fbpx
Skip to main content
Crkva

Srbi, današnji svetac je dao život zarad vere: Posvetite mu molitvu i postaćete mudriji

Foto: Profimedia
Beše kao zvezda jutarnja posredi oblaka

Osim 12 velikih apostola koji su poznavali Isusa Hrista i bili njegovi prvi učenici, on je izabrao još 70 drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan među njima, koga danas slavi Srpska pravoslavna crkva, je apostol Kodrat Atinski, učeni i mudar svetitelj iz 1. veka nove ere.

ISTINA O VUKU BRANKOVIĆU: Nije izdao cara Lazara, još 7 godina Kosovo branio od Turaka

Iskopane mošti najmlađeg srpskog sveca: Kada smo zavrnuli rukav, videli smo KOŽU, NOKTE i DLAKE!

Iz života ovog svetitelja je ostalo zabeleženo da je reč bila o jednom od najučenijih i najmudrijih ljudi tog doba. U njegovom živopisu je zapisano da Sveti Kodrat "beše kao zvezda jutarnja posredi oblaka".

sveće, baka, crkva
Foto: Profimedia

Bio je episkop prvo u Atini, a nakon toga u Magneziji. Prema hrišćanskom predanju, upravo je Sveti Kodrat napisao odbranu hrišćanstva i predao je caru Hadrijanu. Legenda kaže da je ovaj spis ostavio toliki utisak na cara da je ovaj naredio da se hrišćani više ne progone osim ako ne postoji jasna krivica nekog od njih.

Međutim, koliko je Sveti Kodrat bio omiljen među hrišćanima, toliko ga neznabošci nisu voleli. Najpre je kamenovan, a onda bačen u tamnicu gde mu nije davana hrana sve dok nije umro od gladi oko 130. godine.

Sveti Kodrat smatra se zaštitnikom učenih ljudi. Oni koji žele da dobiju deo mudrosti ovog svetog čoveka na današnji dan treba da mu u crkvi zapale sveću i posvete mu ovu molitvu:

"Apostole Sveti Kodrate, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim."

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
1 Beograd