Skip to main content
bolnica

Stravična ispovest iz operacione sale: Hirurg iz Srbije otkrio jezivu situaciju u kojoj se našao

Foto: Profimedia/ilustracija
Bilo je krvi svuda

Krv na sve strane, otvoreno telo, smrskane ruke i noge... Mesto – operaciona sala, a u njoj "bogovi sa skalpelom u ruci". Nikad ni jedan srpski hirurg nije prisatao da se ispovedi za novine i otkrije šta mu se dešava dok mu život čoveka na stolu curi kroz prste. Da li ga hvata panika? Kako donosi odluke? Da li mu zadrhti ruka…

SKANDAL U SRBIJI: U lekovima za mršavljenje pronađeni antidepresivi

ISPOVEST ČOVEKA KOJI JE IŠAO NA LEČENJE KOD JELENINE SVEKRVE: Jednu ruku usmeri ka ikoni...

Jedan od njih, koji mora da bude anoniman zbog budućih pacijenata, specijalista je ortopedije. On je kazao da mu na sto stižu upucani ljudi, radnici kojima su mašine samlele ruke, ljudi koji gube krv jer im je otkinuta noga… Mora da reaguje trenutno.

- Hirurg sam 26 godina. Volim ortopediju jer je najkreativnija grana hirurgije. Najgore osećanje nemoći je kada sve uradim, a onda počnu komplikacije! Nerviram se. Najteže operacije su mi bile povrede nogu i ruku pored važnih nerava i krvnih sudova, kada je pacijent u opasnosti. Nikad neću zaboraviti lovca koji je dobio metak u butinu. Imao je velike, razorne rane. Za dva minuta smo bili u sali. Mislio sam da ako mu je ogromni krvni sud oštećen, otvori se i krv i počne da prska svuda, gubim ga za tri minuta! Za 10 sekundi, cela leđa du mi bila mokra od znoja! To je bio pozitivan stres, koji me je motivisao. Radio sam polako. Sve je dobro prošlo. To su najstresnije situacije – navodi ovaj sikusni hirurg.

Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Najstrašnije povrede su kada kombajn uhvati čoveku šaku i otkine je, a nikada, kako kaže neće zaboraviti kada je pacijentu krunilica za kukuruz uhvatila ruku i smrvila je do podlaktice.

- Bio je na imanju, zapomagao je ceo sat jer nije mogao da izvuče ruku. Nisam imao nikakve emocije kada sam video sve to, samo želju da što pre počnemo da radimo. Još teže mi je bilo kada mi je na sto stigao mladić od 22 godine kome je u ciglani presa smrskala obe ruke do lakata. Jedina pomoć mu je bila amputacija, kako bismo mu spasili život – priča on i dodaje da je postao svestan da mu je nečiji život u rukama kada je u sali crkao elektrokauter kojim se zaustavlja krvarenje dok je pacijent obilno krvario na stolu.

- Bila je strašna drama! Išao sam korak po korak. I zaustavili smo krvarenje – rekao je.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd