fbpx
Skip to main content
Ante Pavelić

ŠOKANTNE TVRDNJE: Hrvatski istoričar tvrdi da su USTAŠE bile ŽRTVE, a SRBI KLALI U JASENOVCU

Foto: Profimedia/ilustracija
Nakon što smo od raznih javnih ličnosti, crkvenih zvaničnika, medija (čak i nacionalne televizije) i još mnogih drugih iz Hrvatske navikli da relativizuju zločine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u Drugom svetskom ratu, iz naše susedske države stižu nove sulude optužbe da zapravo nisu ustaše počinile jedne od najgnusnijih zločina u istoriji, već da su oni - žrtve.

Sada se rastućem broju javnih ličnosti u Hrvatskoj koje negiraju genocid ustaša nad Srbima, zločine, broj žrtava, pa čak i samu prirodu logora Jasenovac pridružio i istoričar, ako ga tako možemo nazvati, iz Splita Stjepan Lozo koji je izneo neverovatnu tvrdnju da su zapravo - Srbi izvršili genocid nad Hrvatima u NDH!

Što je Milu milo, to mu se i snilo - al' zamalo: Bećković ipak govori na proslavi u Crnoj Gori!

Stjepan Lozo, koji se smatra akademskom ličnošću, skandalozne i fabrikovane činjenice izneo je javno, ne libeći se da ojača ustaški zanos koji je poslednjih godina sve prisutniji. O pomenutom veličanju ustaštva i fenomenu iskrivljavanja istorijskih činjenica, pisali su i svetski mediji.

Jasenovac
Foto: Profimedia

U intervjuu za "Slobodnu Dalamaciju", Lozo je besramno rekao da je knjigu "Ideologija i propaganda velikosrpskog genocida nad Hrvatima – projekat "Homogena Srbija" 1941" napisao jer je osećao "obavezu istoričara i zov hiljade nevinih pobijenih Hrvata u velikosrpskom genocidu".

SKANDAL USRED SRBIJE! Ugljaninove pristalice DIVLJALE uz povike "Sandžačka republika" i vređanje Vučića (VIDEO)

Lozo ne samo da tvrdi da su Srbi izvršili genoicid nad Hrvatima, već su i "svoje žrtve optužili za zločine". Nizu sramotnih tvrdnji dodao je da "ustaše do leta 1941. i "srpske pobune" nisu činile nikakve posebne zločine prema Srbima", već da su sprovodile "narodnu samoodbranu od velikosrpskog genocida".

- Oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, s predumišljajem, već u junu 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima. Nakon šoka koji je u velikosrpskim redovima usledio uspostavom NDH 10. maja 1941. godine, ne i komunista, jer oni tada nisu bili na suprotnoj strani od ustaša, usledilo je konsolidovanje velikosrpskih redova. Već u junu 1941. godine velikosrpske snage imaju oblikovanu viziju i platformu daljnjeg delovanja: stvoriti Veliku Srbiju sprovođenjem opšteg genocida nad Hrvatima koje prethodno treba snažno oklevetati. Tako krajem juna 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: "Homogena Srbija“ i Stevana Moljevića, i "Valerijanov memorandum“ SPC.

BESRAMNIK! Ugljanin BRUTALNO IZVREĐAO Srbe: Pobedićemo tu neman, fašističku tvorevinu Srbiju

Lozo je napao i Srpsku pravoslavnu crkvu tvrdeći da ona stoji iza "besramne klevete Hrvata za genocid nad Srbima", pa čak i da stoji iza navodnog "genocida nad Hrvatima".

Hrvatska
Foto: Profimedia

- "Valerijanov memorandum“ je službeni dokument SPC i predat nemačkim vojnim vlastima u Beogradu, a potom kao kleveta Hrvata raširen po čitavom svijetu. Memorandum je već u prvoj verziji od 24. juna 1941. godine oklevetao Hrvate za ubijanje više od 100.000 Srba. Druga verzija, plasirana najkasnije 8. avgusta, kleveće Hrvate za ubijanje čak 180.000, a do septembra se već izlazilo sa brojem od 300.000 pobijenih Srba u NDH, što je kasnije još uvećavano. Takve strašne klevete koje nemaju gotovo nikakve veze sa stvarnošću, ni jedan odsto, u knjizi to dokazujem, slane su van zemlje i snažnom propagandom velikosrpske mreže širene po čitavom svetu. Takva sramotna laž ostala je nad Hrvatima do dana današnjeg - rekao je Lozo.

TEROR, HAPŠENJA, STRAH - TO JE NAŠ CILJ: Transkripti zapadnih ŠPIJUNA otkrili JEZIVE PLANOVE ZA SRBIJU

Čovek koji sebe naziva istoričarem dalje tvrdi da u danima kada SPC plasira prvu verziju "Valerijanovog memoranduma“, 23. juna 1941. počinje srpska pobuna u NDH.

- U istočnoj Hercegovini masovno stradaju nedužni Hrvati, a na "srpski Vidovdan“, 28. juna 1941. Srbi čine i prvi genocidni zločin uopštee na prostoru NDH. Pod vodstvom pravoslavnog popa Radojice Perišića vrše pokolj svega zatečenog stanovništva u Avtovcu, uključivo žene i decu, te uništavaju čitavo naselje. Tako su Srbi počeli genocid nad Hrvatima uz istovremenu klevetu Hrvata za genocid nad Srbima. Sada ta propaganda izgleda sasvim prozirna, ali nije bilo lako doći do ovakve rekonstrukcije i saznanja - rekao je Lozo.

POKS na pomenu žrtvama komunističkog režima u Beogradu (FOTO/VIDEO)

Kao "vrlinu" NDH navodi da je afirmisala "hrvatsku naciju kao zajednicu ravnopravnih katolika, muslimana i pravoslavaca", kao i pristup "odbrani hrvatske granice na Drini".

- I jedno i drugo je i danas aktuelno i pripada korpusu moderne evropske političke podloge, naravno, uz specifičan pristup u odnosu na Drinu - tvrdi Lozo.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd