Skip to main content
čekaonica

Svi će stići na red! Počeli BESPLATNI pregledi širom Srbije, čekaonice PUNE

Foto: Profimedia/ilustracija
Ministar zdravlja istakao da će "oni koji ne stignu danas, dobiti svoj termin u narednim danima"

Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede koji se obavljaju u 104 zdravstvene ustanove širom Srbije je veliko, čekaonice su pune, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje da će svi biti pregledani.

Anastasija ima leukemiju, a ovo je NJENA PRIČA: Lekari me nisu shvatali ozbiljno, a onda sam saznala STRAŠNU ISTINU

Ozloglašeni doktor Haga UBIJA MLADIĆA: Presudio je Miloševiću, pa sada hoće i generalu!

Oni koji danas eventualno ne budu stigli na red dobiće svoj termin u narednim danima.

Još jedan krug besplatnih lekarskih pregleda za građane širom Srbije počeo je jutros u osam sati, a u prvih sat vremena pregledano je više od 3.000 pacijenata, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Zlatibor Lončar
Zlatibor Lončar
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Postižemo onaj cilj koji smo hteli, a to je da naši građani sve više shvataju kolika je prednost preventivnog pregleda. Uradili smo analizu za prošlu akciju u kojoj je pregledano 17.000 ljudi. Kod 600 pacijenata su na vreme dijagnostikovani problemi. Ako uzmete činjenicu da ste toliko života spasli za jedan dan, to nam daje za pravo da nastavimo dalje sa akcijama -  rekao je Lončar Tanjugu.

Građanima inače, za besplatne preglede nije potrebna zdravstvena knjižica, a nema ni starosne granice. 

- Pokazujemo da nam je stalo da imamo zdravu naciju, jer je to uslov da bismo u svemu uspeli. Hoćemo zdravu Srbiju - poručio je ministar, navodeći da mu je izuzetno drago što se sve više građana odaziva akcijama Ministarstva zdravlja, a u razgovoru sa njima se, kaže, dolazi do zaključaka koje sledeće preglede treba obaviti.

Grip pokosio Evropu, a uskoro štiže i u SRBIJU: Sledi EPIDEMIJA

- Danas se radi da ultrazvuk abdomena, svima će biti urađeni hormoni štitne žlezde... Oni koji ne stignu danas, dobiće svoj termin u narednim danima - rekao je Lončar.

On je objasnio da će važiti ista pravila, odnosno neće biti potrebna zdravstvena knjižica, a pregledi će biti zakazani popodne, jer inače dolaze ljudi koji rade, imaju obaveze i ne mogu da stignu da dođu tokom radnog vremena.

Jovana Aranđelović medicinska sestra u KBC Bežanijska kosa kaže da je odziv građana veliki i da je za dva i po sata u tu zdravstvenu ustanovu obavljeno više od 200 pregleda.

Bolnica
Foto: Profimedia/ilustracija

- Dobro smo se organizovali, pacijenti su puni strpljenja. Danas radimo pregled dojki, ultrazvuk abdomena, ispituju se hormoni štitne žlezde kako bi sa na vreme predupredilo neko oboljenje. Gužve su velike, jer ovi pregledi dobro dođu onima koji puno rade i ne stižu da idu kod lekara. Za sada se sve odvija kako treba. Ovo je treći preventivni pregled kod nas i interesovanje je sve veće - rekla je ona.

Tanja Jojić došla je ćerkom zbog štitne žlezde. Kaže da je izuzetno zadovoljna besplatnim preventivnim pregledima.

- Dobro je da možemo da se pregledamo. Ne moramo dugo da čekamo - rekla je ona Tanjugu.

Tu leži 400.000 srpskih leševa: Kada su na predavanju u Londonu diplomate čule za zločine NDH, zanemeli su od UŽASA

Goran Tomašek radiolog u KBC Bežanijska kosa napominje da mu je drago što se ta ustanova odazvala akciji Ministarstva zdravlja budući da je prevencija izuzetno važna. 

- Nije problem otkriti karcinom od dva santimetara, već onaj koji je vrlo malih dimenzija. Na ovaj način možemo pravovremeno da dijagnostikujemo bolest i da se pacijentkinje izleče - podsetio je doktor Tomašek.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
11 Beograd