Utorak 19. mar 2024.
Požarevac

U Požarevcu potpisani kolektivni ugovori sa sindikatima komunalnih Javnih preduzeća

Foto: Grad Požarevac
Sindikati zadovoljni postignutim ugovorom

Kolektivne ugovore sindikata i lokalne samouprave potpisali su gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Sindikata komunalnih delatnosti Grada Požarevca Boban Martinović.

Novi kolektivni ugovor predstavlja produžetak starog ugovora, što predstavlja da su sindikati zadovoljni prethodnim dokumentom. Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom istakao da lokalna samouprava nastavlja sa ulaganjem u Javna preduzeća sa ciljem njihove održivosti tako da je samo u JKP Komunalne službe opredeljeno 84 miliona dinara za mehanizaciju i opremu. 

Požarevac
Foto: Grad Požarevac

- Nakon produženja važenja granskog kolektivnog ugovora na nivou republike za preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću podneta je inicijativa reprezentativnih gradskih sindikata za produženje roka važenja gradskog kolektivnog ugovora koji uređuje prava zaposlenih u komunalnim delatnostima. Kako su reprezentativni sindikati u komunalnoj delatnosti podneli zahtev da se postojeći kolektivni ugovor produži bez izmena, znači da su radnici bili zadovoljni zaštitom svojih radnih prava. Svesni težine i važnosti poslova koje obavljaju radnici u okviru osnovne delatnosti komunalnih preduzeća grad je posebnu zaštitu pružio ovoj kategoriji zaposlenih prilikom sprovođenja procesa racionalizacije u prethodnom periodu. Grad je već u ovoj godini opredelio značajna sredstva na podizanju tehničkog i tehnološkog nivoa opremljenosti preduzeća kako bi olakšao rad zaposlenima i podigao nivo kvaliteta usluga što će nastaviti i u narednom periodu. Potpisivanjem produženja roka važenja kolektivnog ugovora nastavljamo sa pružanjem podrške zaposlenima u daljem radu kako bi našim građanima obezbedili bolje uslove života a zaposlenima adekvatnu zaštitu njihovih prava - navodi Spasojević.

Spasović je još dodao da je grad omogućio dovođenje investitora kako bi se otvorila nova radna mesta tako da je u prethodnih mesec dana omogućeno za zaposlenje 350 sugrađana među kojima su se našla i lica koja su bila tehnološki višak u JKP, i najavio je nove investicije i nova radna mesta.

Grad Požarevac
Foto: Grad Požarevac

Boban Martinović predsednik Sindikata komunalnih delatnosti Grada Požarevca se zahvalio lokalnoj samoupravi na razumevanju i pomoći prilikom potpisivanja ovog kolektivnog ugovora i najavio je da će sindikat nastaviti borbu za radnička prava.

Milan Grujić predsednik SSS komunalnih delatnosti Srbije, izjavio je da je Grad Požarevac primer dobre prakse u izradi kolektivnog ugovora, koji je u nadležnosti lokalne samouprave, i da su mnogi drugi gradovi preuzeli ovaj model i zahvalio se gradu na saradnji.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd