fbpx
Skip to main content
Ralf Fajns i Aleksandar Vučić

Srpski pasoš želi preko 2.000 stranaca: Među onima koji ga ponosno nose i Putinov prijatelj (FOTO)

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Veliki glumci, sportisti, dobrotvori već postali ponosni vlasnici

U poslednjih pet godina je blizu 2.200 ljudi tražilo pasoš Republike Srbije, što je gotovo za trećinu više u odnosu na period do 2013. godine.

Uprkos tome što u Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da ne vode evidenciju o broju podnetih zahteva za sticanje državljanstva po nacionalnosti, srpsku putnu ispravu, pored građana iz bivših republika SFRJ naviše traže stranci iz Azije, zapadne Evrope, itd. Stranci uzimaju srpsko državljanstvo uglavnom zbog brakova sa građanima Srbije, ali nisu retki oni koji to rade zbog školovanja ili posla.

Zakonom o državljanstvu Republike Srbije predviđeno je da se državljanstvo naše zemlje stiče poreklom, rođenjem, prijemom i po međunarodnim ugovorima.

Ralf Fajns i Aleksandar Vučić
Ralf Fajns i Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na rang listi pasoša, urađenoj prema broju zemalja u koje vlasnik može da ide bez vize, Srbija je zauzela 41. mesto u svetu, jer isprava omogućava slobodan odlazak u 119 zemalja. Sa srpskim pasošem, od septembra se diči britanski glumac Rejf Fajns, jer je, kako je tada izjavila premijerka Srbije Ana Brnabić, svojim angažovanjem u svetu na najlepši mogući način promovisao Srbiju, njenu kulturu i ljude. 

Dačić u Sočiju: Srpsko - ruska saradnja u cilju JOŠ PLODNIJIH EKONOMSKIH ODNOSA

Pre Fajnsa, državljanstvo su dobili proslavljeni holivudski glumac Stiven Sigal, baletski igrač Sergej Polunjin, fudbaler Gabrijel Kleverson Korova Kleo, bivši košarkaši Crvene zvezde Demarkus Nelson i Čarls Denkins, kao i ruski džudista Aleksej Nefedov.

Da se postupak dobijanja isprava ne odvija tako brzo, čak i kada su poznati u pitanju, pokazuju primeri Arnoa Gujona i pokojnog reditelja Timotija Džona Bajforda.

Burundi čvrsto uz Srbiju - NE PRIZNAJE LAŽNU DRŽAVU: Samoproklamovano Kosovo ostalo ZATEČENO I NEMO

Francuski humanitarac Gujon je čekao više od decenije na srpsko državljanstvo, iako je deset godina imao organizaciju "Solidarnost za Kosovo" i ženu Srpkinju.

Reditelj kultnih dečjih emisija "Neven" i "Poletarac" i jedan od osnivača programa za najmlađe na RTS na pasoš Srbije je čekao 33 godine iako je sve vreme živeo u Beogradu sa suprugom Srpkinjom.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd