fbpx
Skip to main content
Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović upozorila: Nas svake godine ima manje za čitav jedan grad

Foto: Tv Hram
Slavica Đukić Dejanović naglasila da Vlada Srbije ozbiljno radi na rešavanju populacione politike

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović gostujući u emisiji o zdravlju Televizije “Hram”, govorila je o aktuelnoj demografskoj slici Srbije, zaustavljanju pada nataliteta i podsticanju rađanja kao jednom od najvažnijih nacionalnih pitanja.

KAKO SU MI U HAGU UBILI TATU! Marija Milošević otkriva sve nelogičnosti Slobine smrti!

Mlada iz Niša otvorila 15 koverata posle svadbe i našla isto u svakoj od njih. Osetila je TEŠKO PONIŽENJE

- Nas svake godine ima manje za čitav jedan grad. Preko 38.000 ljudi je manje u Srbiji svake godine. Broj živorođene dece na hiljadu stanovnika nije dovoljan da odnos broja novorođenih i onih koji nas napuštaju bude pozitivan. I taj demografski indikator pokazuje da ako ne preduzmemo nešto, da ćemo se suočiti sa činjenicom da nestajemo a da ništa nismo ni uradili. Zbog toga je odluka Vlade Republike Srbije i premijera da se formira kabinet koji će se baviti pitanjima populacione politike i demografije, a posebno pitanjima rađanja, migracija i kvaliteta života građana - kazala je Ministarka u razgovoru sa dr Ljiljanom Milošević, autorom emisije.

Slavica Đukić Dejanović
Foto: Tv Hram

Podaci ukazuju na postojanje depopulacionih opština u kojima se za čitavu godinu ne rodi ni jedna beba, poput opštine Crna Trava 2013. godine. Pored malog broja novorođenih beba, zabrinjavajuća je i visoka smrtnosti u populaciji mladih ljudi, potencijalnih roditelja. Zbog toga je potrebno ustanoviti šta se konkretno može uraditi u pojedinim sredinama po pitanjima populacione politike na nivou jedinica lokalne samopurave. U skladu sa tim, napravljeni su pilot pronatalitetni programi za četiri tipa opština na teritoriji Republike Srbije, koji će biti realizovani tokom ove godine. Pored konkretnih mera države, Ministarka je ukazala na značaj apela Srpske Pravoslavne Crkve, angažovanje nevladinog sektora i svakog pojedinca.

Slavica Đukić Dejanović
Foto: Tv Hram

Govoreći o primerima dobre prakse u rešavanju ovih problema u drugim zemljama, ministarka je navela da je Rusija finansijskim podsticanjem rađanja sa 10.000 dolara za rađanje drugog deteta uspela značajno da poboljša natalitet, dok su Danci, koji imaju visok standard, motivisali svoje sugrađane odgovarajućim kampanjama da ljubav prema državi izraze kroz rađanje dece.

Ministarka Đukic Dejanović je u emisiji Televizije “Hram”, koja je emitovana 2. marta 2017, posebno govorila o značaju unapređenja položaja žena, aktivnijem uključivanju očeva u roditeljstvo i brigu o deci, a kao lekar neuropsihijatar istakla je i značaj prevencije nasilja u porodici, kao i značaj zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
8 Beograd