fbpx
Skip to main content
Drago Pišel u uključenju za Nova S

Surova istina izašla na videlo: Pilsel otkrio sve o zlonamernoj kampanji Nove S protiv patrijarha Porfirija

Foto: Nova S/PrintScreen
Kampanja usmerena protiv izbora novog patrijarha SPC u medijskoj kući Nove S trajala je mesecima i neretko je prevazilazila granice pristojnosti

Televizija Nova S i njihov medijski portal Nova već mesecima unazad vode kampanju oko izbora novog srpskog patrijarha, a takav način rada nije se promenio ni nakon ustoličenja novog poglavara crkve. 

Okosnica zlonamerne kampanje bilo je da se istakne uloga predsednika Srbije i izvršne vlasti u sam izbor novog čuvara trona SPC, gde se svakodnevno “otkrivalo” na koji način će Aleksandar Vučić “namestiti izbor patrijarha”. 

Nakon što je održan Izborni Sabor Srpske pravoslavne crkve i izabran novi 46. srpski patrijarh Porfirije Perić, televizija i portal Nova S nastavili su da njegovu svetost povezuju sa vrhom države i da decidno tvrde da je Vučić taj koji je na sveti tron doveo Porfirija. Nije se prezalo ni u tvrdnjama da su Vučić i Porfirije rođaci, kao ni da je novi patrijarh “gurnut” u medije kroz dobar odnos sa aktuelnom vlašću. 

Namerno ili strateški prećutalo se za šta je sve nekadašnji mitropolit Porfirije bio zaslužan, kao i zbog čega je on taj kojeg poštuje i dijaspora, a pre svega hrvatsko građanstvo bilo pravoslavne bilo katoličke vere. Negde se u izveštavanju ovih medija izgubilo pisanje o tome koliko pomirljivih poruka je Porfirije poslao tokom svog mitropolitovanja, kao i to da je patrijarha izabrao žreb, a ne Vučić ili neko iz vlasti. Kovertu sa imenom novog patrijarha izvukao je monah, a ne vlast, a to što poglavar SPC želi dobru saradnju sa svetovnom vlašću treba da imponuje svima, a ne da se stavlja na stub srama kako je to predstavljeno na portalu Nove.

Činjenicu da ova kampanja traje mesecima unazad potvrdio je i rimokatolički teolog i hrvatski novinar Drago Pilsel koji je u direktnom uključenju u televizijski program Nove S istakao da je besmisleno tvrditi da neko može da namesti izbor za patrijarha. 

- Ono što sam video na portalu Nove, a tiče se patrijarha Porfirija Perića, zadnjih godinu i nešto dana, je dosta često puta nekorektno. Ta osoba, koja to piše, nema pojma o čemu govori. Uostalom, da je Vučić režiser Izbornog Sabora Srpske pravoslavne crkve, nije tačno. On može režirati jednu trećinu rezultata, a dve trećine rezultata ne može nadzirati, jer je zreb, znate. Tri imena ulaze u žreb i monah izvlači jednu kovertu. Tako da, nema načina. Mislim to su gluposti. U tome je učestvovala i vaša televizija – rekao je hrvatski novinar Drago Pilsel.

Drago Pilsel rođen je 21. septembra 1962. u Buenos Ajresu u porodici posleratnih hrvatskih i nemačkih iseljenika. Diplomirao je mašinstvo, novinarstvo i teologiju (studije koji je započeo u Buenos Ajresu 1986. gde mu je profesor bio i sadašnji Papa Franjo), a u Osijeku je magistrirao u oblasti moralne i političke teologije. Nedavno je upisao doktorske studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. U novinarstvu je punih 40 godina. Pilsel je dugo aktivan na civilnoj i političkoj sceni Hrvatske i među prvima je progovorio o zločinima hrvatskih snaga nad preostalim Srbima nakon „Oluje”. 

 

Ovaj hrvatski novinar, koji inače potiče iz ustaške porodice, nesumnjivo je odbacio bilo kakve tvrdnje da je izbor Porfirija Perića za patrijarha namešten i konstruisan od strane predsednika Republike Srbije.   Novinar Pilsel se okrenuo protiv ustaštva i već dugi niz godina proučava političku teologiju, što dodatno daje kredibilitet njegovoj opservaciji da je besmisleno tvrditi da je izbor u SPC bio fingiran. 

Ovaj hrvatski novinar nikada se nije libio da govori istinu, pa to nije ni sada sakrio. On je oduvek ukazivao na zločine prema Srbima za vreme “Oluje”, a sada je hrabro izašao i rekao šta se krije iza naslova i tekstova o malverzacijama tokom Izbornog Sabora SPC. 

Drago Pilsel nije jedina osoba koja je demantovala navode Nove S i tvrdnje da se izbor patrijarha znao mesecima unapred, ali takođe nije ni jedina osoba koja je posvedočila da u Srbiji državna vlast i crkva imaju dobru saradnju zarad dobrobiti građana, kao i da je mitropolit Porfirije bio jedan od najkvalitetnijih kandidata za sveti tron Srpske pravoslavne crkve koji će dodatno pomiriti pravoslavni svet i okupiti vernike u slozi i ljubavi. 

 

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd