fbpx
Skip to main content
evroparlamentarci

KOCKA JE BAČENA! Gotov predlog sporazuma vlasti i opozicije o predizbornim uslovima

Foto: Tanjug
U Palati Srbija juče je održan sastanak vlasti i opozicije uz učešće evroparlamentaraca

Evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije o uslovima za izbore u proleće 2021. godine, u završnom dokumentu predlažu 16 mera.

DORUČAK I RAZGOVOR U ČETIRI OKA: Vučić se sastao sa Erdoganom pored Bosfora (VIDEO)

DORUČAK I RAZGOVOR U ČETIRI OKA: Vučić se sastao sa Erdoganom pored Bosfora (VIDEO)

SRAMOTNO! Hrvati nastavljaju sa bolesnom kampanjom protiv Vučića, u više novina osvanuli skandalozni naslovi

SRAMOTNO! Hrvati nastavljaju sa bolesnom kampanjom protiv Vučića, u više novina osvanuli skandalozni naslovi

KURC SASUO ZAPADU ISTINU O SRBIJI! Austrijski kancelar nakon posete Beogradu uputio jake reči

KURC SASUO ZAPADU ISTINU O SRBIJI! Austrijski kancelar nakon posete Beogradu uputio jake reči

Između ostalog, predlaže se osnivanje privremenog nadzornog tela čija je nadležnost praćenje medija, konsultacije, izveštaj o primeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama.

U privremenom nadzornom telu trebalo bi da bude šest članova koje predlaže REM, a šest predsednik Narodne skupštine Srbije, nakon konsultacija sa ostalim učesnicima međustranačkog dijaloga.

Druga tačka odnosi se na donošenje novog propisa u obliku obavezujućeg pravilnika za javni medijski servis RTS i RTV, radi boljeg regulisanja pokrivanja izborne kampanje.

U Palati Srbija juče je održan sastanak vlasti i opozicije uz učešće evroparlamentaraca, a prvo razmimoilaženje javilo se u vezi sa razdvajanjem izbora - što je Srpska napredna stranka odbila.

izbori
Foto: Profimedia

Naime, predstavnici Srpske napredne stranke odbili su na pregovorima o izbornim uslovima zahtev opozicije da se izbori naredne godine razdvoje i predložili da se izlazak na birališta organizuje 3. aprila.

Isti datum iznet je i u predlogu dokumenta predstavljenom predstavnicima opozicionih stranaka koje ne žele učešće stranih posrednika u dijalogu.

Dragan Đilas, lider stranke SSP, rekao je da neće dalje učestvovati u pregovorima o izbornim uslovima, a uz posredstvo evroparlamentaraca.

- SSP neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga. Sporazum koji su dali ervopski posrednici ocenili smo kao neprihvatljiv. Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest organizacija bude danas na agendi. Sve ovo što se dešava je jedna velika farsa - rekao je posle sastanka.

Dragan Đilas
Dragan Đilas
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Orlić: Naš stav je dobro poznat i jasno smo ga ponovili

- Naš stav na temu termina održavanja izbora je dobro poznat, i jasno smo ga ponovili pred svima - rekao je Vladimir Orlić, član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Redovni izbori za predsednika Republike, redovni izbori za Skupštinu grada Beograda i vanredni parlamentarni izbori raspisuju se u zakonskim rokovima i održavaju u istom terminu, u aprilu 2022. godine.

Vladimir Orlić
Vladimir Orlić
Foto: SNS

- Za razliku od bivšeg režima, mi ne menjamo stavove zavisno od toga da li ih saopštavamo javno ili na sastancima zatvorenim za javnost. Da je neprihvatljivo bilo kakvo održavanje izbora u različitim terminima mi smo odavno javno saopštili i taj stav zastupamo u svim razgovorima. I taj stav su svi dobro čuli - zaključio je Orlić.

Da neće biti razdvajanja izbora, u nekoliko navrata ponovio je i predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, a to stoji i u platformi SPS o izbornim uslovima.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd