fbpx
Skip to main content
Bombardovanje

TRAMPOV SAVETNIK OSRAMOTIO NATO: "Srbi su ratovali srcem, mi tehnikom"

Foto: Profimedia
Jedan od najvećih kritičara američkog samopouzdanja u vođenju ratovanja, Herbert Rejmond Mekmaster, bivši visoki savetnik za nacionalnu sigurnost u kabinetu Donalda Trampa, govori o bombardovanju SRJ 1999. godine.

Nekoliko puta odlikovan je zbog učestvovanja u brojnim američkim vojnim operacijama, a zbog odličnog vođenja jedinica tokom prvog Zalivskog rata protiv Iraka neko je vreme i podučavao na američkim vojnim školama. Često je predavao studentima o operacijama u kojima je ili direktno učestvovao ili je čak i predvodio neke operacije. Nama je najzanimljiviji jedan pomalo opskurni esej koji je napisao dok je predavao u Centru za strateško liderstvo. 

U "Pukotinama u temeljima", kako je naziv tog eseja, ozbiljno se uhvatio u koštac s nedostacima američkih procena neprijateljskih snaga i dosta značajnim obaveštajnim propustima. Dobar deo tog rada odnosi se upravo na problematiku bombardovanja na Kosovu. Tokom svog akademskog rada Mekmaster je bio jedan od vodećih futurista, analitičara zaduženih za projekciju tokova ratovanja i tehnološkog napretka, kao i međusobnog odnosa tehnologije i stanja na bojnom polju.

SRPSKA VOJSKA PORAZILA NATO? Lazanski o tajnom američkom izveštaju o bombardovanju! Misteriozno je nestao!

SRPSKA VOJSKA PORAZILA NATO? Lazanski o tajnom američkom izveštaju o bombardovanju! Misteriozno je nestao!

AKO JE TO KOMPROMIS...! Duel Skota i Stefanovića o Kosovu

AKO JE TO KOMPROMIS...! Duel Skota i Stefanovića o Kosovu

SAVET REM ODLUČIO: SBB da vrati logički raspored TV kanala!

SAVET REM ODLUČIO: SBB da vrati logički raspored TV kanala!

U poglavlju "Teorija ispred prakse" Mekmaster dosta ozbiljno zaključuje da sve što je naučeno u američkim ratovima u Iraku, zatim vojnim operacijama u Somaliji, te u operaciji "Namerna sila", protiv snaga bosanskih Srba u jesen 1995. godine nije primenjeno u kasnim vojnim akcijama. Američka vojska je praktično samlela iračke vojne snage, u Somaliji su imali daleko nadmoćniji arsenal i vazduhoplovne mogućnosti, a tokom napada na snage Ratka Mladića američko ratno vazduhoplovstvo bilo je na vrhuncu. "Balkan je postao svojevrsni testni poligon za strategiju temeljenu na naprednoj američkoj vojnoj tehnologiji", napisao je Mekmaster u tom svom eseju.

Operaciju "Namerna sila" iskoristio je kao primer vrhunske saradnje nadmoćnih vazdušnih snaga koje su mogle videti bilo kakve veće formacije bosanskih Srba i uništiti ih, pre nego što su mogle da pruže ozbiljniji otpor napretku združene hrvatsko-bosanske ofanzive. Tad su odlično iskorišćene američke vazdušne mogućnosti, i to ne samo ofanzivna nadmoć ratnog vazduhoplovstva, nego i vrhunske izviđačke sposobnosti špijunskih aviona.

Istovremeno je sprovedena uspešna koordinacija sa snagama na terenu koje su znale tačno gde i kad će američki avioni napasti srpske snage i vojska na bojištu, mogla je da udari svom snagom na oslabljene položaje Mladićevih snaga. Tek nekoliko godina kasnije ponovio se sličan scenario. Srpska vojska ratovala je na Kosovu, a njihove vazdušne snage bile su dodatno oslabljene i nisu mogle da pružaju nikakav značajan otpor.

Herbert Rejmond Mekmaster
Foto: Printscreen/Youtube/ABC News

Rušenje američkog F-117 bilo je čista slučajnost, tvrde tamošnji analitičari, pokušavajući da prikriju nedostatke svoje tehnike koju su Srbi iskoristili, i navode da je to bio jedinstven sklop okolnosti i da se može zanemariti pri analizama sukoba na Kosovu. Tadašnji američki predsednik Bil Klinton odlučio je da interveniše u ratu na Kosovu kako bi zaustavio srpsku vojsku.

- Akcenat je stavljen na precizne vazdušne udare kao potencijalno rešenje problema. Sve efikasniji vazdušni udari bili su vrlo privlačni predsedniku, koji je hteo da primenjuje silu, ali istovremeno je hteo da smanji rizik za američke vojnike i izbegne negativne posledice u javnosti i u parlamentu - piše Mekmaster.

Izvorni Klintonov plan predviđao je samo pet dana vazdušnih udara, koji bi naterali Slobodana Miloševića na povlačenje i odustajanje od nastavka rata na Kosovu.

- Postojalo je veliko samopouzdanje u ishod rata. Jugoslavija je bila slaba država koja nije mogla zapretiti NATO bazama ili komunikacijskim kanalima - piše McMaster, ali i upozorava da samopouzdanje ne vodi do pobede čak ni kad je rat pri kraju.

Američki sateliti iz svemira i bespilotne letelice iz vazduha pratile su srpske snage, ali loše vreme, oblaci i planinski teren značajno su smanjili informacijsku nadmoć na koju su se navikli američki vojnici. Osim toga, Mekmaster kaže da čak ni četiri godine brojnih razgovora s Miloševićem, nakon završetka rata i rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nisu dovele do toga da američki obaveštajci mogu da predvide Miloševićeve odluke i vojne poteze. Planirana petodnevna operacija tako se razvukla na nekoliko meseci vazdušnih udara. U ratnim planovima postoji misao vodilja da nijedan ratni plan ne preživi prvi kontakt s neprijateljem. Mekmaster je otvoreno rekao da je nedostatak fleksibilnosti bio jedan od ključnih nedostataka NATO-ove kampanje na Kosovu.

"RATNO DETE" Helena na svoj rođendan uvek poželi istu želju: SAMO DA SE NIKAD NE PONOVI!

"RATNO DETE" Helena na svoj rođendan uvek poželi istu želju: SAMO DA SE NIKAD NE PONOVI!

PREMINUO LEKAR KOJI JE ISKLJUČIO TITA SA APARATA: Jedini je otkrio kako su izgledali Brozovi dani pred smrt!

PREMINUO LEKAR KOJI JE ISKLJUČIO TITA SA APARATA: Jedini je otkrio kako su izgledali Brozovi dani pred smrt!

Ukinuta presuda Miri Marković

Ukinuta presuda Miri Marković

- Sposobnost Srba da dođu do ozbiljnih obaveštajnih podataka o savezničkim operacijama, usprkos tehnološkoj inferiornosti, dovodi u pitanje sposobnosti informacijske superiornosti čak i protiv neprijatelja s tek osnovnim sposobnostima - napisao je Mekmaster referišući se na činjenicu da je u to vreme u američkoj vojsci vladao uvreženi stav da je boljim informacijama moguće oduzeti neprijatelju inicijativu i teritoriju.

- Srbi bi evakuisali određene mete čim bi se našle na popisu za napade. Verovatno je jugoslovenska vlada imala špijune u samom sedištu NATO-a, a špijuni ispred vazdušne baze Avijano u Italiji, redovno su javljali kad avioni kreću u vojne misije -  pisao je sadašnji visoki Trampov savetnik. Kasnije se ispostavilo da je bio potpuno u pravu zato što je otkriveno da je Pjer Henri Bunel, francuski oficir u vojnom sedištu NATO-a u Briselu, odavao Srbima predviđene mete i davao čak neke druge osetljive dokumente.

Zaključak Mekmasterovog rada o američkom vojnom delovanju na Kosovu krajem devedesetih nimalo se ne bi svideo njegovim nadređenima.

- Manje od 5 odsto srpskih borbenih sastava uništeno je za 78 dana bombardovanja. NATO-ovi napori u napadima na neprijateljsku kopnenu vojsku očito nisu uspeli. Sva razmera neuspeha postala je očigledna tek kad je rat bio gotov - napisao je Mekmaster u svom radu i dodao da je NATO značajno preterao u svojim procenama uništenih srpskih snaga.

Diplomatskim rečnikom rekao je da su analitičari ozbiljno lagali kad su govorili o uspesima vazdušnih napada vazduhoplova NATO-a. Zato što američki ratni vazuhoplovi nisu uspevali da pronađu mete na Kosovu, a vazduhoplovi ne mogu da slete s bombama, američke bombe vredne milione dolara završile su u Jadranskom moru ili na napuštenim brdima.

 

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Mire 's picture

Mire

Vidi se da je i dalje ne obavešten i ne upućen u splet događaja koji su se desili tad na kosovu.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd