Skip to main content
Roming

UBUDUĆE BEZ STRESA NA LETOVANJE: Poznato kada će biti potpuno ukinut roming za Zapadni Balkan

Foto: Profimedia/ilustracija
U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine

Ova odluka potvrđena je danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana, čiji je domaćin ove godine Tirana.

MESTO U DALMACIJI KOJE JE POSTALO HIT: Ovde placevi i kuće "nestaju" u tren oka!

MESTO U DALMACIJI KOJE JE POSTALO HIT: Ovde placevi i kuće "nestaju" u tren oka!

Najveći ekonomski pad od Drugog svetskog rata: Oporavak evrozone nesiguran

Najveći ekonomski pad od Drugog svetskog rata: Oporavak evrozone nesiguran

Iduća godina će biti berićetna za srpske poljoprivrednike: Uzgajanje ovih kultura donosi NAJBRŽU ZARADU

Iduća godina će biti berićetna za srpske poljoprivrednike: Uzgajanje ovih kultura donosi NAJBRŽU ZARADU

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn samit, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja ZB i EU.

"Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vreme narednog digitalnog samita", rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Bregu navodi da se region ZB suočava sa novim izazvoima usled pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Internet
Foto: Profimedia

Naglasila je da je padnemija dramtičnmo promenila svet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se regiona, ali i celi svet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Bregu dodaje da će samit okupiti visoke zvaničnike vlada iz regiona, Evropske komisije, poslovne zajednice i druge partnere.

Regionalni savet za saradnju i ovog puta podržava najveći digitalni događaj u regionu Digitalni samit ZB.

Ovogodišnji samit, čiji je domacin vlada Albanije, održava se putem interneta, a u okviru njega je planiran i završni ministarski sastanak 2. novembra u Tirani.

Jeftiniji Roming
Foto: Profimedia

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita ZB 2018. godine i Beograda naredne godine kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga, samit u Tirani će istaći postignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Od 26. do 28. oktobra putem interneta se mogu pratiti brojne sesije na temu mrežne povezanosti i povezanosti usluga, digitalnih veština, digitalne ekonomije, dok će se završni skup samita održati 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja u regionu ZB, kao i Memorandum o razumevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na ZB.

Digitalni samit ZB deo je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine.

Regionalni savet za saradnju je, zajedno sa EU, vladama iz regiona, CEFTA i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd