fbpx
Skip to main content
Slavlje u Beogradu

Stari SRPSKI OBIČAJ koji još uvek ŽIVI U NAMA: U isto vreme ZASTRAŠUJE i ODUŠEVLJAVA

Foto: Srbija Danas
Stotinama godina ne prestaje da se praznuje

Kako bi oterali zimu, a prizvali proleće, na severu Vojvodine tradicionalno se održavaju “poklade” u narodu poznate kao “maškare”. Praznik koji se obeležava obično početkom februara i traje sve do Pepelnice, odnosno do početka velikog posta uoči Uskrsa. Reč je o kostimiranoj povorci mališana , ali i odraslih u kojima se obično muškraci prerušavaju u žene, a žene u muškarce i šetaju ulicama vojvođanskih gradova.

Karakteristično za “maškare” jeste buka, ona se proizvodi lupanjem u šerpe, glasnom muzikom i pesmom kako bi se oterala zima. Lutka napravljena od dronjaka koja predvodi karneval i koja simbolizuje nekoga kome se “sudi” na kraju se spaljuje.

JEZIVO: Jecao nad MRTVIM sinom (2), a onda se začuo glas iz kovčega - Tatice, mogu li...

Veštica
Foto: Profimedia

Tradicionalne poklade se organizuju kako bi se što pre prizvalo lepo i sunčano vreme:

Običaji koji se vezuju za “maškare” datiraju od pamtiveka, u mnogim zapadnim društvima svečano se obeležavaju, negde su u znaku karnevala, maskenabala. Poreklo karnevala vodi od starorimskih svetkovina u kojima je prisutan Dionisov kult. Te paganske običaje Crkva je htela proterati, ali oni su se održali u narodu.

Čovek sa maskom
Foto: Profimedia

Precizno određivanje DATUMA VAŠE SMRTI! Tačnost sistema koji su naučnici napravili je 90%

Glavni povod “maškarenju” jeste proterivanje “zlih sila” i “duhova” koje obično predvodi lutka koja se naziva “Karnevel”, najčešće se pravi od slame, obučena u dronjke kako bi se lakše spalila. Ovim obredom se veruje da je zima proterana ,a proleće prizvano.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd