clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Srbija je simbol novih vrednosti u regionu, a šta nam donosi jesen? Potpredsednik Narodne skupštine Milićević najavio promene na političkoj sceni i promenu statusa Srba u Crnoj Gori!

12.09.2020. 15:51
Piše:
Srbija Danas
Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Tokom proteklog perioda, uprkos svakodnevnoj borbi protiv koronavirusa, u Srbiji se vredno radi na ostvarivanju i pospešivanju imidža i ekonomske slike naše zemlje.

 U skladu sa tim potpisan je i sporazum u Vašingtonu, u toku je konstituisanje novog saziva Parlamenta i Vlade, ali i razvoj strategije i širenje dobrosusedskih odnosa u regionu. 

VRAĆA NAM SE PRIMERA: Real prvi favorit za krunu, ljutom Mesiju kvota 2,80

VRAĆA NAM SE PRIMERA: Real prvi favorit za krunu, ljutom Mesiju kvota 2,80

POKLON OD PREDSEDNIKA: Ovako izgledaju pištolji koje su dobili najbolji mladi oficiri Vojske Srbije (FOTO)

POKLON OD PREDSEDNIKA: Ovako izgledaju pištolji koje su dobili najbolji mladi oficiri Vojske Srbije (FOTO)

VUČIĆ ODBRUSIO HRVATIMA: Kada pišu protiv mene, znam da radim nešto dobro za Srbiju

VUČIĆ ODBRUSIO HRVATIMA: Kada pišu protiv mene, znam da radim nešto dobro za Srbiju

Aktuelni potpredsednik Narodne skupštine i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević u razgovoru za naš portal osvrnuo se na aktuelnu situaciju o najbitnijim političkim temama, a posebno je istakao koliko veliku pobedu je Srbija odnela u borbi sa koronavirusom jer je oštrim merama uspela da suzbije epidemiju u našoj državi na minimalne razmere. 

U skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji, poslanik Milićević istakao je i da su se uz poštovanje svih preporuka i mera u Srbiji održali parlamentarni izbori gde se jasno pokazala volja građana, a nakon toga i ponovljeni izbori u Šapcu na  27 izbornih mesta. Kako se u javnosti moglo čuti da su "izbori u Šapcu jedni od najneregularnijih, ne zbog izbornih pravila, već zbog aktera i njihovih delovanja" narodni poslanik Milićević istakao je da je tokom ponovljenog izbornog procesa moglo videti kako aktuelna vlast u tom gradu pokušava da opstruiše demokratske procedure.   

- Ako govorimo o regularnosti ponovljenih izbora u Šapcu na 27 biračkih mesta, oni nisu bili neregularni neregularni iz razloga koje navode Nebojša Zelenović i njegov guru Dušan Petrović niti jer je "SNS preplavio biračka mesta" kako oni kažu, jer to nije tačno. SNS je jedina politička partija koja je mogla da ima svoje predstavnike u biračkom mestu, a imali smo prilike da saslušamo one čudne snimke na kojima se kaže da ne žele da vide više od dva do tri čoveka iz SNS na svakom biračkom mestu, a SNS je to i prihvatio. To znači da su promenjena pravila "igre" usred ponavljanja izbora na tih 27 biračkih mesta, da li se to desilo bilo kada u Srbiji u bilo kojoj lokalnoj samoupravi? Da li je bilo ko menjao izborna pravila i na taj način pravio lakrdiju od demokratije i lakrdiju od izbora? - upitao je Milićević i dodao:

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- Sve im je pušteno, dozvoljeno, da organizuju izbore kako žele, ali da se čuje volja građana. Tolika je bila sigurnost i Srpske napredne stranke i nas kao političkih aktera koji smo u tome učestvovali i u svemu tome podržavali SNS. Građani su imali prilike da ponovo kažu šta misle o politici Nebojše Zelenovića i Dušana Petrovića koji 20 godina vladaju Šapcem. Oni su danas najbleđa kopija DOS-a i imali su priliku da vide šta građani misle o listi Srpske napredne stranke. Međutim, njima se i nakon tih ponovljenih izbora ne sviđa izborna volja građana, pa sada traže da se izbori ponove na još 20 biračkih mesta, kako bi i četiri liste manjinskih stranaka prešle cenzus i nadomestile im glasove, ali ne verujem da će to biti, jer su oni imali na skoro svakom mestu dvotrećinsku većinu svojih predstavnika. Nemoguće je da se promeni izborna volja građana, ma koliko se bavili kombinatorikama, ovde je samo suština njihove želje da još koji dan ili mesec ostanu u svojim foteljama. Ta politička igra koja je ogranizovana u režiji onih koji žele po svaku cenu da zadrže vlast i privilegije, konačno mora da stane i mora da se stavi tačka - istakao je Milićević za naš portal.

Narodni poslanik navodi i da je jasno da se posle "20 godina vladavine Zelenovića u Šapcu došlo do toga da treba da pruži ruku i čestita pobedniku".

- Demokratija se ostvaruje na izborima, samo izbori mogu da promene politički kurs jedne lokalne samouprave ili republike, a na ozbiljnim političkim strankama je da prihvate jasno izraženu volju građana. Prihvatite da ste izgubili, pružite ruku onome ko je pobedio i budite opozicija, bez obzira što ste 20 godina na vlasti bili, pokušajte bar na trenutak da budete ozbiljna i odgovorna stranka. Naš politički stav je pred ponovljene izbore bio potpuno jasan, mi smo partija koja je učesvovala na izborima, ali kako je Šapcu potrebna politička stabilnost i to je iznad svakog stranačkog interesa, zato smo pozvali sve svoje birače, simpatizere i članove da ispoštuju volju građana i glasaju za listu broj 1. Više puta smo rekli da nam smeta kada bleda kopija DOS-a pokušava da kroz političke pamflete propagira "slobodan i demokratski Šabac", a još od 2016. godine svakodnevno imamo primere za suprotno. Gde je sloboda i demokratija kad se kradu odbornička mesta, kad se menjaju izborna pravila usred dva izborna procesa, SPS je jedina stranka koja je dva puta morala da plati overu potpisa! Ubeđen sam da ćemo na sve ovo uspeti da stavimo tačku i da će institucije sistema to rešiti i da će Šapčani konačno dobiti vlast koja će biti u službi građana i gradonačelnika koji neće govoriti loše o svojim građanima pred evropskim institucijama i neće sedeti ispod zastave samoproklavanog Kosova i neće deliti građane na građane prvog, drugo ili trećeg reda. Nadam se da je Zelenoviću jasno da ne može da pobedi uz podršku Tanje Fajon, nego uz podršku naroda, a on je nema - poručio je jasno Milićević.

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Glasanje za novu vlast održano je i u Crnoj Gori i to u momentu kada se pripadnici srpskog naroda u toj zemlji nalaze u veoma teškom položaju i usred borbe za očuvanje svetinja i njihove imovine, ali i nacionalnog identiteta. Na izborima je pobedila opozicija, a “tridesetogodišnji sultan” Milo Đukanović počeo je da pakuje svoje kofere. Srpski stav je jasan, kako to ističe Đorđe Milićević, nema mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali se položaj srpskog naroda mora poboljšati.

- Siguran sam da je stav Srbije da ne treba dozvoliti da dođe do rasplamsavanja tenzija, one nikada nikom ništa dobro nisu donele. Izbori su prošli, vidljiva je izborna volja građana, na Milu Đukanoviću je da prihvati tu izbornu volju i da konačno shvati da nije više on taj koji će voditi Crnu Goru. Jako je teško posle 30 godina to prihvatiti, ali onima koji su u politici zarad opšteg, a ne ličnog interesa, to je normalno i logično. Verujem da neće doći do podizanja tenzija i da će se sve rešiti mirnim putem i kroz institucije sistema, da će biti zakazana sednica skupštine i da će biti konstituisani organi u skladu sa zakonima. Srbija i njen predsednik imaju vrlo jasan stav da se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih država, a naročito ako govorimo o državama u regionu. Sva otvorena pitanja se rešavaju dijalogom, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja - rekao je Milićević i dodao:

- Srbija je danas simbol novih vrednosti u regionu i zalaže se za mir i stabilnost, dobrosusedske odnose i prosperitet u regionu. Nijednog trenutka se Srbija, ni predsednik, po pitanju izbora nije mešao u unutrašnje pitanje Crne Gore. Predsednik Srbije nije pozivao građane za koga treba da glasaju, to su radili Rama i drugi i to za Mila Đukanovića nije bilo mešanje u pitanja Crne Gore, a sve ostalo što nije postojalo je za njega bilo mešanje. Srbiju ne interesuje pitanje vlasti u Crnoj Gori, to će biti rešeno na miran i demokratski način, nas interesuje narod i pravo i slobode svog naroda koga ima 29 posto. Srbiju interesuje položaj SPC i njena imovina, očuvanje svetinja, koje su napadnute od strane trenutnog režima u Crnoj Gori. Ne postoji drugi cilj Srbije osim tog da narodi žive u miru i slozi, sramotne su izjave Đukanovića da se Vučić meša u unutrašnja pitanja Crne Gore. Da su se Aleksandar Vučić i Srbija mešali u unutrašnja pitanja dole, razlika na izborima bi bila mnogo veća, pa bi tek onda Milo Đukanović morao da se zapita i da prestane da plaši Crnu Goru srpskim hegemonizmom. Pre 30 godina je Milo izgovorio da je ponosan na srpsko poreklo i crnogorsko državljanstvo, a sad se postavlja pitanje kada je lagao, tada ili sada? - upitao je narodni poslanik Milićević.

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

VAŠINGTONSKI SPORAZUM

Jedna od najvažnijih i najaktuelnijih tema ovih dana svakako je potpisivanje sporazuma u Vašingtonu koji donosi novi ekonomski prosperitet Srbiji, ali i regionu. Ipak, kako to obično biva, pored pregršt pohvala za potpisani bilateralni sporazum, tu su i oni ne baš pohvalni komentari, a kako to objašnjava član Predsedništva SPS-a Đorđe Milićević, to je odraz nemoći da se politički adekvatno deluje, već se poseže za "jeftinim političkim trikovima".

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- Vašingtonski sporazum je istorijski sporazum, istorijski dogovor dva predsednika i to Srbije i Amerike. Zar je toliko teško reći to, priznati? Ovaj sporazum je veliki iskorak kada govorimo o normalizaciji ekonomskih odnosa, ovde govorimo o bilateralnom sporazumu, a ne o trilateralnom, jer nema treće zemlje i nije međunarodno priznata. Predsednik Srbije je rekao za tačku 10 da je neprihvatljiva i nije pitao kakvu će cenu Srbija platiti za to, ali se pokazao kao čvrst pregovarač i imao odgovoran, ozbiljan i državnički pristup i ta tačka je skinuta sa dnevnog reda. Srbija i njen predsednik su bili čvsti pregovarači, ali konstruktivni, za razliku od nekih ranijih perioda, u smislu da smo spremni na dijalog o teškim pitanjima, ali da bismo došli do rešenja ono mora biti kompromisno i pravično i prihvatljivo za obe strane. Svako ko misli da će Srbija pod pritiskom da potpiše nešto, onda samo gubi vreme. Celokupan sporazum je dobra vest za Srbiju, naročito sa ekonomskog aspekta, to je magnet za strane investicije u narednom periodu i beenefite tog sporazuma ćemo osetiti tek u periodu koji je pred nama. Razvojna agencija SAD-a dolazi u Srbiju, to je nešto što nema nijedna država u regionu, a budžet te agencije je 60 milijardi dolara, to je najveći magnet za investitore. Mini Šengen je bio neprihvatljiv za Prištinu, ali sada smo u situaciji da i oni to moraju da prihvate i nema više nametanja taksi i mogućnosti da Srbija i srpska privreda gubi. Srbija kao dominantan faktor u regionu će svakako imati najveću korist od svega toga - rekao je Milićević.

JESEN STIŽE, A SA NJOM I NOVI SAZIV PARLAMENTA - šta je stvarno novo?

U novo jesenje zasedanje Narodne skupštine Srbija ulazi u novom sazivu, a kakav je će on biti i šta nas čeka u novoj Vladi, tek će se videti u narednom periodu. Ono što se sa sigurnošću zna, a što potredsednik parlamenta Đorđe Milićević sa ponosom ističe, jeste to da nas čekaju nova mlada lica i veći broj dama u poslaničkim klupama.

- Poslanička grupa SPS-a je podmalađena u ovom sazivu parlamenta, ima tu dosta novih lica, ali i takođe novih lica i mladih vidimo i u drugim poslaničkim grupama, sve je to nova energija i inicijativa u Narodnoj skupštini što je veoma dobro. Takođe, vidljiv je veći broj pripadnica lepšeg pola i što je srpski parlament jedan od pet parlamenata po broju predstavnika pripadnica lepšeg pola. Verujem da će parlament u naredne četiri godine biti kao što je bio i u prethodnom vremenskom periodu, jer bez obzira na pokušaje opozicije da bojkotuje parlament, on je bio simbol demokratičnosti, efikasnosti, transparentnosti i javnosti u radu. Na najbolji mogući način je dat odgovor na pitanja koja se postavljaju pred parlament kao najviši organ zakonodavne vlasti i radio je u interesu naroda sve vreme i taj kontinuitet će biti nastavljen i u narednom periodu. Što se tiče same Vlade, SNS i njen lider Aleksandar Vučić su osvojili poverenje građana Srbije na izborima i na njima je da donesu odluku kako će i na koji način biti koncipirana Vlada Republike Srbije. Nema mesta bilo kakvim licitiranjima, pobednik parlamentarnih izbora će donostiti odluku o tome - objašnjava Milićević i dodaje:

Đorđe Milićević
Đorđe Milićević / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

- SPS je ponosan na koaliciju sa SNS i na sve ono što smo do sada uradili sa njima i izražavamo spremnost da nastavimo saradnju. Želimo da damo svoj doprinos nacionalnom jedinstvu, političkoj stabilnosti Srbiji po svim nacionalnim i državnim pitanjima. Ponosni smo na položaj Srbije danas koji je daleko različit od položaja u nekim pređašnjim vremenima, SPS i SNS su uvek oko nacionalnih, političkih i ekonomskih pitanja imali konsenzus i u parlamentu i van njega. To je dobar osnov za nastavak saradnje, a da li će tako biti to će odlučiti pobednik parlamentarnih izbora. Mi imamo jedan deo opozicije koji je učestvovao na izborima i koji je sada van parlamenta, a građani su jasno rekli šta misle o toj opoziciji, a imate i drugi deo, onaj koji nije učestvovao i koji je sve vreme tražio razlog kako ne bi učestvovao jer su bili svesni izbornog debakla. Ta opozicija je svesna jedne činjenice, oni ne mogu da prežive naredni izborni ciklus, pa su se opredelili za očajnički potez bojkota izbora i to je jedino što im je preostalo. Cilj im je da bez izbora dođu do vlasti i privilegija, a u svemu tome imaju samo jedan moto: Što gore po Srbiju, to bolje po nas i ništa drugo. Njihovo delovanje je kritika zarad kritike da bi došli do jeftinih političkih poena, nikakav konstruktivni predlog, bojkot izbora nije bio zbog izbornih uslova, to im je bio pokušaj da nekako budu prisutni na političkoj sceni jer su znali da bi doživeli izborni debakl. Tri godine smo u plenumu slušali njihove stavove, besmislene kritike, nijednog trenutka nismo čuli šta je alternativa i kojim putem treba da ide Srbija, ništa realno i ostvarljivo nismo čuli od njih. Oni su iz skupštinske sale izašli zbog nemogućnosti da kroz argumentovanu i dokumentovanu raspravu pokažu snagu, a to pokazuje njihovu anemičnost i impotentnost i evo gde su zbog toga došli sad - kaže za portal SrbijaDanas Đorđe Milićević. 

Milićević: Srbija lider u borbi protiv koronavirusa, ali i u ekonomskom smilu 

Narodni poslanik Đorđe Milićević posebno je pozdravio mere koje je Srbija preduzimala još od marta, a pogotovo nakon ukidanja vanrednog stanja, u borbi protiv koronavirusa. Istakao je i da su mnoge evropske zemlje koje su govorile da su takve mere "rigidne i prestroge" povučene našim iskustvom implementirale upravo te iste mere u svojim državama. Srbija je, prema njegovom mišljenju, lider i u borbi protiv koronavirusa, ali i u ekonomskom smislu, jer snažnim merama uspeva da održi fantastične rezultate u toj oblasti i da srpsku ekonomiju aktivno podržava i dodatno ojačava. 

- Posebno su pohvalne mere koje su namenjene pojedinačnim oblastima koje su najviše pogođene novonastalom krizom, a svi oni koji su za poteze Srbije govorili da su to rigidne mere, sada te iste mere sprovode, jer vide da daju rezultate - istakao je Milićević. 

Vučić: Važno je da nova vlada može da odgovori velikim i teškim izazovima (FOTO/VIDEO)

Vučić: Važno je da nova vlada može da odgovori velikim i teškim izazovima (FOTO/VIDEO)

ONI SU NAŠ PONOS: Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije (VIDEO)

ONI SU NAŠ PONOS: Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije (VIDEO)

Godfri o sporazumu Beograda i Prištine: Demonstracija hrabrog i zrelog državničkog delovanja (FOTO)

Godfri o sporazumu Beograda i Prištine: Demonstracija hrabrog i zrelog državničkog delovanja (FOTO)

BRISELSKI MAGAZIN NJU JUROP: "Smeli spoljnopolitički potezi Srbije, Beograd stao uz Trampa"

BRISELSKI MAGAZIN NJU JUROP: "Smeli spoljnopolitički potezi Srbije, Beograd stao uz Trampa"

"SVETSKI MULJATOR MOŽE SAMO DA SPREMA SVOJU STRANKU ZA NAREDNE IZBORE": Oglasio se Bečić o sramnoj izjavi Vuka Jeremića

"SVETSKI MULJATOR MOŽE SAMO DA SPREMA SVOJU STRANKU ZA NAREDNE IZBORE": Oglasio se Bečić o sramnoj izjavi Vuka Jeremića