fbpx
Skip to main content
SPC

JEDAN USLOV KLJUČAN - KAKO SE BIRA PATRIJARH: Šta sve mora da se ispuni da bi glasanje bilo validno

Foto: SD/Ilustracija
Na početku Sabora, episkopi se zaklinju da će voditi računa o dobru i interesu Crkve, otadžbine i naroda i da će glasati za najboljeg.

Srpska pravoslavna crkve će najverovatnije danas dobiti novog poglavara, a prema Ustavu SPC za to mesto može da se kandiduje eparhijski arhijerej koji je na čelu eparhije minimum pet godina.

"OVO JE ISTORIJSKI SABOR" Mitropolit Hrizostom na liturgiji u Hramu poslao jaku i snažnu poruku (VIDEO)

"OVO JE ISTORIJSKI SABOR" Mitropolit Hrizostom na liturgiji u Hramu poslao jaku i snažnu poruku (VIDEO)

Episkop vranjski Pahomije otpušten iz bolnice: Negativan na virus korona

Episkop vranjski Pahomije otpušten iz bolnice: Negativan na virus korona

PLAN RADA VLADIKA ISPLANIRAN DO NAJSITNIJIH DETALJA: Po ovom rasporedu će se danas odlučivati

PLAN RADA VLADIKA ISPLANIRAN DO NAJSITNIJIH DETALJA: Po ovom rasporedu će se danas odlučivati

Pravilnik SPC podrazumeva da se Izborni sabor mora organizovati najkasnije tri meseca od upokojenja prethodnog patrijarha, a za njegov rad je potrebno učešće najmanje dve trećine članova.

Na početku Sabora, episkopi se zaklinju da će voditi računa o dobru i interesu Crkve, otadžbine i naroda i da će glasati za najboljeg. Izbor patrijarha se sprovodi tako što se tokom prvog kruga glasanja učesnici Sabora izjašnjavaju o tri episkopska kandidata, tajnim glasanjem.

Ukoliko se posle prvog kruga pojavi ime sa natpolovičnom većinom glasova, onda se u drugom krugu glasanja vladike opredeljuju za ostala dva kandidata.

Natpolovičnom većinom mora da bude izabrano i ime drugog kandidata, nakon čega se pristupa narednom krugu glasanja za trećeg takmaca za patrijaršijski tron i ponovo je uslov dobijanje natpolovične većine glasova. To znači da se krugovi glasanja mogu i ponavljati, sve do momenta dok se ne dobiju imena tri obavezna kandidata.

Kada episkopski arhijereji odrede tri kandidata, njihova imena se stavljaju u zapečaćene koverte unutar Jevanđelja, nakon čega se Jevanđelje stavlja na časnu trpezu u oltaru. Posle molitve priziva Svetog duha Patrijaršijskog kapeli, najstariji monah, a to će ovog puta biti Jovan Radosavljević, izvlači jednu od koverti, koju predaje predsedavajućem Sabora.

Arhijerej koji je do tog trenutka vodio Sabor je upravo onaj koji dobija čast i obavezu da saopšti ostalima episkopima ime novog patrijarha. On takođe otvara i druge dve koverte kako bi se svi učesnici Sabora uverili da su izbori bili regularni.

Ovaj način izbora poznat je pod nazivom Apostolski žreb. Iako retka, ova praksa je legitimna i poreklo vodi iz novozavetnog izbora apostola Mateja, koji je žrebom izabran posle Judinog izdajstva. Zbog toga je uvedena u Ustav SPC.

Kako se bira novi patrijarh

Apostolski žreb

  • Patrijarh se bira tajnim glasanjem pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog duha
  • Biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora
  • Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova
  • Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu koje se zapečate i stavljaju u jevanđelje, takozvani "apostolski žreb"
  • Jednu od tri koverte izvlači monah Jovan (94), koji važi za najvećeg duhovnika u SPC, a bio je prijatelj i ispovednik patrijarha Pavla i Irineja

Apostolski žreb je u SPC umesto glasanja prvi put uveden u maju 1967. godine na redovnom zasedanju sabora. To je najverovatnije urađeno kako bi se onemogućilo mešanje politike u izbor verskog poglavara, jer je politički uticaj na crkvu bio dominantan u autoritarnom sistemu koji je bio prisutan za vreme komunizma u Jugoslaviji.

Ipak, žreb je postao stalna praksa tek 1990. godine, kada je episkop raško-prizrenski Pavle zamenio na tronu obolelog poglavara Germana, tokom čijeg je mandata definisan ovaj sistem.

Sabor je princip apostolskog žreba promenio 2000. godine u želji da se poglavar SPC ponovo bira glasanjem, ali je pet godina kasnije ta odluka povučena. Prema tvrdnji jednog od vladika, motivi tog povlačenja bili su to što se i tada smatralo da je uticaj politike na dešavanja u Crkvi i dalje prisutan.

Na taj način je 2010. patrijarh Irinej odabran za ovu poziciju. Tokom službe su koverte sa njegovim i imenima još dvojice vladika stavljene u koverte, a one u jevanđelje. U tačno određenom delu službe jedan od monaha, izabran od strane Sabora, izvukao je baš njegovu i time je Irinej postao 45. poglavar SPC.

Inače, vladike su dobile detaljan raspored koji je do detalja isplaniran. Prema tom rasporedu današnji dan će im izgledati ovako. Počeli su u 8.45 oblačenjem arhijereja, a u 9 sati je počela Sveta liturgija koja traje do 11 časova.

Raspored do kraja dana izgleda ovako:

11.00 - Kafa i doručak u Parohijskom domu Svetosavskog hrama

12.00 - Priziv Svetog duha i početak zasedanja Sabora

13.30 - Pauza za kafu

16.00 - Ručak u Parohijskom domu

16.30 - Nastavak zasedanja do 18.30 sati

19.30 - Večera u Patrijaršiji SPC

Ko će biti novi poglavar SPC?

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd