Skip to main content
Sulejman Ugljanin

Kad na vrbi rodi grožđe: Dačić reagovao na provokacije Sulejmana Ugljanina

Foto: Tanjug/Edib Tahirović
Opet priziva rat

Lider SDA zatražio da se iz tog dela zemlje odmah povuku srpska vojska, policija, tajne službe i pravosudni organi.

Sulejman Ugljanin poziva na cepanje Srbije: Da li se zbog toga ide u zatvor?!

Ministarstvo državne uprave demantuje Sulejmana Ugljanina

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin nastavio je juče sa opasnim provokacijama zatraživši da se iz Sandžaka što pre povuku srpska policija, vojska, tajne službe i pravosudni organi! Iz Vlade Srbije mu odgovaraju da do toga nikada neće doći!

Novi Pazar panorama
Foto: Profimedia

Ugljanin, koji je i lider SDA, od Vlade Srbije i EU zatražio je i da utvrde datum za raspisivanje izbora za organe Sandžaka, kao i datum za „uspostavljanje evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku“.

Ugljanin hoće nered i nemir

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da bi Ugljanin želeo da izazove nered i nemir:

- Vojska Srbije nije okupaciona sila da bi se povlačila, ona je deo svakodnevnog života svakog od nas i čuvar naše zemlje, našeg načina života. Kome smeta vojska, smeta mu i Srbija, a smetaju mu i mir i zakonitost.

- Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka. Ovi naši zahtevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum građana Sandžaka o autonomiji - rekao je Ugljanin i istakao da „Bošnjaci u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano telo“:

- Na teritoriji Sandžaka srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici ponašaju se monstrumski i neprijateljski prema Bošnjacima i civilnom stanovništvu uopšte. Srpska policija i pravosuđe u Sandžaku su fašistički pioni, pioni onog dela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi, da ovde ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca.

Takođe, Ugljanin je naveo da je Sandžak jasno definisana teritorija, sa granicama međunarodno priznatim na Berlinskom kongresu, te da što pre treba pristupiti "rešavanju nagomilanih problema i uspostavljanju trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom koja će biti pod zaštitom UN". 

Vulin za SD: Dok je Vučić predsednik i vrhovni komandant, a ja ministar odbrane, Srbija će biti vojno neutralna

Šef diplomatije Ivica Dačić oštro je reagovao na Ugljaninove provokacije rekavši da se to što on traži nikada neće ostvariti. 

- Kad na vrbi rodi grožđe... Ja sam već ranije govorio da bi u svakoj normalnoj državi neko već pokrenuo inicijativu da se zabrani njegova politička stranka jer je i ranijim istupima narušavao teritorijalni integritet zemlje. 

Ugljaninovou izjavu osuđuje i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović:

- Ovo je neodgovorna i provokativna izjava, koja podriva interese stabilnosti i bezbednosti svih građana Srbije - smatra ona.

Muamer Zukorlić
Foto: Profimedia

Srbija mu dobra samo dok je u vlasti

Narodni poslanik Muamer Zukorlić kaže da je sve ovo "poznata šizofrena politika Sulejmana Ugljanina". 

- Kada je u Vladi, Srbija je najbolja zemlja, a kada nije u Vladi, ima aktuelnu retoriku isključivosti i primitivizma. Bošnjaci moraju prestati da budu taoci trodecenijske politike dve krajnosti, Ugljaninovog primitivizma i Ljajićevog poltronstva. Potrebna nam je politika dijaloga i pomirenja. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
20 Beograd