fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić, ilustracija

Svetski lideri se OTIMAJU O SRBIJU: Naša zemlja ima status najpoželjnijeg partnera na Balkanu

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll/Profimedia
Uspešna međunarodna politika Aleksandra Vučića

Dobar geostrateški položaj i mudro vođena spoljna politika, odnosno politička i vojna neutralnost, napravili su od Srbije zemlju o koju se otimaju svetske sile.

To pokazuju, između ostalog, i brojni susreti srpskog državnog vrha sa svetskim liderima, što govori da je za njih Srbija najvažnija država na Balkanu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tako sredinom septembra sastao sa potpredsednikom Indije Venkajom Naiduom, a samo nekoliko dana kasnije otputovao je u Kinu, gde je imao sastanke sa tamošnjim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećangom. Srpska delegacija je u Kini potpisala veliki broj ugovora, uključujući i one koji se odnose na ulaganja u našu zemlju.

Već početkom oktobra, Vučić će otputovati u Moskvu gde će se sastati 2. oktobra sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a planirano je da do kraja godine Srbiju poseti predsednik Francuske Emanuel Makron. Takođe premijerka Ana Brnabić će sutra u Njujorku prisustvovati prijemu koji organizuje američki predsednik Donald Tramp.

Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Reuters

Prema rečima analitičara, za dobar položaj Srbije na međunarodnoj sceni najzaslužniji su geostrateški položaj, koji smo sada počeli da kapitalizujemo, ali i nesvrstavanje na bilo čiju stranu. Tu je, dodaju i rešavanje pitanja Kosova, koje pre svega zavisi od Srbije i zato je interesovanje za našu zemlju veliko.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da su sadašnjoj dobroj poziciji Srbije doprinele tri stvari.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia

- Naš međunarodni položaj je poboljšan. Tu su strateški odnosi koje imamo sa Rusijom i Kinom, kao i drugim zemljama ali, pre svega, nezavisna spoljnopolitička orijentacija, kao i vojna neutralnost. Zatim, rešavanje kosovskog čvora – to je interesovanje i velikih sila i to pitanje se sada pomera sa mrtve tačke. Ali rešavanje pitanja Kosova zavisi pre svega od nas i zato je interesovanje za Srbiju veliko – kaže Milivojević.

- Treći razlog je taj što su se međunarodne okolnosti promenile, nije više sve u rukama jedne sile. Pošto su interesi velikih sila suprotstavljeni upravo na ovom prostoru, opet smo mi subjekat. Srbija ima takvu poziciju da od nje zavisi sve što se tiče regiona – i bezbednost i saradnja, ako hoćete, i politički i i ekonomski kontekst. Srbiju njeno mesto preporučuje da bude centralna figura nastojanja velikih sila da ovde definišu svoj uticaj i to je, figurativno rečeno, otimanje o Srbiju - podvlači Milivojević.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd