmu genocidnog naroda.

"Nikada više Drina neće biti reka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba. Republiku Srpsku ćemo pomagati, štititi i voleti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne", istakao je mandatar.

On je naglasio da duboko veruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

"Ne mislim da je moguće, a ni da je potrebno graditi nekakve nove saveze po ugledu na tvorevine koje nisu izdržale test vremena, poput Jugoslavije ili raznih balkanskih saveza. Izvući pouke je jedno, ali živeti u prošlosti je nešto sasvim drugo. Ja želim da srpski narod gleda u budućnost i okrene se pobedama", rekao je Vučević.

Istakao je da je Hrvatska država s kojom imamo kompleksno istorijsko nasleđe.

"Svesni smo brojnih izazova koji stoje na putu poravka naših međusobnih odnosa. Niko ne treba da očekuje da ćemo zarad popravljanja relacija sa Zagrebom odustati od svog prava na istinu, tugu i pravdu. Ukoliko to druga strana iskreno želi, neka zna. Mi da razgovaramo uvek hoćemo. Mi da popravljamo odnose želimo. A ukoliko bude obostrane volje, verujem da to i možemo", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija uvek pomagati Srbe u Hrvatskoj ne samo finansijski, nego i kulturno i tako onemogućiti njihovu asimilaciju i nestanak tog mnogostradalnog dela našeg naroda.

"Srbija mora da traži prijatelje. Od postojećih izazova da pravi prilike, od manje naklonjenih subjekata da pravi prijatelje, a od prijatelja saveznike. Znam da to nije lako", ocenio je mandatar.

Što se tiče Severne Makedonije, istakao je da je to država koja u Srbiji uvek može pronaći partnera, ali i više od toga.

"Srbi i Makedonci više nemaju ni jednu temu koja nas udaljava. Ne postoji ni jedno pitanje oko koga bi se mogli razdvojiti, odnosno gde bi moglo biti poseban razdor. Projekat Otvorenog Balkana nas je dodatno zbližio, a razrešenje crkvenog spora uklonilo i poslednju prepreku na putu izgradnje međusobnog poverenja i zajedničkog rada kakav nije viđen od raspada bivše Jugoslavije", smatra Vučević.

Za Albaniju je rekao da je država sa kojom smo kroz projekat Otvorenog Balkana verovatno uspeli da dosegnemo maksimum odnosa u zadatim okolnostima.

"Nastojaću da se taj nivo održi i u narednom periodu. Znam da se Albanija i Srbija verovatno nikada neće složiti kada je reč o statusu Kosova i Metohije, ali isto tako verujem da možemo imati zajedničke interese", rekao je Vučević.

Govoreći o odnosima sa Mađarskom, Vučević je rekao da smo zahvaljujući viziji i jasnoj politici našeg državnog rukovodstva uspeli mnogo toga što je nekada delovalo nemoguće.

"Jedan od takvih podviga bio je kreiranje u istoriji nikad boljih odnosa sa Mađarskom. Mađarska danas nije samo partner, ona je saveznik. Srbi i Mađari nikada u istoriji nisu bili bliže da se međusobno nazivaju braćom, nego što su to danas. Koliko je to važno, najbolje znaju i Srbi i Mađari u severnoj srpskoj pokrajini u Vojvodini", rekao je Vučević.

Naglasio je da će Srbija i Mađarska biti primer svima u ratom zahvaćenoj Evropi kako se istorijske razlike mogu ostaviti po strani i zajedno koračati u budućnost.

Što se tiče Rumunije, mandatar je naglasio da je to jedina država sa kojom nikada nismo bili u nikakvom sukobu.

"Ne zaboravimo to da je Rumunija uz Bosnu i Hercegovinu naš jedini sused, koji uprkos brojnim pritiscima nije priznao nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova", poručio je Vučević.

Za Bugarska je rekao da je država koja po mnogu čemu liči na Srbiju.

"Bili smo u našoj zajedničkoj prošlosti neretko i na istim, ali i na suprostavljenim stranama. Moramo zajedno da spojimo snage kako bismo prevazišle one traume, koje sigurno i dalje postoje kod oba naroda zbog brojnih sukoba i koji su neretko bili inicirani voljom trećih strana. Moramo, jer je to u interesu i srpskih i bugarskih generacija koje tek dolaze", zaključio je Vučevih.

 

"Jedan od glavnih prioriteta biće podizanje životnog standarda"

- Na kraju 2023. BDP je dostigao 69,5 milijardi evra, do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra.

- Kroz program Skok u budućnost daćemo snažan zamah izgradnji infrastrukture, izgradićemo dodatnih 487 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica, za četiri godine biće potpuno rehabilitovana naša putna mreža, a planirana je izgradnja i rekonstrukcija preko 2.000 kilometara  železničkih pruga.

 

"Naš najveći izazov biće, bez sumnje, odbrana suvereniteta"

- Ovih dana postoji sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji se još jednom potvrdilo da nema nikakvog jedinstvenog slučaja kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna država na prostoru naše južne pokrajine - rekao je Vučević.

Taj termin "jedinstveni slučaj" još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju, rekao je Vučević.

- Postavlja se pitanje - zašto? Verujem da korišćenje reči jedinstven slučaj za Kosovo i Metohiju zapravo želi da se sakrije ono što je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi ni jedna norma ili ni jedan princip tog njihovog međunarodnog prava. Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju isto ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji - rekao je Vučević.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i dodao da su nedavno u tom pravcu načinjeni značajni koraci izjašnjavanjem unutar parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

- Nastavak rada na tom sramotnom procesu biće ne samo čin ponižavanja Srbije, već i napad protiv svih vrednosti temelja te međunarodne organizacije čije je Srbija posvećen član - rekao je Vučević. Vučević je kazao da će Vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno.

- Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora, dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu - rekao je Vučević.

On je istakao da će vlada u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i vlade u tehničkom mandatu učiniti sve da se spreči prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Saveta Evrope, iako šanse nisu velike.

- Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje uobičajene političke ili diplomatske prakse što potvrđuje činjenica da je navodno ukorena i sankcionisana Priština u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kaznili - rekao je Vučević.

Podsetio je i da je Priština dobila viznu liberalizaciju, a nedavno je "kažnjena" i otvaranjem vrata za pristup u Savet Evrope.

- Imajući sve navedeno u vidu, Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu - poručio je Vučević.

On je podsetio da je Priština gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine neprestano preduzimala eskalatorne poteze, dodajući da je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvarala staza da za njih stvori nepodnošljive uslove za život.

- Činjenica da su od 2021. godine registrovana čak 494 etnički motivisana napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu, dok je za celih 9 godina pre Kurtijevog dolaska na vlast zabeleženo ukupno 669 takvih napada. Ove činjenice o položaju srpskog naroda čude samo podržavaoce Prištine, iako je njima samima Kurti od početka govorio da ga dijalog ne zanima, da su Srbi kriminaci i da ne može da garantuje da neće pasti krv Srba na mirnim protestima koje su držali da bi zaštitili svoja osnovna prava - rekao je Vučević.

 

"Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima"

- Naša država je ušla u fazu progresivnig razvoja, bez premca. Ne možemo da kažemo da nas se ne dotiču dešavanja u svetu. Govoriti o spoljnoj politici danas, svakako nije lako. Zbog bura i oluja koje udaraju sa svih strana, spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima. Dva ugaona kamena kojima je naše delovanje prema spoljnom svetu omeđio današnji predsednik Republike, stupajući na mesto predsednika vlade, pre deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost. Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gde ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gde je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni delovi sveta, to podrazumeva našu spremnost da uvek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti. Kada je u pitanju region, doprinos Srbije u očuvanju mira i stabilnosti biće aktivan i kontinuiran. Kada govorimo o našem zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, to nije nešto što pristiže samo iz vrednosti i principa kojima se vodimo, već predstavlja i izraz naših veoma praktičnih interesa. Naime, svakome bi moralo biti jasno da sve ono što smo postigli u prethodnih deset godina, od razvoja infrastrukture pa do rasta plata i penzija, da ništa od toga ne bi zapravo bilo moguće da nismo imali mirno i stabilno okruženje u prethodnoj deceniji - rekao je Vučević.

On je kazao da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije.

- Punopravno članstva u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastaviće se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, pre svega korisni za naše građane i našu privredu. Naporno ćemo raditi na njegovom dostizanju. Ipak, na samoj EU i članicama je da konačno otvore vrata. To ne znači da smo spremni na zanemarivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima - izjavio je mandatar.

On je posebno istakao značaj strateškog odnosa Srbije sa Kinom.

- Uprkos suprotnim stavovima mnogih na Zapadu, za nas Kina predstavlja prijateljsku državu i pouzdanog saveznika odbrane našeg teritorijalnog integriteta, a naša pozicija prema politici jedne Kine neće se menjati. Veoma se radujem skoroj poseti predsednika Sija Beogradu i siguran sam da će ona značiti novo poglavlje u razvoju čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

- Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali isto tako smo izrazili svoje neslaganje sa politikom sankcija protiv Ruske Federacije, kojima ne želimo i nećemo se pridružiti. Za nas je teritorijalni integritet Ukrajine neprikosnoven - kazao je Vučević.

- SAD su svetska sila, naravno da je u našem interesu da gradimo najbolje odnose sa njima. Čvrsto verujem da naši odnosi mogu biti na visokom nivou. Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente. Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima Srbije - istakao je.

 

"Buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku"

- Buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku Srbije. Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri meseca, za to vreme mogli bismo da dobijemo obučenog vojnika i bezbedniju i sigurniju državu - rekao je.

Vučević je poručio da će jedan od glavnih prioriteta vlade biti podizanje i očuvanje životnog standarda građana kroz ekonomsko jačanje i napredovanje.

- Na kraju 2023. BDP je dostigao 69,5 milijardi evra, do 2027. godine očekujemo da BDP naraste do 94,2 milijardi evra.

 

Gromoglasan aplauz za Vučevića

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević iznosi program vlade i predlaže sastav vlade.

skupština
skupština / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Sednici prisustvuje 195 poslanika

Predsednica Skupštine na početku je rekla da sednici prisustvuje 195 poslanika. Ona je istakla da će parlament danas raditi duže od 18 časova.

 

 

Bratislav Gašić
Bratislav Gašić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Dolazak poslanika na Skupštinu Srbije

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

 

 

 

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneće na sednici program i predložiti sastav vlade.

- Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara - kazao je Vučević.

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja. Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".