fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vulin sa kineskim lekarima

Uručena najviša vojna priznanja pripadnicima kineskog lekarskog tima (FOTO)

Foto: mod.gov.rs
Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Ceremonija svečanog uručivanja priznanja za tri člana lekarskog tima iz NR Kine koji su u Srbiju došli 4. maja ove godine, angažovanim na pružanju pomoći u suzbijanju i gašenju epidemije Kovid-19 na teritoriji Republike Srbije, održana je danas u Starom Generalštabu.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, s članovima svojih kolegijuma i ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo.

MINISTAR LONČAR NAJAVIO GAŠENJE KOVID BOLNICA: Objavljeno gde se premeštaju oboleli sa Sajma

MINISTAR LONČAR NAJAVIO GAŠENJE KOVID BOLNICA: Objavljeno gde se premeštaju oboleli sa Sajma

KRALJEVO REKLO "ZBOGOM" KORONI: Već osam dana nema zaraženih

KRALJEVO REKLO "ZBOGOM" KORONI: Već osam dana nema zaraženih

Jug Srbije je imao nekoliko žarišta korone: Dr Tiodorović otkriva kakva je sada situacija tamo

Jug Srbije je imao nekoliko žarišta korone: Dr Tiodorović otkriva kakva je sada situacija tamo

Obraćajući se kineskoj delegaciji, ministar odbrane je istakao da su došli kada je bilo najpotrebnije, u najtežem trenutku.

- Vođe naših zemalja, predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, prepoznali su želje naših naroda i iskovali čelično prijateljstvo. Prijateljstvo stvoreno u dobrim vremenima može da bude predmet sumnje, ali ono koje se potvrdi u trenucima kada gubite živote i borite se za sam opstanak vaše nacije, ne može više nikada biti predmet sumnje - rekao je ministar Vulin, i dodao da Srbi nisu brojan narod niti velika zemlja, ali su veliki po vrednostima, a jedna od njih je da nikad ne zaboravljaju ni dobro ni zlo.

- Odvojili ste se od vaše dece i roditelja, i ono što je trebalo vama, dali ste nama. Vratili ste nam nadu, pokazali da nismo sami i da imamo od koga da učimo. Učili smo od vas kao lekara, ali i od vas kao ljudi, pokazali ste nam šta znači disciplina, upornost i marljivost - rekao je ministar odbrane i dodao da za prijatelje iz Kine nijedno mesto nije bilo daleko, nijedna situacija, niti zadatak, suviše opasna ili nerešiva.

On je dodao da smo njihovu pomoć primili sa zahvalnošću, a činjenicu da im je Vojska Srbije bila domaćin, sa velikim ponosom.

- Zadužili ste nas velikim dobrom. Ima velikih i moćnih naroda koji pamte samo dok im je pomoć potrebna, a kada nevolja prođe, zaborave i okrenu se sebi. Srbija nije takva i kad god budemo trpeli pritiske i čuli kako je Kina suviše zastupljena, i kako smo joj suviše zahvalni, samo ćemo ih podsetiti na najteže trenutke u kojima smo bili zajedno - rekao je ministar odbrane, i dodao da niti Srbija, njen narod, niti predsednik Aleksandar Vučić, ne zaboravljaju.

Obraćajući se u ime nagrađenih, doktorka Čeng Šoudžen zahvalila je Ministarstvu odbrane i istakla da su medalje priznanje njihovom radu i da predstavljaju simbol čeličnog prijateljstva Kine i Srbije. 

Kako je naglasila, članovi tima su počastvovani pažnjom koju dve vlade posvećuju borbi protiv epidemije, ali i zbog ukazanog poverenja kako bi se potpuno posvetili istraživanju na terenu.

- Tokom boravka u Srbiji, medicinski tim kineskih stručnjaka prešao je više od 20.000 kilometara, obišao Srbiju uzduž i popreko, kovid bolnice i brojne ustanove. Uvek smo imali dobro iskustvo, prenosili smo naše iskustvo, posebno iz Vuhana, davali smo predloge, razmenjivali mišljenje u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji. Srećni smo jer su Vlada Srbije i predsednik Vučić pristupili odgovorno i hrabro, odmah su uveli niz snažnih mera – od uvođenja vanrednog stanja do formulisanja različitih procesa sprovođenja stroge kontrole priprema za povratak na posao i obnovu proizvodnje. Brzo i efikasno je smanjen broj novozaraženih, teško obolelih i hospitalizovanih – naglasila je Čeng Šoudžen i istakla da se Srbija trenutno nalazi na zavidnoj poziciji prema rezultatima borbe protiv Kovid-19, ne samo u Evropi već i u svetu.

Aleksandar Vulin sa kineskim lekarima

Ona je posebno istakla ulogu Vojske Srbije tokom epidemije.

- Vojska Srbije je izgradila i počela da koristi privremenu bolnicu. Svakog dana je učestvovala u prevenciji i kontroli epidemije. Ministar odbrane lično se sa nama nekoliko puta susreo. Svaki vaš vojnik je posvećen poslu, odgovoran i vredan i izražavamo divljenje postupanjem Vojske Srbije. Verujemo da će Srbija postati primer svima u vezi kontrole epidemije i obnove privrede – poručila je Čeng Šoudžen.

Kako je istakla ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, čast joj je što prisustvuje svečanosti, jer je to drugi put da ministar odbrane dodeljuje vojne spomen-medalje članovima tima kineskih medicinskih stručnjaka. Prema njenim rečima, to odražava pažnju i poverenje koje je srpska vlada ukazala stručnjacima, ali i snažno prijateljstvo koje srpski narod oseća prema kineskom.

- Naglo izbijanje koronavirusa, svim zemljama u svetu predstavlja veliki izazov. Čestitamo narodu i Vladi Srbije na postignutim rezultatima i pobedi u borbi protiv epidemije i što ste dali odličan odgovor. Kineski i srpski narod međusobno se podržavao i pomagao tokom borbe protiv epidemije, baš kao što je ministar Vulin rekao prošlog puta - prijateljstvo između naša dva naroda će biti dodatno učvršćeno tokom zajedničke borbe – rekla je ambasadorka Kine i dodala da je tim kineskih medicinskih stručnjaka, sa svojim srpskim kolegama, prošao kroz skoro ceo proces suzbijanja i kontrole epidemije u Srbiji.

- Tri člana iz prve grupe kineskih stručnjaka u Srbiji rade već 72 dana, a još tri već 28 dana. Tim kineskih stručnjaka postao je simbol čeličnog prijateljstva naše dve zemlje – istakla je Čen Bo i zahvalila srpskom narodu i Vladi Srbije na poverenju koje su ukazali kineskim stručnjacima, kao i Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, i ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću, na podršci i brizi za sve članove kineskog tima.

Naredbom ministra odbrane, kao znak priznanja za ostvarenu uspešnu saradnju i doprinos, pripadnicima lekarskog tima iz Narodne Republike Kine, gospodinu Liu Dajueu, gospođi Tang Keđing i gospođi Čeng Šoudžen, dodeljene su vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije, najviša vojna priznanja koja se dodeljuju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

MINISTAR STEFANOVIĆ ODGOVORIO JURIĆU: Ili političar pedofil postoji i hapsimo ga, ili ga nema

MINISTAR STEFANOVIĆ ODGOVORIO JURIĆU: Ili političar pedofil postoji i hapsimo ga, ili ga nema

"JA SAM BILA JEDNA OD TIH" Doktorka Darija, uživo u programu, ŠOKIRALA neobičnim priznanjem

"JA SAM BILA JEDNA OD TIH" Doktorka Darija, uživo u programu, ŠOKIRALA neobičnim priznanjem

DR KON ĆE SE TESTIRATI NA KORONA VIRUS! Otkrio koji će se testovi koristiti i obelodanio ono ŠTO SMO DUGO ČEKALI

DR KON ĆE SE TESTIRATI NA KORONA VIRUS! Otkrio koji će se testovi koristiti i obelodanio ono ŠTO SMO DUGO ČEKALI

Publika na utakmicama, mature, ekskurzije: Objavljena lista ZABRANA KOJE SE OD DANAS UKIDAJU u Srbiji

Publika na utakmicama, mature, ekskurzije: Objavljena lista ZABRANA KOJE SE OD DANAS UKIDAJU u Srbiji

DOKTOR NESTOROVIĆ: Zbog cele ove hajke ćerka mi je rekla "ubiće te na ulici"

DOKTOR NESTOROVIĆ: Zbog cele ove hajke ćerka mi je rekla "ubiće te na ulici"

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd