fbpx
Skip to main content
Crkva u Borči

Sutra je praznik najvećeg ČUDOTVORCA: Ako imate neku od OVIH BOLESTI, evo šta morate da uradite!

Foto: Srbija Danas
Javlja se onima koji ga usrdno mole

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra proslavljaju praznik prepodobnoga Zosima Tumanskog. Mada se zna da je živeo i slavno postradao tokom XIV veka, godina rođenja i smrti su mu ostale nepoznate. Stoga, za njegov dan u pravoslavnom kalendaru uzima se 21. avgust, kao datum kada je 1992. godine usvojena odluka Sabora SPC da se među srpske svece unesu imena devetorice Sinaita, među kojima i Zosim Tumanski.

I ovako Srbija brani Kosovo: Snima se film koji će svet ostaviti bez daha (VIDEO)

KAKO SRBI KUPAJU MRTVACE: Tajna posmrtnog običaja od koje ćete se NAJEŽITI

Naziva se ujedno i Zosimom Sinaitom, jer pripada grupi monaha isihasta koji su u vreme kneza Lazara naselili Srbiju.

Istog datuma, 21. avgusta, slavi se i novi svetac - prepodobni otac Jakov. Mada je sahranjen 1946. godine na monaškom groblju u Tumanu, svetost njegovih moštiju nedavno je otkrivena, a narod im se jednako moli za pomoć i isceljenje.

Postradao od junaka

Narodno predanje smrt Zosima Sinaita vezuje za mnogobrojne legende. Veruje se da je Miloš Obilić, koga Srbi pamte i slave kao kosovskog junaka koji je u čuvenom boju iz 1389. godine proburazio turskog sultana Murata, nehotice ubio monaha Zosima - u lovu. Navodno, kupajući se u svojoj banji, Miloš je začuo šuštanje iz obližnje šume, pa je iz luka ispalio strelu u tom pravcu. Krenuvši u potragu za životinjom koju se nadao da je pogodio, mnogo se ražalostio kada je ugledao Pustinjaka koji se podvizavao u pećini Kamenici, na 15 minuta hoda udaljenoj od manastira Tumana.

Zosim Tumanski
Zosim Tumanski
Foto: SPC

Ime manastira vezuje se za istu legendu. Zapisno je kako kosovski junak poneo ranjenika na mesto današnje manastirske crkve pred kojom je iznemogli svetac kazao: "Tu, mani me", pa je tako i verski objekat nazvan Tumanom.

Čudotvorac

Manastir Tumane, devet kilometara udaljen od Golupca, rušen je u Prvom i Drugom ustanku, ali obnavljan rukom verujućih. Ipak, 1910. godine do temelja je srušen zlom voljom predsednika sreza. On je minirao Tumane na praznik Cveti usled čega su se svodovi porušili na vernike. Ipak, pod zaštitom čudotvornog i tragično stradalog sveca, niko nije povređen.

Tako danas narod sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja leka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima svakojakih koji, primivši utehu i blagoslov svetitelja i iz Tumana, odlaze kao novi ljudi. U manastirskom letopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja - od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti... Svetitelj se do danas, javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

Parastos srpskim civilima NEMILOSRDNO ubijenim kod Siska: Životom su platili ljubav prema vojsci JNA

Stoga, ukoliko imate problem da ostvarite potomstvo ili patite od bolesti kojima ni medicina nije našla leka, treba da posetite manastir Tumane i poklonite se čudotvornim moštima svetitelja koje vekovima tu počivaju.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 5 Pogledaj sve komentare
SV. Zosim i SV. Jakov novi tumanski's picture

SV. Zosim i SV. Jakov novi tumanski

Velika je Tumanska svetinja. I ovo mesto govori samo i sebi. A mi kojima su se molitve uslisile samo svedocimo o tome.

4 | 0
Dragomir's picture

Dragomir

Od svjetlosti ispod Tuman gore,vjernici dobijaju iscelenja Bozijom voljom.Sv.Zosim i Sv.Jakov su Luc Bozije volje.Posjetite kad god mozete to duhovno pojiliste duse.

2 | 0
Dragan Radovic's picture

Dragan Radovic

Vekika SVETINJA I VELIKA RADOST DUSI OD TE SVETINJE.Sv.Zosim i Sv.Jakov tumanski.Molite Boga za nase spasenje u iscelenja dusa i tijela.Slava im milost.

2 | 0
Dragomir's picture

Dragomir

Od svjetlosti ispod Tuman gore,vjernici dobijaju iscelenja Bozijom voljom.Sv.Zosim i Sv.Jakov su Luc Bozije volje.Posjetite kad god mozete to duhovno pojiliste duse.

0 | 0
Dragomir's picture

Dragomir

Od svjetlosti ispod Tuman gore,vjernici dobijaju iscelenja Bozijom voljom.Sv.Zosim i Sv.Jakov su Luc Bozije volje.Posjetite kad god mozete to duhovno pojiliste duse.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd