fbpx
Skip to main content
Lazar

SRBIJO, MIRNO SPAVAJ: Ovako izgleda LAZAR 3 (VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Oklopno vozilo Lazar je ponos srpske vojne industrije

Štand Jugoimport SDPR-a nadmašio je dosadašnja izdanja i po veličini i po broju i značaju eksponata, na Međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2017, koji se održava u Abu Dabiju.
Proizvod koji je izazvao veliku pažnju je oklopno vozilo "Lazar". Predstavljamo vam njegove karakteristike.

Lazar 3 je novo oklopno čudo iz kompanije "JUGOIMPORT SDPR" koje polako ali sigurno osvaja domaću i inostranu namensku industriju.

U pitanju je višenamensko oklopno borbeno vozilo za različite aplikacije i misije.

Lazar
Foto: Srbija Danas

RAKETA IZ SRBIJE OSTAVILA ARAPE BEZ DAHA: Ovo naše oružje izazvalo najveću pažnju na sajmu (FOTO)

Lazar 3 je točkaš i svih osam točkova su montirani na nezavisnom vešanju i obezbeđuju visok stepen mobilnosti vozila. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.

Vozilo poseduje visoko sofisticiranu, modularnu balističku zaštitu. Oklopno telo je izrađeno od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina.

Primenjena balistička zaštita daje mogućnost adaptacije nivoa zaštite do nivoa specifičnih potreba korisnika. Obezbeđena je mogućnost primene najsavremenijih tehnologija u oblasti balističke zaštite tokom celokupnog životnog veka vozila. Osnova vozila obezbeđuje dva nivoa zaštite od mina.

Prostor vozača i komandira je lociran u prednjem delu vozila. Vozilo poseduje bočna vrata koja služe za ulazak i izlazak vozača i komandira. I vozač i komandir imaju poklopac iznad svojih prostora.

MILOŠ, LAZAR I ŠUMADIJA PONOS SRBIJE: Domaći vojni aduti na SVETSKOJ IZLOŽBI NAORUŽANJA (FOTO)

Vozilo je opremljeno sa po tri periskopa za vozača i komandira. Sedište vozača se podešava u vertikalnom i horizontalnom pravcu, tako da odgovara ergonomskim zahtevima svih vozača. Prostor posade se nalazi u zadnjem delu vozila i obezbeđuje dovoljan prostor za različite zadatke. Pristup ovom delu vozila je moguć kroz zadnju rampu, dva vrata u okviru rampe ili kroz velike otvore na krovu vozila.

Lazar 3 infografik
Foto: Srbija Danas

Broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno. Kada vozilo ima DUBS broj članova posade je 12 (komandir, vozač, nišandžija + 9 vojnika). U slučaju ugradnje kupole broj članova posade se smanjuje za jedan (komandir, vozač, nišandžija + 8 vojnika).

NAŠA "NORA" JAČA OD HRVATSKIH PANCERA: Moćne haubice se proizvode za vojsku Srbije

Vozilo može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja, počev od DUBS-a 12.7 mm do kupole sa topom 30 mm, a tu je i daljinski upravljiva borbena stanica sa mitraljezom 12.7 mm M15. Obe varijacije se mogu videti na snimku - Lazar 3 koji nije maskirni je naoružan topom od 30mm. 

Daljinski upravljiva borbena stanica (DUBS) sa mitraljezom 12,7 mm M15 je namenjena prvenstveno za gađanje ciljeva na zemlji (lako oklopljena vozila, logistička vozila, komandna mesta i neprijateljska živa sila), kao i ciljeva u vazduhu (laki niskoleteći avioni, helikopteri i bespilotne letelice) i to na efikasnim dometima do 2000 m.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd