fbpx
Skip to main content
Porfirije

"Uzeti krst Hristov znači pobediti sebe ostrašćenog" Patrijarh Porfirije poslao poruku vernicima na današnji praznik

Foto: Profimedia
U kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se proslavlja jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena pronašla krst na kojem je razapet Isus Hrist.

Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak. Na današnji praznik oglasio se patrijarh Porfirije i poslao poruku vernicima.

- Uzeti krst Hristov znači pobediti sebe ostrašćenog, gordeljivog, ogrehovljenog. To zapravo znači pobediti čoveka koji zna da je Istina u Hristu, ali koji, iako bi išao jednom nogom za Hristom, milo mu je da drugom nogom ide za pravilima, principima i vrednostima ovoga sveta. Raspeti sebe znači odreći se ovoga sveta. Ali ne odreći se sveta kao dara Božijeg nego sveta u jevanđelskom, u novozavetnom smislu te reči, sveta koji u zlu leži. Zato je krst Hristov, za one koji ne prihvataju Hrista ludost. Apostol Pavle kaže o krstu da je “ludost onima koji ginu, a sila Božija onima koji se spasavaju”. Zašto je to ludost onima koji ginu? Zato što odbacivanje krsta Hristovog, odbacivanje Jevanđelja Njagovog, odbacivanje samoga Hrista nije ništa drugo nego smrt. A mi dobro znamo da je smrt i krst Hristova samo jedna stanica do Vaskrsenjam - stoji na Instagram nalogu patrijarha Porfirija! 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd