fbpx
Skip to main content
Radovan Karadžić, Haški tribunal

SRAMNA ODLUKA HAŠKOG TRIBUNALA: Sud odbio prigovor odbrane, Karadžić definitivno putuje u Britaniju

Foto: Profimedia
Međunarodni sud u Hagu odbio je prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne.

To je na svom tviter nalogu danas objavio Karadžićev advokat Piter Robinson.

- Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsednik sudskog Mehanizma Karmel Adjijus - saopštio je Robinson.

Američki advokat ocenio je da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na "samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima".

SVESNO PRIPREMAJU RADOVANOVO UBISTVO: Karadžića očekuje golgota u britanskom kazamatu, porodica zabrinuta

SVESNO PRIPREMAJU RADOVANOVO UBISTVO: Karadžića očekuje golgota u britanskom kazamatu, porodica zabrinuta

HAG POSTAJE SVE PRAZNIJI: Posle premeštanja Karadžića, u pritvoru će ostati samo još dva srpska generala

HAG POSTAJE SVE PRAZNIJI: Posle premeštanja Karadžića, u pritvoru će ostati samo još dva srpska generala

VUČIĆ I PAHOR POSETILI BEOGRAD NA VODI: Slovenačkom predsedniku predstavio ponos prestonice (FOTO)

VUČIĆ I PAHOR POSETILI BEOGRAD NA VODI: Slovenačkom predsedniku predstavio ponos prestonice (FOTO)

Sud u Hagu nije objavio odluku predsednika Adjijusa. Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominik Rab.

Na tu odluku, advokat Robinson je uložio prigovor u kojem je, kako su preneli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru "biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista".

Robinson je podsetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Vejkfild noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića, osuđenog za pomaganje genocida u Srebrenici.

Krstić je, zbog toga, bio vraćen u Holandiju i, potom, upućen u Poljsku gde izdržava kaznu od 35 godina zatvora.

Ukazujući na opasnost da bi, na sličan način, mogao biti napadnut i Karadžić, za koga je naveo da je "ozloglašeniji" od Krstića, advokat Robinson je u prigovoru zaključio da je upućivanje Karadžića u Veliku Britaniju, pod tim okolnostima "jednako smrtnoj kazni" ili doživotnom boravku u samici.

Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma, pravni naslednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Karadžić (75), u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Apelaciono veće je Karadžića pravosnažno oslobodilo optužbe za genocid u još šest opština u BiH. U pritvoru u Ševeningenu, Karadžić je od kraja jula 2008., kada je bio uhapšen u Srbiji.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je podigao u novembru 1995. Godine, prenose mediji.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd