fbpx
Skip to main content
Srpski pasoš

Srpski pasoš nikad moćniji

Foto: Profimedia
Putna isprava Srbije danas vredi mnogo više od crvenog pasoša iz doba SFRJ

Vrednost srpskog pasoša raste iz dana u dan!

Kompanija "Henli i partneri" objavila je juče godišnji izveštaj o vrednosti pasoša zemalja sveta rangiranih prema slobodi putovanja. Zemlje su rangirane prema broju drugih država u koje njihovi građani mogu da uđu bez viza, a Srbija je u odnosu na prošlu godinu napredovala za dve pozicije i nalazi se na 41. mestu.

Građani Srbije bez viza trenutno mogu da putuju u 119 država širom sveta. Na spisku zemlja sa kojima smo imali bezvizni režim pre recimo godinu i po dana nalazilo se 107 država! Putna isprava Srbije tako danas vredi mnogo više od pasoša iz doba SFRJ koji je Jugoslovenima garantovao bezvizno putovanje u 80 država.

Pasoš
Foto: Srbija Danas

Nemačka je drugu godinu zaredom na prvom mestu liste. Državljanima Nemačke ne treba viza za odlazak u čak 177 zemalja sveta. Singapur je na drugom mestu i izgurao je Švedsku na treću poziciju koju deli s Danskom, Finskom, Francuskom, Holandijom, Norveškom, Japanom i Engleskom, zemljama koje imaju bezvizni režim sa 175 zemalja. Državljani Singapura mogu putovati bez viza u 176 zemalja sveta. Sjedinjene Američke Države su na petom mestu jer su povećale broj zemalja u koje putuju bez vize na 173.

Najmoćniji pasoš u regionu ponovu imaju Slovenci koji se nalaze na 11. poziciji, a bez vize mogu da putuju u 167 država. Od zemalja regiona slede Hrvatska (21), Makedonija (46), Crna Gora (48), BiH (51) i Albanija (52).

Pasoš samoproglašene države Kosovo se nalazi pri dnu liste. Kosovo deli 96. mesto sa Bangladešom i Libanom, a građani bez vize mogu da putuju u 38 država.

Konsultantska kompanija "Henli i partneri" je svetski lider u oblasti planiranja boravka i državljanstva.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
KakavFlesh's picture

KakavFlesh

Hahaha Kako bi ja rado zamenio pasos za neki drugi i kako bi mi zivot bio laksi.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd